用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 A、B、C中學
go

Band 1 A、B、C中學   [複製鏈接]

bpooh 發表於 19-1-14 10:53
我想我應該係為孩子想的家長,小朋友上年升中。原小學有聯繫band 1A 、1B 中學,band1A 小朋友講明不喜歡, ...

我家情況相反。
我當年好唔想小女升讀中學部(小學津校,中學直資),原因如下:
1)以理科人嚟講,語文程度太高,佢會俾語文拖低排名
2)學校着重體藝,但佢一無興趣二無天份,格格不入
3)無論喜好,性情,佢都同一般女孩大不相同,又係會格格不入(實際上佢小學係被排擠孤立)
4)學校要求學生肯捱,有鬥心,有人形容為苦行僧,但小女體弱,唔符合要求
但佢堅持......

回覆樓主:

小女對我嘅顧慮回應如下:
1)只要肯努力,或者唔係語文拖低排名,係數理史地拉高排名
2)3)格格不入無所謂,慣了,佢成績 Band one 尾又只想讀女校,出去搏只能搏 Band two 頭唔值得因此放棄 Band one offer
4)佢自問肯捱肯搏有鬥心
老公投個女一票,因為:
1)佢認為如果做小池大魚,個女會懶同驕傲,反而讀程度高嘅學校,佢會遇強越強
2)既然中學部係因收生及成績緣故轉直資,學術型同學只要有料,一定有立足之地
二對一,我放棄。經過呢三年,事實證明佢哋父女對,我錯。所以,升中始終係孩子個人嘅事,我哋為人父母只須和孩子一起分析利弊,到最後讀邊間,點樣讀,靠佢自己。

IYY    發表於 19-1-14 13:20

bpooh 發表於 19-1-14 12:47
你這些問題亦是我之前擔心的

1. 小朋友對數理興趣比文多,怕入了1A 萬一排中下游要修文科,佢一定會同我 ...

尊重佢選擇,但要佢明白 :食得鹹魚抵得渴

mcl203 發表於 19-1-14 14:04
最怕見到D神人神校神語,谷唔谷,hea唔hea,因人而異,亦因人取向想法有唔同。要分享就無必要放大縮細,分 ...

再谷嘅學校都有人覺得輕鬆,再 "hea" 嘅學校都有人讀得辛苦。

王家爸爸 發表於 19-1-19 18:00
可能家長諗住SEN同資優有直接聯繫,所以未去到最後一刻都唔投降。

識得有 sen 師妹,小二已想轉走,同區津校只有寶校有位,九龍區直資無位,IS 負擔唔起,結果惟有捱。

王家爸爸 發表於 19-1-19 18:13
當然,呢個都係原因,想走都唔容易。對學校來講,燙手山芋,雖然可能好味,但係唔容易食,未必想接。

係㗎,嗰位係 ADD, 考試要加時,學校社工有晒 report,無得瞞亦唔應該瞞,呢類同學唔適合谷成績嘅學校。除咗寶校,好難揾到學校明知佢情況都收。
‹ 上一主題|下一主題