用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎
樓主: ericwong520
go

你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎   [複製鏈接]

Lightwriter 發表於 23-2-21 00:38
我覺得呢幾間女校英文都好好,如果再比邊間英文好d, 就算贏都係贏個馬鼻,無咩意思。一間學校總有人英文勁 ...

咁你覺得mcs 和spc 的女有什麼不同style ?

hkpapa852 發表於 23-2-22 12:49
升中派位機制內, MCS中學部可以保証既係統一派位時個85%學額留俾小學部, 即係99個 (至少過去1X年嚟未變過)
...

收到。完全明白了   

Vana 發表於 23-2-20 22:35
mcs 英文係好好,good hope 都係,當然spcs 相信都係,所以我都想知係點睇得出一間勝人一籌  純粹 ...

請教mcs 系教咩考咩?還係教好普通的而考得好顛?教得快不快?好似話SPCS 教得好hea.

mcs 取得咁多獎,參賽時學校係好催谷?學校多不多support?

dupbu 發表於 23-3-2 08:01
教咩考咩,感覺唔快都係用一年級書。

不錯喔 老師有愛心耐性?據聞3測3考,測完又即刻考,會唔會好谷?

gabejang 發表於 23-3-4 17:25
即係大約幾多%?即係其實唔算係龍,頂多係「聯繫」

附小個名令人有無限暇想

HYS 應該是想外面的收勁人

dupbu 發表於 23-3-5 19:06
我今年撞正個班主任超有愛心,3測3考暫時ok 因為啲嘢唔難,而且測考多小朋友習慣就無咩感覺,只要家長唔好 ...

咁又幾好喔,請問你是低小或高小?測考每次都系中英數常?咁測考的分量大概點分?比如測驗可能每次測一科,而考試就考三科。考試會唔會考返測過既野?

hkpapa852 發表於 23-2-22 12:49
升中派位機制內, MCS中學部可以保証既係統一派位時個85%學額留俾小學部, 即係99個 (至少過去1X年嚟未變過)
...

請教如果mcs vs SPCS 你認為應該點揀?

回覆樓主:

剛啱又聽朋友講,話MCS的三測三考唔系想像中咁易。相比SPC兩測兩考,SPC 好似舒服啲。有無前輩可評論?

朋友都話兩間既行政都好old school  

gabejang 發表於 23-3-29 21:05
真心問,點解學校行政會影響到家長選校取態?

據聞SPC 好少應用電子工具,所以學生在學習上會不會追唔上時代?如班內沒ipad,好似疫情時因為沒有電子平台發功課和通告,要家長回去交同取。

NatalieBaby 發表於 23-3-30 11:55
回覆 ericwong520 的帖子

Do you mean SPCS?   SPCS use electronic means to distribute school notices. ...

我指小學部。不知真假

NatalieBaby 發表於 23-3-30 13:20
Sorry, I should supplement that this is based on my knowledge for SPCS secondary section.  I am not  ...

多謝你分享。當然我明白傳不傳統(行政)不是一個最關健的因素,不過我當拋出來再多幾個唔同的parameters 等大家討論下。

請問你現在對中學部評價點?會唔會讀得好金?要求好高?

tobebee 發表於 23-3-31 17:27
一定MCSMCS 可說是一間自由度好高(似國際)的傳統學校
小朋友個個返學都好開心
學校入面咩都可以玩,捉迷 ...

謝謝分享。請問3測3考的壓力是因為太密?測考內容每次太多?曾經看過有個post 話考70分老師會打比家長。

除自由度高,教學質數和方式你用家角度覺得點?

jacky0579 發表於 23-4-16 22:37
話就話免費,但入得去讀既大多數係中產以上,出去補習上功課班興趣班,洗既錢唔會少過要俾學費既學校,當然 ...

明白了很詳細。之前網友講成積系分group ABC, 小五前係分group 1/2/3? 每期指每個學期定每學年?以功課來講,有無一些功課係特別頭痛難搞?

回覆樓主:

點解smcc 排尾?

loktingting 發表於 23-4-25 14:36
多唔多人報MCS插班呢?有筆試消息未?thanks

網頁話5月12筆試

boboapril 發表於 23-6-12 16:24
請問SPCS 小學部係咪GS同Math 只用英文教?GS 同津校課程差唔多,定校本?定再拆分science, health care, s ...

gs同數學係用英文教但係點教我就唔知

PTL_L 發表於 23-6-12 12:46
Spcs係咁㗎,呢個係package 嚟,即預咗!

唔記得係咪你講,學校都幾電子化
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊