用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 [複製鏈接]

原帖由 chole媽媽 於 09-1-20 19:47 發表
本應我都好介意d人話我阿囡係細碼又輕,但現在我唔會再介意,最緊要係身體健康.

我好介意.....我會覺得人地以為我唔識湊........但最近我開始睇開左,,因為我囡生長得好正常,唔通我識湊女唔識湊仔
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 lola2008 於 09-1-20 21:10 發表
kcpak,男仔係遲D發育架,你哋俾人咁誤會,其實都唔係好慘,我一去街市,其中有檔賣魚既老板,成日話我自已食晒啲嘢,唔俾囡食 ,即係話我刻薄阿女呀!可能我又真係幾肥,我大囡係全班最矮嗰個   ...

lola:
我好明白你心情,我屋企人都成日話我唔比飽飯佢地食.....因為我仔細粒,而我囡成日好似餓鬼咁....比人覺得我無比飽飯佢地食呀.....我個心痛到不得了~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 chole媽媽 於 09-1-20 21:43 發表
做你工人都幾好喎

我都係咁係咁話

原帖由 hunglin 於 09-1-22 16:06 發表

頭先去學校網頁,原來已經轉咗親子年宵花絮,睇吓又搵唔搵到你哋踪影  

我都上去睇左啦.....搵到我囡半邊身

原帖由 Nanaleung 於 09-1-23 12:14 發表

我都有犯錯, 成日係人面前話佢好曳,

本書唔知圖書館有無得借呢?
我唔想買書

我都唔知圖書館有無,本書係一位小學校長送比我,睇完我獲益良多~另一方面好慚愧知易難行

原帖由 hunglin 於 09-1-23 13:20 發表

你好勁我一個人執,e+仲未攪掂

我都係一個人執呀.......執好左第日又亂返......

原帖由 lola2008 於 09-1-23 13:35 發表
啱啱帶咗大妹去睇牙醫,因為佢一食嘢就話牙痛  ,我同佢檢查時以為只係蛀咗一隻牙,原來牙醫話有兩隻,結果要補兩隻,又要破財,今個月我真係洗咗好多Money,兩個細嘅住院,大嘅睇牙醫,舖舖都好金,我現在一於唔俾佢食糖,佢都信 ...

關於糖呢個問題,應該個個小朋友都會鍾意,但我所有零食都好少比,特別係古力~放過入雪櫃既野飲一定唔會比,我屋企長期都放滿,但我堅持唔比之後,佢地就算見到我地飲都唔會扭,我仔仔身體比較好少少,所以我都無咁緊,但我囡...
假期前最後一日返學,老師打比我,話璇璇偷食古力,比佢發現,仲整到件衫都係,叫左佢唔會食,返屋企先,佢都係唔聽,轉頭都係見佢偷偷地食.....

原帖由 lola2008 於 09-1-23 13:41 發表
你有所不知,如果我一個帶住三個去街,恐怕我會更加攪唔掂,因為只要其中一個要去厠所,我已經唔知點算,所以每次去街,我一定要帶埋工人去or自己一個去。

...

我帶兩個出街都巔巔地...更何況你3個....

祝各位身體健康~

原帖由 lola2008 於 09-2-2 23:06 發表
我今次會用橙色皺紙幫阿二整年桔,但係整極都唔多靚,我係想呻,唔知係咪真喺以前冇用心上美術堂,無論點努力做,都係唔靚,上次咪要整泥膠,我同老公已經施展渾身解數,我做隻獅子,老公就做隻狗,但整極都唔似,後來勉強做到出嚟,但第二朝 ...

lola2008:
我同你一樣無天份,小學d美術功課已經係我妹幫我做,中學直頭走堂,,依家見到佢份功課我就.....

原帖由 hunglin 於 09-2-3 01:47 發表

我咪又係一個無藝術細胞嘅人 原本都係唸住整盆枯,因為好似易整啲但又搵唔到啲橙色物體,於是乎唯有整桃花,點知剪極都唔似,阿囡望住我都唔知做咩,最後求其剪咗幾瓣當係桃花 ,個盆就用個金色利是封 ...

係呀,,聽日返學啦........放假放到唔知時候

原帖由 pyma 於 09-2-16 13:56 發表
亞囡今日請左病假,尋日仲好精神,仲同佢去大型商場行街,夜晚同佢沖涼,佢一沖完話好凍,我仲以為佢玩,之後同佢入房訓,又叫凍又要蓋厚被,我覺得唔對路,即刻同佢探熱,又突然發高燒,好彩之前同醫生攞左d藥看門口,佢今次又係 ...

pyma:
囡囡無事啦麻~~下次去大型商場不如同佢帶口罩啦~

原帖由 pyma 於 09-2-16 14:26 發表

其實讀書條路真係好慢長架,對我來說,幼稚園階段係應該培養佢地讀書興趣同埋良好既品行,呢二樣野我覺得聖母係做到especially係品行方面。

我同意咁細個都應該要近屋企,之前我囡係屋企附近讀nursery, 我地可以成8.00 - ...

pyma:
我同你想法一樣~~

原帖由 hunglin 於 09-2-16 15:15 發表

奶係我主動唔俾佢飲嘅,因為佢要坐成差唔多一個鐘嘅校車,所以開學頭果個幾月日日都 ,咁唯有唔俾佢飲奶,叫佢食面包或者食餅乾囉,不過佢起身好似無咩胃口咁 所以有時咩都唔肯食剩係飲幾啖水就出門口。不過 ...

hunglin:
你囡囡唔食早餐都大隻過我囡呀...
今日收到相,其中有一張係我囡同你囡兩個,,唔知你有無收到呢~一睇你囡就知佢........勁~~

原帖由 hunglin 於 09-2-16 20:59 發表

我都收到相啦!我個囡其實得個頭大,個身就瘦,個張相我同佢着咗四件衫,咁唔知係唔係你所講嘅......勁呢

原來係比你呃左....

今次親子旅行你地去唔去呀~~
好似幾好玩咁喎

原帖由 hunglin 於 09-2-18 12:38 發表

幾好玩wo ,不過囡囡果日要返幾個興趣班,所以無得去lu

問左老公,我地都唔去啦~~老公公司呢排興炒人,佢唔想請假,而我唔會一個帶兩個咁傻囉~ 呢個行程係我一直想參加架,依家唯有自己搵旅行社玩星期日啦~

原帖由 chole媽媽 於 09-2-20 17:03 發表
其實我會問.(1.上堂有無留心,2.老師叫佢做d野,佢做唔做到(因為佢返左學咁耐,都只係同我講過一次要帶車&紙巾盒),3.同d同學仔有無一齊玩(因我得一個囡,平時已經好怕羞,唔肯同其他小朋友玩),你地又會問咩問題?

...

我都會問囡囡係學校聽唔聽話啦,同埋有無留心啦~上一次老師話佢認字差,(我自己都覺)今次問返佢有無進步啦~因為我又睇緊一本書講過度兒,原來過度活潑唔一定無時停,其中特徵係認字差,唔聽話呀.......仲有好多病徵所以唔太多人察覺~

點解你地個個都咁早既,,我都係26號不過11點10分.....

原帖由 Nanaleung 於 09-2-23 12:03 發表

呢本書厚唔厚 我想睇呀!! 可否比書名及作者名我呢? 謝謝!!!

我囡囡成日比老師話坐唔定呀!!

((兒童注意力訓練父母手冊))--書名
nanaleung唔好介意,其實一睇呢本書時就想起你囡囡,我都係睇左少少咋~在圖書館借的,佢仲介紹有關既書,你可以去looklook~~
‹ 上一主題|下一主題