用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 亞仔, 點解你咁"硬頸"???
樓主: owl_2046
go

亞仔, 點解你咁"硬頸"??? [複製鏈接]

C6琴晚叫亞仔執番地下個波交比佢.
亞仔冇理佢, 照睇班尼DVD.
見亞仔冇反應, 熄電視, 指住地上個波叫亞仔執比佢.
亞仔用腳踢, C6唔收貨, 堅持一定要亞仔用手執.
我去"目及"下, 佢唔比我參與, 話亞仔一見到我會"得戚"(事實上係) 要我同工人係廚房迥避.
亞仔一向唔受硬, 係度喊唔做, C6最初都好好語氣, 後來火起好Q惡, 亞仔重喊得勁, 但後來都執比佢, 但C6玩野, 佢要亞仔重覆成10次, 有時做到有時做唔到, 我火起走出去, 佢話咁簡單亞仔都聽唔明, 第時點算...(下冊300字)
亞仔見到我好似見到救星咁, 我就好好聲氣叫亞仔執比我, 亞仔即做. C6叫我叫多次, 亞仔照執比我.
C6無聲20秒, 跟住我話:你咁既態度我係亞仔都唔高興啦, 將心比已, 自己諗下.
佢話: 而家係要佢聽大人指令, 下下做野要睇佢心情, 第時再大D點算?
之前早期訓練既導師及主任總結亞仔一句:
"不為也,非不能也"

0    0    0    0

我亞仔係AA地個隻
我返到屋企會比你篇野佢睇, 希望C6明解....
佢成日以為自己果套係0岩, 重話A仔唔大聲夾惡佢只會當你傻, 因好多時對亞仔大聲D佢個"魂魄"先返黎,以致C6好Q惡
再0咁落去, 我恐怕亞仔越大越唔likely佢:;pppp:

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-5 13:50 發表

第一, 小朋友看緊電視, 佢專心緊, 你叫佢聽指令做野, 吾好話a 仔(吾知你仔係吾係), 正常的小朋友(以我女為例), 都吾會聽你up

第二, 佢daddy 一下甘熄左電視, 係都要佢執既, 更加慶上加慶

如果要佢聽指令專心做野 ...

你又講得好0岩, 希望C6睇完可以改善.
我同老公由拍拖+結婚生仔已踏入第16個年頭(我地好後生就拍拖....呵呵呵)一向好少好少嘈交.
自從亞仔出世我為左照顧亞仔已好少理佢(因我超級緊張)
知道亞仔有A仔傾向, 我地兩個都從悲傷中振作起黎.
估唔到會為教仔問題開火好幾次, 有時甚至想帶埋亞仔返外家住, 費事比佢理.

原帖由 January 於 09-2-5 14:23 發表
C6琴晚叫亞仔執番地下個波交比佢.
亞仔冇理佢, 照睇班尼DVD.
- 好正常, 大人都會咁啦.

見亞仔冇反應, 熄電視, 指住地上個波叫亞仔執比佢.
亞仔用腳踢, C6唔收貨, 堅持一定要亞仔用手執.
- 點解人地睇緊電視, 要人 ...

我同你一樣, 見佢返學返全日, 返到屋企都成4:00pm
再等我放工返到屋企都7:20pm
食埋晚飯沖埋涼都成9:00pm
一埋牙又要同亞仔training火拼, 真係唔想.
我都想晚晚親子, 同佢玩D佢鍾意既野.
所以對於home training 我唔係咁上心....

係呢, 係亞仔玩咩玩具?
我亞仔對玩具冇興趣

原帖由 annaanna 於 09-2-5 16:44 發表
其實我都想講下,我阿仔又係受軟唔受硬...

同一份玩具,佢自己玩,可以玩好耐;不過如果當一份task,你叫佢點做點做,佢就唔多like,可能會好勉強同你做一陣,然後走左去... 迫佢,佢喊,傷感情;唔迫,可能愈黎愈唔聽話.... 點算?

我成日o ...

唉, 就係下下要迫佢先使出真功夫囉!
你講得0岩, 佢要既野好肯開口講, 我地叫佢講, 佢明明識都唔肯開口, 好硬頸.
好多時一路喊一路做, 我就最怕聽到喊聲, 會令我精神崩潰.

原帖由 pollybell 於 09-2-6 12:52 發表
沒有人喜歡被限制,但無規矩則不成方圓,沒有人喜歡遭遇挫折,但不經風雨,不見成長,唯有經過壓力的淬煉,才能散發出耀眼奪目的光芒.
不為也,非不能也-是態度問題.沒有付諸行動,一切都是空談.

(假如我不能,我一定要,假如 ...

提起屎尿呢家野, 我都有野呻下.

亞仔開大都有D反應比我, 例如"禁"住個pet pet 好急促咁"騰黎騰去" 我見唔妥就問佢係咪"痾屎"但佢永遠唔答你, 所以我只係自問自答.....

至於小便, 佢只係好間唔中先同我講, 其餘時間我要隔半個至一個鐘叫佢去廁所, 如有得痾佢好主動入廁所企上櫈仔(亞仔得三歲)如冇得痾就雙腳夾實.....

唉, 佢係識講, 但唔知點解會咁.....有時忘記同佢小便攪到賴左, 佢老豆又會罰佢企, 攪到我又話工人好唔叫亞仔去廁所, 又內疚自己冇叫佢去.......

亞仔, 你唔好比你老豆知你識表達, 識又唔做, 唔打你都偷笑啦:;pppp:
原帖由 long170908 於 09-2-7 10:26 發表
我個仔一樣都好硬頸,亞仔每次急屎,急尿都一定唔會自己去同唔會同你講,係一定要你叫佢去,佢先會去,有時佢好急,問佢係咪急尿,佢都會話唔係,直到佢急到就懶個隻,佢都唔會去,佢會走去你面前,望住你,要你叫佢去廁所,係學 ...

好驚, 你亞仔幾大???

原帖由 june1997 於 09-2-18 15:12 發表
好多年前醫生話比我聽這些叫做 "有知無覺"
知道錯, 但不覺悟, 所以這麼多年來我還是
活在痛苦中.
‹ 上一主題|下一主題