用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島英文班增額 四人爭一位
go

港島英文班增額 四人爭一位 [複製鏈接]

kenfu 發表於 12-5-6 08:40
張祝珊係無叩門; 只會把剩餘學位按自行有報它的學生以它的計分法順先後次序打電話俾學生有無興趣來(注)冊.
...

咁請問叩門皇仁, 會否好像張祝珊把自行報過(面試過)的學生以計分順先後, 如果有來叩門, 就看這分數來定收唔收呢?

kenfu 發表於 12-5-7 17:08
我估皇仁's叩門位會收d成績較好的學生, 自行有無報佢都一樣. 不過自行有報佢的都有少少優勢, 就是皇仁知道 ...

點解我會咁問呢? 因為我見過(唔記得係咪EK)話皇仁叩門不考筆試, 又不面試, 只看自行時的面試(或報過自行), 咁佢哋因有這學生的資料及全港排名, 學校就以這做叩門收生準則. 唔知係咪咁?

ohnono  排名又定晒,見又見過,資料又有齊,係呢個moment,我覺得校長的推薦信係好緊要。  發表於 12-5-8 13:42
ohnono  係。唔會再考筆試和面試。若成功的話,學校會電話通知。  發表於 12-5-8 13:34

ohnono 發表於 12-5-8 13:31
想叩門皇仁,你必需要在自行收生時獲得面試的機會。在放榜後當日準備好你的叩門資料,重申入讀意願,並將之 ...

ohnono 真謝謝你的資料. 非常有用.

ohnono 發表於 12-5-8 14:50
皇仁的叩門位少,應該跟留班的同學多少沒有關係。跟據小朋友講及學校的情況,最主要的原因可能係皇仁每年都 ...

咁d叩門位就更加少上加上少了.

之前都知叩門好難, 不過諗住盡吓人事啫, 如果咁, 機會係微乎其微. 都唔水點諗 lu.

Fong23fong 發表於 12-5-8 17:13
太陽報   2011年07月06日(三)

"........亦按官命減班的皇仁書院,昨日首天已收到約一百份申請,該校設 ...

多謝提供資料.

ohnono 發表於 12-5-8 23:10
教局規定每班人數標準為34人,而每班可預留不多於2個留班位,最高可增至每班36人。叩除留班的同學人數,其 ...

十分認同.
‹ 上一主題|下一主題