用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 19-2-22 16:58
老友,你當然會知其中少少箇中原因啦,因為我喺其他帖都有討論過吖嘛,不過仲有其他原因。今次又睇下家長 ...
或者問吓大家, 日後留下了那些遺產給小朋友?

一層或更多既樓?
幾十萬或過百萬以上既現金?

如果以上都有, 你認為小朋友日後會有幾大意慾去迫發自己既創意和求生能力呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hohoho888 發表於 19-2-22 17:30
你講既安逸生活是會令人"求其"同無咁須要努力, 這點是事實
但我都相信一樣是創意係天生的..
本身沒創意的 ...
不如試吓迫妳入絕境, 睇吓可唔可以迫發既既創意好唔好?

有錢人就係咁, 成日以為俾錢做咗乜乜乜, 就可以提升到乜乜乜, 總有籍口去拒絕相信有"天生限制"呢個現實.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

picamama 發表於 19-3-19 07:27
IS教學模式本身就係咁,唔係CIS獨有,無話second tier third tier , 其實IS本身就沒有把學校分tier分得很 ...

本地三班馬對海外一班馬

luckybaby2011 發表於 19-3-19 10:00
回覆 Soundervolt 的帖子

叻既小孩去邊都叻我見你教育方法仲以為你係讀IS,請問你點一邊讀LS頂住填 ...
扼殺小朋友創意既原兇其實唔係制度, 係家長對成績既追求

去到IS如果只為追成績, 結果也一樣

993rs 發表於 19-3-20 11:50
what you see a statistical comparison, students see a collaboration

又唔係比賽,點解個 focus 會系 ...

沐恩反映 general local school 既模式,或者說係校本課程既方針,已經好足夠。

嗱, 呢點好啱, 不過我唔認為 CIS 可以反映 香港 general IS school 既模式同教學方針

CIS 應以 LSC, MCS 之類既學校作對比, 先叫恰當

‹ 上一主題|下一主題