用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬頭涌官立小學(紅磡灣)派位情況
樓主: WAIMAQQ
go

馬頭涌官立小學(紅磡灣)派位情況 [複製鏈接]

Supplementary figures

English school - 87 students
Chinese school - 68 students
56% to English school

1st choice  58%
2nd choice 25%
3rd choice 7%

90% for 1st to 3rd choice

原文章由 minijelly 於 08-7-23 00:27 發表

係呀,我聽到都係你呢個版本,講真,真係有失望,用普通話教真係睇到成效,就係因為個TSA,我個人覺得好唔值得
至於資源方面,我覺得有D浪費,之前籌左咁多錢,用黎換LCD mon同埋門口塊電子屏 ...

是否用普通話教中文的小朋友語文能力就一定好呢? 是否<我手寫我口>就一定寫出好的文章呢? 文學根底好的何紫,小詩等香港作家相信不是用普通話學中文吧。中文語文能力高的不二法門是多讀書,多寫作和多思考。小兒在紅馬學習己四年了,一二年級用普通話教中文,三四年則用廣東話教中文,他可以正宗的普通話和他人溝通,寫作上又遇到好的中文老師,今年作文大有進步,他代表學校参加作文比賽,又在校內作文比賽中獲獎。希望紅馬新加入的小師弟小師妹努力、加油!

[quote]原文章由 minijelly 於 08-7-23 13:07 發表

對不起,我不是想小朋友和小朋友作比較,而是將小朋友在紅馬一些語文學習上的情况和大家分享,見諒見諒。
紅馬和其他官津小學比較,己屬幸運,可以在初小用普通話教中文,既來之,則安之,儘量利用學校的優勢,使小朋友快快樂樂地學習。
我不知道有多少分才可入A B C 班, 大概全級 考105名內都可以,你可問問老師。
就算小四入 D E 班也不用灰心,今年有幾位 D E 班小明憑努力,升回小五ABC班。不過,小五小六的班別就不會更改。
‹ 上一主題|下一主題