用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被人低估的學校
樓主: lingling1219
go

被人低估的學校   [複製鏈接]

dvdyea 發表於 21-7-23 12:49
德信中學,眼見很多男仔在裏面讀書都非常開心,又有關愛培育,全英中,個係唔錯嘅學校。
...

佢間DSE成績同入U率都頗低下

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ok3 發表於 21-7-23 15:20
照計做得英中, 唔係要中一收到85%前40%嘅學生? 真奇怪, 點解會咁低呢?!
直資中學要開英文班係唔需要符合呢D要求, 全收B3學生一可以照做英中所以點解咁多學校走去轉做直資
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ccoffee 發表於 21-8-4 16:11
被低估:Icqm

呢間係出名既「大眾水泡」

不過係水泡浸咗12年之後,得到既果效似乎比一眾成日話有幾千人爭仲要過幾輪先入到既直資龍校更理想

jacknetpass 發表於 21-8-7 20:08
SHCC 近年公開成績不多,很難説高或低估
高估/低估,都要睇吓你認為係咩水平先有得比較

jacknetpass    發表於 21-8-7 22:04

amj 發表於 21-8-9 23:04
你真係了解
從僅有既DSE成績可知,長天近年只維持在B1C水平
‹ 上一主題|下一主題