用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 [複製鏈接]

原帖由 pyma 於 08-11-10 13:58 發表
Dear all mums,

我地有同老師傾過,老師話我地離開後,佢又無野,仲同平時一樣好開心。 比佢激死

pyma

pyma:
我大仔k1時都有同樣情況,佢喊到訓晒地,我地做父母當然心痛,但入左課室又無事,好開心咁玩....
當時我就日日夜夜同佢傾,安撫佢,我會比好多信心佢,同佢講你放學我一定會黎接你,而且仲會帶一份禮物比你~等等........又要不停講老師好錫你,同學又好鍾意你.....等......或者你都可以試下~~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 Nanaleung 於 08-11-11 09:07 發表

意思係咪呢間學校嚴呢???????????

nanaleung:
嚴唔嚴我唔太清楚,我只知道聖母著重德育,佢地第一大課題就是禮貌~
我囡囡是一個反叛性好高既小朋友,我同老公點教,點打鬧,佢都唔肯聽,但佢返到學校見到小朋友講早晨,佢咪會跟住講囉~...聽到老師小朋友都講唔該,佢又會講.....你話佢係咪要比人教~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 Nanaleung 於 08-11-11 09:08 發表

其實保母車都好, 唔係大架, 可以比囡囡幫到我地, 我囡囡搭好大架旅遊巴, 一坐低只見到佢雙眼

保母車人比較少,所以照顧都周到~

原帖由 sara11 於 08-11-18 09:55 發表
各位,
聽日又轉涼啦!
不過尋日我打過電話返學校,校務處話星期中至尾先派校裙&恤衫! 要下星期先派校褸! 所以學校話呢兩日會出通告,幼兒班學生響未派校褸前可以著自已既褸返學!不過最擔心就係套校服既尺碼預得太細( ...

我都覺套運動衫太岩身,下年多數要買過...保母車個保母上次冷,都已經叫我唔好理咁多著返運動衫同自己褸~

各位~
我以為我仔間學校探溫紙要一蚊叫離譜,,點知....
早兩日學校叫家長墳問卷,我填埋隔離,跟住知自己填多左,用白油油左去,,李老師打黎話不如比過張我,但要收返2蚊,我聽得出李老師自己都覺得好唔好意思~

原帖由 sara11 於 08-11-20 12:36 發表
呀女今日都係著運動衫+一件自已既褸!不過初頭家家唔肯著自已件褸,佢話驚老師鬧喎!

家家.............家家..............我真係睇唔出佢咁怕老師

原帖由 Nanaleung 於 08-11-26 09:04 發表
你地知唔知原來生日會當天係要著運動服呢????????

nabaleung:
我都未知你囡囡係邊位呢~

原帖由 Nanaleung 於 08-12-3 09:15 發表
sara11 & kcpak

請check pm

收到了~等我問下璇璇識唔識你囡囡先~

原帖由 kcpak 於 08-12-6 17:48 發表

收到了~等我問下璇璇識唔識你囡囡先~

我之前諗定聖誕節party,如今就快到了~原來時間過得咁快....我諗要下年再攪過啦~

原帖由 sara11 於 08-12-8 09:28 發表
唉今朝一早,呀女換好晒校服,然後爺爺帶佢去搭校車!點知等左好耐,又無車,又唔見其它同學仔!打電話問先知今日係假期!我真係大懵!

保母車ee次次都會提我聽日放假喎,或者星期一放假喎,,所以我未試過...不過我都覺得好亂,好似我仔學校手冊係日日給印的,明天放假會有放假印,我地一定睇到...而聖母就呢樣差左d

原帖由 Nanaleung 於 08-12-8 16:43 發表

等你消息~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

哈哈~~我囡話...你囡囡成日扎扎跳好似猴子咁樣.....唔知佢係咪講真呢~

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-12-9 20:35 發表
各位:
請問星期五旅行有冇安排/帶咩/食咩/仲有咩做

我帶麵包,我諗過啦,帶熱野去食一定凍晒.....

你地都覺得好玩呀... 我就唔覺啦....
因為我一個帶兩個去,,我感覺比人玩多d

原帖由 hunglin 於 08-12-16 09:45 發表
kcpak,

Thanks for your x'mas card.  Soooooooo cute......

唔駛客氣~~不過你囡囡係邊位呀
等我認住你地先

原帖由 sara11 於 08-12-19 11:04 發表
hi kcpak,

我見哥哥&妹妹兩個都好開心喎!雖然係辛苦d,不過見到佢地咁開心,辛苦都藉得既!
我呀嫂(都係全職媽咪)就係怕辛苦,所以佢從來都唔同d仔女去旅行,上星期我都講左你帶兩個去旅行既事俾佢知,等佢明白好多全職媽咪都好叻 ...

sara:
你太抬舉我了,我一方面好想佢地開心,另一方面感到好吃力.....其實我比較欣賞你地在職媽媽,放左工仲要照顧小朋友,而且掛心擔心一定比我多~你地要承受比我們多一面壓力,真係令我佩服~~

原帖由 hunglin 於 08-12-19 11:45 發表

我咪係果日你借支筆同紙俾我果個媽咪囉,不過你唔知邊個就等我PM個名俾你

最好pm個名比我啦~我借筆比你時我都無留意你地邊個打邊個.....依家呢到又多左個同班同學,我地以後可以互通消息,等我問下我囡你囡平時係學校乖唔乖先.

sara:
璇璇有日同我地講,,佢話家家話爸爸打到佢......飛起 唔知有無真係打到佢飛起呢....哈哈哈哈~

原帖由 sara11 於 08-12-19 17:14 發表
kcpak,
爸爸真係幾嚴幾惡架!如果唔係我真係叫唔停佢地! 當然唔會打到佢飛起啦!只不過麻麻成日嚇佢如果唔乖就叫爸爸打到佢飛起!
而且爸爸成日帶佢地去玩,所以佢兩兄妹對爸爸又愛又恨!

...

唔怪之得家家咁強調打到佢飛起啦,,原來係麻麻嚇佢..我都打架,不過都係唔怕我,璇姐本來都幾怕爸爸,依家我同佢講,我唔打你,等爸爸返黎打你,佢話:爸爸唔會打我架,佢一返黎我就抱住佢話掛住佢,佢就唔會打我架啦~

原帖由 hunglin 於 08-12-22 09:15 發表

已經pm咗個名俾你,我都想知我囡囡喺學校乖唔乖,等你遲啲話我知
我囡囡由開學到而家差唔多日日都有提璇璇個名,我唸最早記得而又無講錯都係呢個名lu。我初頭都好奇怪,咁多個同學,點解剩係提佢呢一時話佢 ...

收到收到,璇姐係pr黎架麻,佢幾乎個個同學都有提,親子活動時,佢一入學校就不停同同學仔打招呼,唔理我.....
等今晚問下佢你囡囡係學校係點架先

原帖由 pyma 於 08-12-22 22:09 發表

kcpak,

妳囡囡好叻, 如果我囡好似你囡囡咁, 唔使多,少少都夠, 我囡就算成日見既人都要時間 warm up 下先叫人。

pyma

pyma:
每個小朋友都好獨特,可能你囡囡有好處給我囡囡學習~
我反而擔心我囡囡太熱情....
‹ 上一主題|下一主題