用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

lovecupid 發表於 22-1-14 15:24
早幾十年前,同學Last month開始寫紀念冊,以前只寫屋企電話和地址。一搬就會失去聯絡。
現在又有手機、又 ...

年輕人原句
1)自學是王道,單靠學校死梗。
2)佢本來以為自己會讀歷史,呢六年令佢知道自己真正有興趣嘅係數學同商業

hugub 發表於 22-1-14 15:45
C姐祝你家年青人DSE有突出的成績, 順利入A1

多謝。師妹都加油呀!

AgnesBB 發表於 22-1-14 16:24
回覆 YolandaTam 的帖子

師姐~加油!!祝 DSE順順利利,入讀心儀大學!!

多謝

peggy 發表於 22-1-16 03:57
咁快唔使返學校,上年阿女返到3月尾。
祝師妹DSE順順利利,入讀心儀大學。

多謝  
佢哋係最後一日正式上課,之後考 mock,對卷同零零碎碎嘅補課。

b3410 發表於 22-1-16 11:41
加油!臨門一腳,祝超水平發揮,DSE好成績,入到心儀科目。
囡囡思想越來越成熟,見到一路的成長,好感慨。 ...

多謝(emoji)

天兒 發表於 22-1-17 11:42
師姐,加油吖!
也祝DSE成功, 入讀心儀大學

多謝。

kinchung 發表於 22-1-18 10:13
祝年輕人勁過, 不知現今 HKU 還會不會用勁過呢? 年輕人應入HKUST, 勁過未必是 slogan 了。 ...

多謝。
搏盡無悔!

ksli312 發表於 22-1-18 21:45
回覆 YolandaTam 的帖子

我女都係農曆新年後考mock,祝大家好運!

hugub 發表於 22-1-19 15:38
師姐我想了解下學生mock分數有幾準,等你屋企年青人考完可否分享下

我家小姐話上年DSE 英文level 5 ...

師妹對英文科理解正確。

S-Kwok 發表於 22-1-19 20:05
最緊要無悔。
祝考試順利, 揀到心儀科目及大學。

多謝你

gigayan 發表於 22-1-19 23:18
由你女小學、升中、到高中搵到自己嘅道路,都有睇你分享,終於入直路了,希望你女得償所望,祝大成功!:fo ...

多謝

樓上兩位有心
佢昨晚十點入房,十二點先至瞓得着 我今朝要陪佢搭的士等佢瞓返晏小小。
都唔知佢點解咁驚。

回覆 ksli312 的帖子

多謝提醒,會買奶。佢以前有飲奶嘅,但佢青春期起一飲奶就爆暗瘡 ,所以一時無準備。

ksli312    發表於 22-4-25 14:27

kinchung 發表於 22-4-25 17:42
想富年考 AL pure maths 果晚我好記得我都瞓唔着,正常的,但我就無人倍我去試場,有家人一齊打氣,sure wi ...

承你貴言

MNIF 發表於 22-4-26 01:27
我用心祝福你家一切顺利。笑口常開。
有心,大家咁話

kinchung 發表於 22-4-29 09:13
年輕人昨晚好瞓嗎?今日之後就可期待結果,順利勁過。

有心,承你貴言
佢話瞓得好好,因為預咗要迎難而上。

終於考完,感恩尚算順利。
以下係年輕人對今年 DSE 自己有修各科嘅分享。

YolandaTam 發表於 22-5-4 22:08
...

中文卷一:深係意料中事,但估唔到咁深!周國平嘅兩篇文夾雜住翻譯詩固然難明,文言文出到莊子更加
中文卷二:竟然玩復古 「xx的自述」,一見即走,三題都「惡寫」
中文卷三:算比較正常

學校操練教學:實在太多嘢做,令佢呢個理科人甚感吃力

YolandaTam 發表於 22-5-4 22:08
...

英文卷一:難度算正常偏深,PartA 合理,PartB 係一篇相當精彩嘅文章,但對於文科人有啲不利。
英文卷二:還好,尚且揀到題目。
英文卷三:必須再讚一次學校聽取民意,年輕人自己曾透過班主任及考評局向校方反映對禮堂回音嘅憂慮,亦有同學家長致電校方反映,終於音效真係大大改善。呢份卷難度中等。
校方英文教學:要教嘅嘢初中其實已教晒,高中無為而治都無可厚非。

數學及 M2:真係無諗過仲深過 2020!Compulsory Paper 1 第19題難到飛起,年輕人用咗成個鐘頭去「招呼」呢題(目前為止已知 part a,b 都啱),有兩個 fd 無做呢題 。M2 好少 SectionA 會有嘢 kick 住,今次有少少,確實深。
學校教學:初中數學教學極有改善必要,對大部分同學嚟講教淺考深只係令佢哋知其然而不知其所以然,靠 map題型,如果遇到今年 DSE嘅情況就死梗。呢兩年幾,至少有一兩成時間係用嚟搞返清楚本來初中已識嘅概念。
‹ 上一主題|下一主題