用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學開學後覺得好大壓力....
樓主: $$$
go

小學開學後覺得好大壓力.... [複製鏈接]

原帖由 MrsFung 於 08-9-4 10:32 發表
仲有一次我早上忘記量體溫,被老師在體溫表及手冊mark 底了要記得量體溫。

唔記得量體溫mark過1次, 有張通告唔參加以為唔洗交, 又俾老師mark在手冊話"欠交5號通告".....真係難睇, 好似我整到個女蒙上污點!!!

原帖由 pattyw 於 08-9-5 16:15 發表

我都有呢一句bor....
"欠交5號通告"
會唔會係同一間校?1C?

尋日重衰到有句"欠帶常識書"添
係我幫佢攞錯1冊所致,搞到有污點

我間無c班呀, 不過都幾"橋"喎!
今日仲嘔血, 呀女竟然話搵唔到本薄無交(係放咗入folder佢唔記得), 俾老師用紅筆喺手冊圈住份功課!!!

....8點幾就瞓咁好? 同個女喺呀媽度食完飯返屋企已9點幾, 又check功課, 執書包, 溫習, 又想我陪佢玩吓, 成10點半先去瞓!

昨日也出咗英默範圍, 8句默6句, 呀女讀都唔識讀, 何妨識串? ~~死定!!

我女小一今天真係要背默第1課和讀默第2課詞語了(中文)

原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 08-9-19 15:55 發表
因為大仔今年小三,我兩年前就試過這樣的經歷, 我又係working mum, 返到屋企都唔多時間, 佢又要早瞓先有精神, 真係忙到飛起。今年連細仔都上小一, 仲忙, 通告要睇兩份, 簽兩份, 對功課簽手冊, 預備食物盒, 量體溫, 樣 ...

好恐怖.....媽媽真偉大!!!

我女都係婆婆湊, 佢都唔識英文, 唯有叫佢一有英文默書範圍就每對住抄1,2次...

總知要成8點幾先返到呀媽到, 極快食完飯帶囡返屋企都9點幾....
‹ 上一主題|下一主題