用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會
樓主: mamamui
go

大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會 [複製鏈接]

我已決定...除非當日好大雨, 果唔係都會返.
原帖由 貓頭鷹3號 於 09-10-7 02:58 發表
記得帶雨具.

我個囡都係下星期測驗, 一樣未溫呀, 佢上星期仲無返成個星期學, 不過打算玩咗先lu....

各位~ 我明天大約11點到, 無緣食蕭記魚旦 邊個都係呢段時間係tt 就call 我啦
原帖由 mamamui 於 09-10-9 22:26 發表
阿女下星期 test week, 未温書,明天應返5到 tt 了. 你地玩得開心d.

Connie ~ Hailey 真係好叻女, 咁快可適應到
quote]原帖由 mamamui 於 09-10-9 22:30 發表
Connie - Hailey 不嬲都叻女, 適應力強. 轉左去邊間啊? [/quote]

我以為我個囡先會考咗都唔知, 原來你囡囡都一樣咁 ...
原帖由 mamamui 於 09-11-29 17:07 發表
Silvia - take it easy 啦, 小學好多閒科都提前考, 我阿女直頭連自己考左試都5知, 何況係我. 眼不見為乾淨.

唔駛 因往往有出人意表的事發生, 我囡P.1 考PTH佢連考完都唔知, 事後問番佢點都話未考, 當諗了好耐佢先話係考了, 仲要話唔多識, 因考倂音...點之, 最後係A 上學期有溫話只唔識少少都只得個B 仔咋...上星期測英數佢又係唔知要測, 點之, 分數又係有驚喜

普通話應比英文易撐握, 所以P.2轉用普通話應該會好好多, 放心
原帖由 silvia_ng 於 09-11-30 12:38 發表

其實我地派左PTH ORAL範圍, 都有話會問佢地咩問題, 但我睇完之後冇左件事, 我家大少更加唔知咩事....所以佢同我講話識D....都真係冇眼睇。

仲有早幾日佢返左TT, 比趙老師帶左佢同妹妹去校園電視, 呀老師一出黎就 ...

我見你仔小測D 分咁OK, 考試應該都唔差..當然小學的分一分真係可差10名, 所以要接受求學不是求分數的道理...不過, 我都睇起你個仔

仲有...我八到你仔校上年全級考頭名果位男同學轉了去lala 喎
原帖由 silvia_ng 於 09-11-30 14:33 發表

多謝你"乙水"我呀 今次係仔仔人生路上第一次考試...呀媽都有D未習慣過來.... 希望有驚喜...唔係得一個"驚"字。

去咗lala 果個係轉去升讀小二的...

原帖由 silvia_ng 於 09-11-30 15:50 發表

小測...唔係太難ja...今次見佢範圍都好大。(但中文就只得5課要考, 相對少d)
我覺得入面個個小一生都好勁, 仔仔成績ok, 但唔知其他小朋友係點。雖然唔想同人比, 但總不想自己小朋友停係較低位置呢。
我地考試後只公 ...

mamamui ~ hehe 你囡發咩夢只有佢自己知, 我囡發咩夢老師就多數都知...因佢會發發吓夢會舉手問老師佢夢中的問題...你話
原帖由 mamamui 於 09-11-30 17:41 發表
save - 我囡出名係發夢王, 個個老師都話佢好多野諗, 5 知諗乜呢 ~ 即係成日發夢囉.

英文PROJECT ??? 我唔知呀! 係屋企做定學校做嫁?
原帖由 silvia_ng 於 09-11-30 17:43 發表

icic....

呢個小朋友一定好SHARP呢...我都聽過TSL學生流失幾大, 叻既又走, 讀唔上既又走....

你有冇睇到我仔要考果個英文PROJECT呀? 我煩緊佢做野太慢, 咁多PART會做唔完而影響成績呢....

但如果比CRAYON佢, 又 ...

唉...唔好講個細..我大人睇到大半都唔想再睇落去
原帖由 silvia_ng 於 09-12-1 12:04 發表

英文project, 計70%考試分。因p1冇英文考試, 要係考試當日做哂呢個project計分(一節一個鐘, 共兩小時)。post比你睇下, 一陣delete...

English Project Guidelines

Design a cover for your project
Collect the  ...

初頭個囡同我講我都唔信, 係我搵老師問個清楚先知係真...我個囡會同中文老師講夢中事, 同班主任就閒話家常, 咩都同老師講, 佢就連早一日肚痛過都講...有時都唔明點解會咁, 老師叫我放心交比佢哋, 係就係有改善, 但始終耐不耐又發作....好在個囡返學真係好開心, 同埋睇得出個別老師真係好好
原帖由 貓頭鷹3號 於 09-12-2 00:52 發表
kidding ???

HaPpY 2009

話咁快就過了一個快樂聖誕, 上年聖誕無咩功課, 今年就勁多 起初諗住返學前幾日可溫書, 點之功課都係早一日朝早先完成~~開學後無咩功課, 但呢個星期基本FULL 晒, 唔係考閒科就係測考, 所以晚晚都好忙, 亦感覺到有點辛苦

咁我都係BK 留吓言先....
原帖由 silvia_ng 於 10-1-14 14:30 發表

係喎....我地果年都係多數係fb傾, 都唔會上bk傾lu....我地已開舊生群組, 你地都快d開啦

一係幫mamamui send 條link 去fb 啦..因我都想知呀......
原帖由 Mrs.Yellow 於 10-1-14 09:03 發表
哈哈 mamamui 要去 FB 開個舊生群組了。

totomum,

成日想打比你, 但又怕你忙, 不如你得閒call 我la^^

近日見囡囡好開心, 在老師幫忙之下, 佢係學校同同學相處好開心, 所以我近日心情都十分之
原帖由 somimi 於 10-1-28 13:11 發表
hi all mami,

好耐冇返梨娘家,
同大家打個招呼.

save,
hi, 囡囡好嗎 ?

話咁快又年初五, 雖然遲了, 但都祝各位大大細細~龍精虎猛! 各靚媽就一年後生過一年, 仔仔囡囡聽教聽話, 老公錫晒 各型爸就加薪減辛, 事事如意, 心想事成!! 仔仔囡囡們就學業進步, 快高長大

yy,

返香港啦 我前晚突然諗起我係香港就凍到 , 你就係泰國熱到滴汗
原帖由 yy13 於 10-2-20 12:46 發表
all

呢幾日過左1個炎熱o既農曆年
返到香港原來咁凍  

今日人日
祝大家
生日快樂
心想事成
身體健康
‹ 上一主題|下一主題