用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 重溫 or 備課?
樓主: annielui
go

重溫 or 備課?   [複製鏈接]

回覆樓主:

如果老師有心機教,重溫今日已教嘅+略睇一次明日要教嘅。
如果老師 hea 教或唔識教,最遲周末應先備定課。

annielui 發表於 19-10-3 11:25
回覆 YolandaTam 的帖子

Thanks,咁我先當老師有heart先, 如果時間有限,

數學會暑假備定,開學後係操練期。
其他可能平日溫習週末備課。
另外,如果平時有閱讀英文書習慣,照理中小升英中唔至於難到應付唔到吧!
我女而家中四,當年中小英文考級中間,升英中科科英文都唔駛查字典喎,放心。

回覆樓主:

如果可以,盡量每科喺級頭半, 心儀科目頭三份一啦。但如果心儀科目位少競爭大(例如男女校嘅化學物理M1/M2),可能要辛苦啲,頭四份一先至穩陣嘞。

annielui 發表於 19-10-4 13:26
再請教吓大家, 如果小朋友堅持要自己搞掂所有學習上既嘢, 係咪真係完全放手比佢試吓好呢? 功課/默書/小測呢 ...

一般情況下,中學生係好應該自己處理學習嘅事,畢竟上課嘅係佢。你可以考慮俾佢試一試,睇吓 UT 成果如何。
但若如我前帖所言遇上 hea 教或唔識教嘅老師、功課又唔足以應付測考,家長就可能要出手揾材料俾子女備課同操練,如果子女唔明必要時要幫手解答。
‹ 上一主題|下一主題