用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 [複製鏈接]

睇到你地話又要返工又要陪下小朋友,仲要做家務.......真係令我好佩服~亦令我好慚愧,我係屋企湊佢兩個都覺得好辛苦...
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 Nanaleung 於 09-1-15 17:01 發表

我佩服你就真, 肯乖乖地做黃臉婆

好一個黃臉婆,,其實係我唔多想出去做野,加上我同老公都覺得自己湊係最好既....所以我好樂意做呢位黃臉婆~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 lola2008 於 09-1-15 19:24 發表
係呀!我有三個囡囡,我同老公都好鍾意小朋友,但最大原因係我覺得兄弟姊妹多D,不但在成長路上有伴,將來也可以互相照顧,凡事有商有量,責任共同分擔,但三個已是我能力承擔的極限。

阿二今日都入咗醫院,今晚老公會係醫院倍佢,今朝 ...

lola:
唔好咁擔心啦,好快無事架啦~
我同你一樣諗法,好鍾意多兄弟姊妹有照應,可惜生完囡囡後我......唔敢啦~

原帖由 Nanaleung 於 09-1-16 10:52 發表

咪係囉!

如果做全職媽媽, 邊有時間上網呢?????????

nanaleung:
呢個問題係咪問我呢.. 我一起身就開住部電腦,一有時間就埋位囉~哈哈,,依家回應緊你呢個時間正是午睡時間~~~

原帖由 hunglin 於 09-1-16 13:07 發表
你哋聽日會唔會去年宵啊 我因為要趕住11點去學英文同跳舞,所以會一早去,你哋呢?

咁岩既,,我都要趕下場...下午到我仔學校年宵

今日年宵玩得開心嗎各位~~~

原帖由 hunglin 於 09-1-18 07:29 發表

都ok,囡囡最鍾意舞獅,我一早(9:30)就到 大約逗留1個鐘就走,因為要趕下場,但係都唔見你哋

hunglin:
當日真係太多人了,我都無時間玩晒d遊戲就走,連上面花市都無去到...我都趕下場去我仔學校再排過隊

原帖由 pyma 於 09-1-19 08:16 發表
各位媽咪,

想問明天生日會係咪著運動衫呀, 定便服定新年衫呢 ?

印象中好似無講過著便服同新年衫

我都好想知....聽日著咩呢

原帖由 chole媽媽 於 09-1-19 12:32 發表
lola2008 & pyma,

請問近期老師有冇派相比你哋????

近期派左一次,不過.....6張相中有兩,三張只係見到我囡半個頭

原帖由 pyma 於 09-1-19 14:35 發表

唉, 今日sick leave jar, 咪順便自己湊番囉

辛苦晒你啦,,唔舒服就多d休息啦~保重

原帖由 pyma 於 09-1-19 14:39 發表
各位媽咪

亞囡放學時同我講, 話老師話所有小朋友明天著中國服, 係咪真的呢, 你地小朋友有無講呀,
不過, 我諗係真, 會比佢著

我囡今日都有講話著靚靚裙,,不過我囡日日都話著靚靚裙架喎,,都唔知信唔信佢好~

原帖由 hunglin 於 09-1-19 14:56 發表

問咗聽日係可以著運動服,便服或者中國服

thxthxthx~~

原帖由 lola2008 於 09-1-19 17:55 發表
嘩你咁趕呀,我囡囡最鍾意行花市,因為有啲道具錢俾佢用吓買嘢,平日去街佢都爭住要俾錢,你囝囝讀邊間學校,遠唔遠。

lola:
我囝間學校係我樓下,但囡就要搭車,所以趕返去囝囝學校囉,雖然唔算太遠,但我都唔知點解會咁趕.....

原帖由 lola2008 於 09-1-19 18:02 發表
原來係細女女,但印象中你囡囡都好似好高喎,我有冇記錯呢,我囡囡九月生日,可能我同老公都唔高,三個囡囡都係細碼B。

講圯細碼b,,唔知你d囡夠唔夠我囝細碼呢~~
我囝囝今年5歲,但佢竟然著3歲碼既衫......

原帖由 pyma 於 09-1-19 21:46 發表
我諗大家都知我囡由10尾日日喊住返學, 係呢個月先至唔喊咋, 之前佢咩都唔話比我知, 問親都唔理我, 有時仲發我脾氣添, 其實當時我只係想了解多些佢係學校既事, 但反而令佢有抗拒感。

之後我都只係希望佢唔好喊住返學 ...

pyma:
我最近睇緊一本書(成功媽媽的條件)其中佢有講過將太多關注放係小朋友身上,令佢覺得有壓力的~所以你試著放鬆,效果可能出乎意料,就像你現在寫呢段感受一樣~

原帖由 hunglin 於 09-1-20 00:24 發表

老師第一次叫囡囡帶嘢番去嘅時候,我就有啲懷疑,於是就打俾老師了解係唔係要帶,老師都係話要訓練佢哋記唔記得老師講嘅嘢,老師仲話如果佢哋話帶嘅嘢無傷大雅又切合番學主題都可以俾佢哋帶番去。於是上星期我都懷疑佢話要 ...

hunglin:
你真你比佢帶晒返去呀,, 有時我囡講個d我即時搵到先會比佢帶~

原帖由 Nanaleung 於 09-1-20 15:15 發表

我囡囡擒日放學後同工人講今日著便服, 我真係真係好懷疑, 所以即上BK問你地

佢臨訓前我再問多次, 佢話陳老師話明天著便服, 咁我問佢後日著咩呢? 佢話後日唔駛返學, 我就信佢, 臨訓前即剿便服比佢今日著返學.

...

nanaleung:
hihi~~咁得閒呀~~佢地聽日開始放假啦,你呢~

原帖由 Nanaleung 於 09-1-20 15:22 發表

唔係呀

係呀....出親街d人就會問我,佢兩個係咪龍鳳胎

原帖由 hunglin 於 09-1-20 16:57 發表

我星期四開始放到佢哋放完假,可以叫做一齊放假,不過我放假就做阿四執屋 佢就飲飲食食做大小姐

嘩嘩~~放咁多日假呀...我想放一日都唔得呀~(安慰下你先)我對仔女日日都做大少大小姐,錯錯,,我囡唔止大小姐,佢係一個破壞者

原帖由 pyma 於 09-1-20 18:07 發表

多謝你的提點, 可能我比較緊張, 生得一個, 好多野都想比最好既佢, 但原來我不知不覺間令囡囡乘受左些壓力, 真係要檢討一下自己先得。

可能我屋企又好多比我囡大既孩子, 佢地既家長好鍾意拿孩子作比較, 無形中我有 ...

pyma:
大家提點下,我都學習中....
本書叫((成功媽媽的條件))作者張炳惠博士,佢有一系列,但我只睇緊呢一本,書唔係教你點點點教,而係開解你心結,引領你去營造一個點樣既家給孩子~
比較呢個問題我都經常犯,但係對孩子真係做成傷害~
我仲成日犯一個錯,,就係同屋企人講佢做過咩咩咩百厭事,係佢面講又係大錯......
‹ 上一主題|下一主題