用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學校 蘇浙,白白看著好夢成空,想哭!
樓主: feipo
go

蘇浙,白白看著好夢成空,想哭!   [複製鏈接]

蘇浙幼稚園
用了1年時間申請由下午班轉到上午班,昨天收到電話終於成功了,可是竟然上午班一個校車位都沒有,連保母車也是,家又住新界,真想不了辦法,更和老公大吵一㘯! 其實心裡憂心和矛盾只有自己吞進去,沒人明白....................
是否真的要放棄?
   0    0    0    0

回覆:蘇浙,白白看著好夢成空,想哭!

其實阿仔是從其他幼稚園轉過去蘇浙讀K1 pm下學期,讀到依家K2 pm上學期完,就有通知開始轉am !所以老公覺得我轉來轉去,撚化個仔!
其實真係有苦自己知,好慘!冇人了解,冇人明!
基本上,校車已做獨巿,連保母車都冇位! 真的好灰!
的士,我都諗過,不過真係驚驚地,冇保險!好似冇計咁?!

多謝哂咁多家長意見,其實我都15,16幾晩都訓唔著,你地講得啱,其實我個心都好肉赤,好既然係咁,為了小朋友著想,就讀番pm啦!

yfchoy  讚好!  發表於 12-2-8 10:20

其實當初我咁堅持申請 當中也有原因, 小兒專注力較弱, 心很散, 什至有輕微讀守寫困難, 在同班小朋友當中, 他是最差的一個, 講真, 我真的很焦急, 很擔心, 轉上午班, 主要是可以下午放學後可以去參加一些訓練 (問過很多團體, 都只有下午的訓練班) , 以免他日後上小學PICK UP唔來, 很辛苦!

但考慮了大家的意見及種種因素, 都是以不變應萬變好, 終於今早打去學校想繼續留在下午班讀, 可是已經沒有位置了..... 怎麼辦??

算吧啦!已經跟學校說了不轉了,覺得不好意思!
阿仔方面唯有自己的起心肝train佢,希望他慢慢進步!
家長們,請問哪裡可找到專注力不足的訓練資料呢?

Charlotte_mom  可以去特殊教育版睇下, 好多有用資料  發表於 12-2-7 19:30

回覆:gwlam 的帖子

其實只要你細心留意便可發現,好似我個仔有專注不足,佢即使manage到坐定定,你見到佢係out fo,游雲!
佢讀寫困難,認字永遠都係b當d,日當目.
大當天,牛當午....再想confirm就排期做assessment!

回復 麥兜MaMa 的帖子

我知親子, 不過都耍小朋友有精神先得架, 唔通佢一路放蚊, 你一路同佢親子咩, 要記住佢捱左成個下午!
‹ 上一主題|下一主題