用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自尋煩惱?
樓主: mo-b
go

自尋煩惱? [複製鏈接]

mo-b 發表於 16-3-19 15:12
她覺得學校傳統又悶又嚴,提吾起學習興趣,老師惡,功課多又辛苦,吾想見番同一班人,框住左,她說希望讀得 ...
阿女識得咁講,佢似乎俾妳地做父母既更識諗。其實除咗歷史同名氣外,我又唔覺聖X有咩係出色過匯X東九好多。
不過算啦,過咗註冊日都返唔到轉頭,唯有大抽獎一心一意搏英華女或者聖提女子啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mo-b 發表於 16-3-19 16:32
我同意東九是好學校,阿女會開心學習,可能發揮得更好,又體會她對母校感受, 但是母校是否如她想像般差?新 ...
請問為何認為女兒直升上中學就係好事呢?女兒既然不想,勉強去做,日後要面對的問題,只會更多。

自己參詳吓以下呢句說話:
你千辛萬苦要子女入劍橋,他日佢地還願送你入劍橋
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

不管係學校還是女兒性格上的問題,如一切不變,恐怕只是死局一個;改變雖然未必能解決問題,但至少帶來希望

mo-b 發表於 16-3-20 23:02
直属校2015三大入學率61%,五大89%

我不清楚妳的資料來源, 但如跟據直屬中學公佈既官方資料, 妳提供既數字應該係錯:

聖心書院近3年中六畢業生去向統計:

2012-2013年畢業生去向: 2012-2013年校務報告校P.15,16
2013-2014年畢業生去向: 2013-2014年校務報告校P.15,16
2014-2015年畢業生去向: 2014-2015年校務報告校P.15,16

畢業年度

3322率

本地副學位課程比例

本地學士課程比例

本地學位課程比例

2012-2013

89.00%

23.00%

62.60%

85.60%

2013-2014

83.20%

21.60%

55.70%

77.30%

2014-2015

77.60%

23.50%

57.50%

81.00%

最出色既係2012-2013年個屆, 當年都只有62.6%學生升讀local degree,  我唔認為會有62%學生入3大 (如果話62.6%中有62%, 咁係有可能既); 至於5大89%, 更應該近3年都未發生過

其實自行一同自行二報咗咩學校? 如果自行一/二已報直屬中學, 好大機會已經收咗, 咁就真係要諗定係咪去叩門了!

ysbebe 發表於 16-3-21 14:43
Mo-b的數據是校內貼出嚟,但唔知網上有無。2015年從JUPAS入5大80·9%,3大61%

...

2015年從JUPAS入5大80·9%,3大61%

條link俾埋你都唔信?
自己睇吓聖心書院校務報告吧!

2015年3322率得77.60%, 點可能有80.9%入"5大"..... 而且今時今日應該無人會用"5大", 只有3大, 8大.
升讀local degree得57.5%, 有61%入3大? 唔通計埋"大空"之類既副學位課程?

LingChiBaBa 發表於 16-3-21 15:49
唔係唔信校務報告。

ysbebe講嘅係入U學生嘅分佈,呢D資料係喺家長日時貼出嚟,DSE每科每级成績都有,不過 ...
我只係想講, 好明顯學校公佈既資料係錯的地方. 而你講既學校, 係小學部還是中學部呢?

LingChiBaBa 發表於 16-3-21 16:52
點樣好明顯係錯?

資料係講入U學生嘅分佈,唔係所有學生。

如果統計唔係包括所有學生, 咁其實都係無乜意義.

講得出比例, 就應該要建基於一個公開既數字上, 如是否全部畢業生或統計只佔多少畢業生.

否則, 如果我只統計5個入咗3大既學生, 咁唔通可以話100%入3大?

當然, 你可以話我無睇唔俾"校內資料", 唔知頭唔知路. 但如果大家要公開"校內資料", 唔該用番一個客觀既方式 (入大學既百份比以畢業生總人數計)嚟演譯, 無謂做成誤導 (至少我見已有家長似乎被呢D校內資料誤導了).

香港近3年有60%或以上畢業生入3大學既中學, 應該不過6間, 聖心一定不在此名單中

‹ 上一主題|下一主題