用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教呈分係點計全港次第的?
樓主: catsuet
go

請教呈分係點計全港次第的? [複製鏈接]

catsuet 發表於 15-6-19 11:53
請問有高人解答下嗎?
中英數常同視藝音係點計?
點解老師話音樂呈分係計0同5?
之前有人share過教育局呈分系統既資料, 除咗中英數常4科, 視藝同音樂兩科係系統上只接受 X0 或者 X5 既分, 所以學校一定要將分數改為 X0 同 X5 先報到上教育局.
至於係 Roundup 定 Rounddown, 定係點換算, 由小學自己定

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ichome2002 發表於 15-6-24 09:41
如果平均分是該科全級學生的平均分, 咁如果只小數人得高分, 大部份人是低分, 咁咩成績的學生會較有利 ...
永遠都係高分有利.
視藝, 音樂兩科雖然比重不高, 但如90%學生都能取後90分或以上, 只有10%得85分, 咁呢10%既學生就會被比下去
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大家又係時候溫故知新:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2340063

Yanamami  我po过啦~~無人睇~~  發表於 15-6-24 11:17

瑩瑩老豆 發表於 15-6-24 21:05
我囡小學係弱校強生, 上到中學變強校弱生.
我寧可係強校弱生, 致少前面可有進步空間.
...
強校弱生可能隨時變咗B3, 咁就大件事

瑩瑩老豆 發表於 15-6-26 09:29
音藝應該唔會有學生攞到98
其實學校要呈分, 一早就應該將D分按教育局要求, 將VA同音樂所有分只以5既倍數嚟計, 咪唔駛再煩
‹ 上一主題|下一主題