用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 [複製鏈接]

原帖由 lola2008 於 09-3-26 12:50 發表
阿囡放學話我知今日高老師問書,中英都有問。聽日開生日會,我差D都唔記得。

係呢.....我囡話聽日要扮靚d送比耶穌,老師話...
係咪可以著自己衫呀???
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 sara11 於 09-3-27 15:43 發表
尋日收到通告,陳老師真係要調走,真係有d唔捨得!

唔知圖7解我對李老師有好感多d,,所以我又無唔捨得
我囡一字都無提,可能佢同我一樣鍾意李老師多d~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 sara11 於 09-3-27 17:31 發表
下午班有位老師病左,短期內都返唔到學,所以調左B班陳老師去幫手。其實陳老師已經調去下午班一段時間,只不過而家校方通知今個學期都唔會調返黎!

...

sara:
呢兩日璇璇話同家家做返好朋友啦~

原帖由 pyma 於 09-3-30 11:35 發表
返埋呢個星期,亞囡佢地就放兩星期,做細路真好

我依家先知道返學係咁好架......不過已經太遲~

原帖由 lola2008 於 09-3-30 14:19 發表
今日阿囡返嚟話有個「Miss Joanna」教唱英文歌,問阿囡 Miss Joanna 教咗D咩,佢淨係話唱咗兒歌,佢講到一舊舊咁都唔係好知係點,再問吓阿囡多D先知,原來這位「Miss Joanna」已經教咗好多堂,但點解阿囡今日先同我講呢?:question ...

今日先同你講咪叫好囉~~~我囡到今日都無同我講d老師咩咩咩.....連陳老師調左佢到依家都無提過....
我發覺我囡返學係識朋友架咋~日日講佢同學邊個邊個.

原帖由 pyma 於 09-3-30 15:02 發表

講開 Miss Joanna, 有次我同亞囡搭地鐵見到個外國人, 我問亞囡 Miss Joanna 係咪咁既樣架, 亞囡就同我講 Miss Joanna 係黑頭髮,好似我地咁,我再問,咁佢既皮膚係咩色架,佢既答案係 "佢塊面五顏六色,Miss Joanna 塊髹在 ...

比你囡囡笑ccc........

原帖由 pyma 於 09-3-30 16:44 發表

我囡都係一時時,心情好,一放學就係電話度不停咀,有時講到我話再唔收線我無飯食先至收。有時完全唔理我,又話要做功課,又話溫書,又話玩緊唔得閒。不過如果放學唔同佢傾,到晚上佢已一片空白。 ...

我覺得以前d小朋友好似無咩情緒,還是無人留意呢~依家d小朋友情緒好波動....

[quote]原帖由 chole媽媽 於 09-3-30 20:30 發表
可能現在環境唔同左,有時啟到D新聞都有D驚,所以真係要多D留意小朋友情緒

係呀~~依家做呀媽真係..........好難............

原帖由 sara11 於 09-3-31 10:43 發表
Hi 璇璇媽咪,

我尋晚終於記得問家家係咪同璇璇做返好朋友!
我話:璇璇好開心你做返佢朋友喎!
佢話:係呀!我俾多一次機會佢,如果佢又古靈精怪我就唔原諒佢架啦!(辦我講野俾佢激c)
我話:俾一次機會太少啦!如果你一晚食飯唔乖 ...

sara:
好好笑呀......但璇璇同我講係家家同佢講對唔住架喎~

原帖由 pyma 於 09-3-31 13:48 發表
想問近排做既連線功課,係咪要用間尺架。

我估應該唔係....我囡就無用

原帖由 chole媽媽 於 09-4-1 12:28 發表
請問各家長開始同小朋友報暑期興趣班未呀?

未喎........咁早有得報架啦~

原帖由 pyma 於 09-4-1 16:54 發表
係呀,真係好快,不如暑假約出黎玩,等佢地close d, 到9月時易適應,不過而家諗好似早左d

好呀好呀...如果有時間去宿營,好唔好呀~

原帖由 pyma 於 09-4-1 16:57 發表

我囡尋日同我講,高老師向李老師借隻龜,因為佢地班無龜wor

隻龜應該係b班的一位同學,,我囡係咁講......

原帖由 sara11 於 09-4-2 10:42 發表
我想問升K2係咪唔會原班升,即係要轉過晒d同學?

之前呢到一位高班媽媽講過,每年都轉晒d同學....

原帖由 pyma 於 09-4-2 14:17 發表
kcpak

Please check pm

check左啦....

謝謝~~

原帖由 lola2008 於 09-4-8 17:07 發表
啱啱相反,我係忙到唔得閒傾,有時要帶佢哋行吓街,有時落會所玩,咁你話邊有時間上bk傾偈。

me 2222我發覺佢地放長假我仲慘........對住小姐真係.........嘔血嘔死我~

原帖由 sara11 於 09-4-7 15:16 發表
哈哈!係囉,放假唔見晒人!
唉!呀又話要整動物帽,諗到頭大都未諗到點整!

今次呢份親子功課,終於真係全家有份做啦~
我設計,指揮,哥哥畫,爸爸剪,妹妹貼......雖然唔靚(我自己都覺唔靚)但都好有滿足感---

呢兩星期假期對我黎講好漫長.....
聽日返學啦~攪到我今晚緊張到訓唔著......你地睇下,,依家半夜3點.....

原帖由 Nanaleung 於 09-4-20 10:21 發表

有朋友同我講襯囡囡讀幼稚園, 無咁忙, 就去多d旅行, 上年暑假就去韓國, 今年復活節就去馬來西亞, 兩度地方都有水上樂園, 明年想去泰國, 希望泰國穩定繁榮就好, 泰國起碼平d麻 ...

我都好想再去泰國,因為上次係十幾年前,仲一上機就發燒到返香港落機就無事......所以咩都無玩,好希望可以再去玩過~不過我覺得就算今年平靜左,我都會睇定d先....

原帖由 sara11 於 09-4-20 12:35 發表
係呀!所以襯幼稚園重可以俾唔同種類既興趣班佢地試下玩!到左小學功課忙就無咩時間!

sara:
你囝囝依家平均每日有幾多樣功課,默書密唔密呀....係咪真係請一日假都追唔上個種.....
‹ 上一主題|下一主題