用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

國際班 家長?????? [複製鏈接]

原文章由 demaso 於 07-12-5 13:23 發表
請問有沒有國際班的家長???

1/ 想了解國際班VS主流班有什麼不同?
我知道國際班是全英文教學,有法文/日文學, 但其他科eg, Chinese, Math, etc, 有沒有不同???

2/ 升中學時, 想讀一般中學, 有沒有艱難? 還有一定要入 ...

你入祟小家長度傾,我們多數在係果度傾,國際班是行主流和ib,故升中不是問題

原文章由 Mandy2002 於 07-12-12 20:57 發表
讀國際班通常入那些中學?

國際部未有升中生

原文章由 Baby_zoe 於 08-4-24 17:01 發表
QUOTE:
原文章由 200012 於 07-12-5 14:42 發表 http://forum.baby-kingdom.com/images/common/back.gif

你入祟小家長度傾,我們多數在係果度傾,國際班是行主流和ib,故升中不是問題

國際班不是行IB,升TT中學是問 ...

如果我冇記錯校長係講過, 國際班有40% IB, 60%本地課程 升中時可撰到外升學或在港升主流中學,我都質疑一條龍問題,小學是私小,中學是直資,點結龍  但就算是一條龍都要合符成績先可升中,所以未必真係著數

原文章由 MsTang 於 08-4-27 21:57 發表

校長話只要放棄大攪珠, 中學100%收番, 所以係一條龍

崇小小六生要考入祟中試 ,都吾係想像甘易到我個仔個時,可能頭3,40名先直入到,(但好睇面試成績表現)如放棄大攪珠,可直入祟中.祟中成績點可keep band 1,校長幾時講架 ?我將來都會讀祟中(如成績ok),所以會留意祟中消息

[ 本文章最後由 200012 於 08-4-28 07:07 編輯 ]

原文章由 風琴 於 08-4-28 22:10 發表

不過如冇意外都應該全收, 因為中學時可能有20-30%人去左第2間學校 or 外國讀.  

唔知大家有冇留意今年既會考中文, 考'潮"語 '屈機" '潛水' 'O嘴'........  如果我係會考生我可能送粒'蛋' 給DADDY, MUM ...

'屈機  典解 ?

:;pppp: 文化大倒退,你地好叻識典解

原文章由 風琴 於 08-5-6 11:29 發表

而家應該冇左IB呢件事, 所以上中學冇問題.

國際班即行咩 ?

原文章由 風琴 於 08-5-8 18:35 發表

唉.......一言難"進"(唔識打^_^).  我都唔知.

下,上年家長會都講緊行 ib?????點解甘架,甘 $4xxx咪好貴,家長無投訴咩??????

原文章由 風琴 於 08-5-16 12:30 發表

我都好頭痛, 下年細b上小學, 我都想佢試下第2間, 之不過, 個仔好鍾意呢間學校.  人地係父母主導, 我係被小朋友牵住來行. (好失敗), 想佢去in第2間學校佢都未必睬我. ...

你第一個讀國際班吾知既咩?點解第 2 個都會讀祟小國際班?你 p.1小朋友以前在祟幼係咪讀全日班?

原文章由 風琴 於 08-5-16 16:19 發表

因為到女女上左 p1之後先正式知唔會有國際部中學,佢地之前幼稚園係國際班(半日). 而家見細仔返學返得好開心,(佢好鍾意同哥哥姐姐一起), 相信我老公都唔會要佢去試第2間學校.  佢一想起大仔報小學就驚, 都唔明點解學校 ...

你做得出傷你既心肝寶貝既弱小心靈就去.  呢句真正
‹ 上一主題|下一主題