用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀塘K interview 討論區
樓主: lwy_brenda
go

觀塘K interview 討論區   [複製鏈接]

引用:oh,++油救interview方式其實係咁多間中最he

原帖由 piggymonkey 於 14-11-22 發表
oh,  油救interview方式其實係咁多間中最hea 最無壓力,小朋友最易適應,如果你仔仔扭,可能佢自己唔太like ...
可能吧!反正佢現在讀緊那間幼稚園可以直升K, 所以今年無in N咁大壓力!

引用:你in+n+定k? 我in+n+問咩名,邊個俾張八達

原帖由 piggymonkey 於 14-11-22 發表
你in n 定k?
我in n 問咩名,邊個俾張八達通你(因為我囡拎咗我張card 死唔肯俾返我),  玩玩具圖案入窿窿, ...
K吖!in N 仲難過K?

piggymonkey 發表於 14-11-23 11:32
回覆 Evachau 的帖子

想問你in 花園大廈浸幼, 係走廊左邊定右邊個班房in?

右邊

引用:佢真係問咗我咁多嘢,講漏咗仲有疊積木添,

原帖由 piggymonkey 於 14-11-23 發表
佢真係問咗我咁多嘢,講漏咗仲有疊積木添,入窿窿嗰part 有成6定8個圖形,佢要我囡入晒先停,唔係入一兩粒 ...
主任話俾啲玩具阿囝玩,唔係考佢,仲叫我唔駛緊張,等囝囝做完,仲讚佢唔駛媽媽提示都咁快做到(因為我囝係細B, 所以我仲以為唔駛考啲乜咋)!

引用:回覆+Evachau+的帖子 我打咗去花園浸幼,+

原帖由 piggymonkey 於 14-11-24 發表

我打咗去花園浸幼, 有個主任聽電話 (唔知係咪in 你嗰個), 佢話N 和K 做既task 和問既 ...
我同你的情況一樣,大囝讀緊N班可以直升,但只有下午班。所以今年想搵間近屋企又有全日班的,但見到有其他JM講呢間多B6, 就算有offer都唔知要唔要好了!

引用:回覆+Evachau+的帖子 吓....+咁平田救世軍

原帖由 piggymonkey 於 14-11-24 發表

吓.... 咁平田救世軍多唔多B6? 有無人知?
平救好難入,如有offer, 當然讀啦!

引用:回覆+piggymonkey+的帖子 無咁利害....平

原帖由 chungayu2 於 14-11-25 發表
回覆 piggymonkey 的帖子

無咁利害....平救係教育局評為優貿幼稚園之一, 基本上注重小朋友各方見面均衡成 ...
之前Open day, 問了埾匠老師,佢話李兆強係大抽獎,讀邊間幼稚園都一樣喎!

引用:回覆+piggymonkey+的帖子 其實最怕B6做班

原帖由 chungayu2 於 14-11-25 發表
回覆 piggymonkey 的帖子

其實最怕B6做班主任,以B6方式教香港小孩,
以為她們只會做普通話老師,如果做班主任,係咪應該有一套教師準則呢!

引用:Quote:原帖由+Evachau+於+14-11-25+發表之

原帖由 apple_love 於 14-11-25 發表
係架,其實d人成日話藍循同兆強優先收金麗學生,我疑惑左好耐,兩間小學都唔係私校,收生係大抽奬架麻:ques ...
聖匠open day 張紙條又有寫李兆強,而當日counter又有李兆强學生幫手(穿校服),所以應該有關係!但就唔清楚係咪叩門或第一round收生有機啲!

引用:Quote:原帖由+Evachau+於+14-11-25+發表聖

原帖由 Mocheongcheong 於 14-11-25 發表
兩間係聖公會學校,自己諗啦
聽其他JM講李兆強較谷,比較多功課,而聖匠只是每星期有兩日NET/普通話堂,是否足够涵接小一課程呢?

引用:Quote:原帖由+Evachau+於+14-11-25+發表聽

原帖由 Mocheongcheong 於 14-11-25 發表
之前有mJ講過聖匠比較傳統,卜卜齋嗰種,程度都幾高,所以我冇幫呀囝報,無謂大家辛苦

...
Thx for sharing! 其實老公見到校舍外觀比較舊,但就唔見所謂outdoor playground, 只有門口平台咋!

引用:Quote:原帖由+Mocheongcheong+於+14-11-25+

原帖由 apple_love 於 14-11-25 發表
人地話兆強超級谷,老實我唔想小朋友太大壓力,但都希望小朋友可以入到中中上上的學校,不過我唔知呢區有乜 ...
請問油塘和樂華那間福建小學有什麼分別?

引用:Quote:原帖由+Evachau+於+14-11-25+發表Thx

我冇了解過聖匠嘅資料,純粹都係聽返嚟,始終自己唔心儀嘅冇謂浪費時間去諗。反而我自己之前就try to了解平 ...
救世軍外觀也比較舊,但聽同事講佢親戚嘅囝囝讀緊,自理能力好,口碑不差!

引用:回覆+Evachau+的帖子 樂華嗰間好似係褔中,

原帖由 piggymonkey 於 14-11-26 發表

樂華嗰間好似係褔中, 油塘係褔小
樂華有小學和中學吖!

引用:回覆+apple_love+的帖子 自行選校,+不論校

原帖由 piggymonkey 於 14-11-26 發表
回覆 apple_love 的帖子

自行選校, 不論校網區區都可以報, 但只限一間(官中, 津貼), 計分, 高分入先, 同分 ...
唔知報了福小,仲可唔可以參加大抽奨呢?

piggymonkey 發表於 14-11-26 13:21

褔小直資同大抽獎無關, 應該可以報 (不過都係去小學版嗰邊問好D, 我都係近期先了解多 ...

Thx for sharing!

引用:Quote:原帖由+Evachau+於+14-11-26+發表唔

原帖由 apple_love 於 14-11-26 發表
福小係私校同大抽獎無関,有錯請更正
之前睇到其他JM分享,如果流程一樣的話,收到福小result 都未到大抽奨!

引用:Quote:Mocheongcheong+發表於+14-11-26+18:

原帖由 ha0930 於 14-11-26 發表
適齡 10 分 + 母親係舊校生 10 分
應該係15分(第一個小孩)+5分(舊生)

引用:最surprise+係問阿囡識唔識講完整句子,可

原帖由 piggymonkey 於 14-11-23 發表
最surprise 係問阿囡識唔識講完整句子,可否自己食飯,戒咗片未同識唔識表示想去厠所,真係想瞄爆佢,心諗i ...
舊年報N, interview 另一間幼稚園,那位外藉老師一樣問咗呢啲問題,我同你的反應一樣,而結果囝囝有pm offer! 奇怪係interview 呢間浸會時,發現只有兩張大人摺椅而沒有小孩子坐的,所以我當時覺得唔駛考小朋友啲乜㖭,好快走得!

引用:Quote:原帖由+Evachau+於+14-11-26+發表應

原帖由 ha0930 於 14-11-27 發表
舊生係 10 分的,不是 5 ~

http://www.schooland.hk/post/psa01
Thx for sharing

‹ 上一主題|下一主題