用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下...
樓主: rabbitgirl
go

德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下... [複製鏈接]

好呀,唔該哂你先.若果要搬,記得通知我地.

原帖由 fostermak 於 09-8-20 13:25 發表
MrsJCLee:
係啦,到時你有需要,我再將手頭上有用資料e俾你...
你揀定一d心儀o既小學,見到有簡介會或開放日,又報下名去睇下,睇得多,聽得多,大概知道每間學校要求.校風同理念...

搬屋,我地都諗緊,但近派樓價實在太貴, ...

原來係咁!

原帖由 rabbitgirl 於 09-8-21 07:30 發表
聽蔚妍媽咪講,話如果要等蔚妍爸爸攞到屋,起碼十年八年後,噤不如d家自己先上車(即買樓),噤就搵個平平地,又ok 好住o個 d..可能近德褔,噤未就去搵左麗晶!

不過學你話齋,返學好遠!一係就坐校車囉...

...

真係好恐怖喎!學校的處理手法真令人不滿,好彩小朋友個人無事,不過,心理問題都有排攪.

lazioman,

不是嗎?印象中去年老師的做法不是這樣,請問她是誰?

rabbitgirl:

我有如下物品,你可有興趣接收?

書包一個
生日袋一個
男仔夏季校服一套
夏季運動服一套
男仔冬季校服一套
校褸一件(短身那款)

rabbitgirl:

冬季運動服我返屋企再找一下,這兩天打風,遲些再約你.

雋樂很開心去新學校,無提過以前的同學仔,只係時時問點解柏謙唔還番架車比佢,我巳同佢解釋無數次....

原帖由 rabbitgirl 於 09-9-14 07:23 發表
MrsJCLee:

有丫..... 啱都可以唔駛買噤多....仲有 "冬季運動服" 你有冇?..這個男女都可用....不過都要多謝你先..

噤我地又可以約下囉...柏謙都成日問我樂樂係邊!..

噤你方便就電聯,睇下約幾時啦..但天氣唔好就唔好約 ...

fostermak:

我小朋友去左讀國際英文幼稚園,感覺不錯,而且他也非常開心,還告訴我他巳有十一個好朋友呢!

真係恭喜哂考到音小,請問考到這所學校小朋友需否有音樂才華?登記後請問是否也可考其他直資?同rabbitgirl一樣,對九龍塘學校有點興趣,因為第一二天和小朋友上學,發現佢的同班同學好smart,不似K1學生,似可以去考小學的style,唉.....

fostermak:

真係好,似乎小朋友大了,各方面的適應都大有進步,其實心裡真係好開心,因為見到小朋友真係大個左好多,獨立了許多.

謝謝你的學校資料,我諗現在還是看看小朋友這兩年的情況,再決定為他報什麼學校,當然也會留意各家長的意見,及各學校的資料.

跟你們分享下外甥女情況,剛入讀小一,由於是大抽獎原故,學生比較參差,月初家長到學校幫手,發現有些學生很頑皮,常常欺負其他同學,我想我們都要好好教導小朋友,若遇上這類小朋友要怎樣面對.......

rabbitgirl:

架車你留番比細妹啦,其實阿囝都大個,應該都坐唔落,所以無謂浪費,下次約你出來等佢同柏謙傾下.....

lazioman:

我見校長大緊肚,會唔會佢放緊假?不如你送小朋友返學後再直接去找校長.

這星期你的小朋友是否返三小時?

原帖由 lazioman 於 09-9-16 09:24 發表
大家好像都返得很開心,
除了我和孩子不是啊.

早前找校長傾,打了三次電話也找不到佢,
留了三次言,
也沒有回覆.

fostermak:

係,讀之前講果間.其實K3時幼稚園巳有很多模擬課程比佢地適應,現階段只是小朋友要習慣學習時間長了,要早起身上學和習慣面對測驗同默書.至於小學有無做些什麼幫小朋友,我未知,我問到再分享下.

rabbitgirl:

昨天遇見柏謙和爸爸數次,覺得很面善才問阿囝是否柏謙,佢話係而且有啲開心,無提話要返架車,所以你可放心拿去用了.另外,因同柏謙爸唔熟,所以無打招呼.
‹ 上一主題|下一主題