用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進
樓主: 小蕎媽媽
go

培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進 [複製鏈接]

我個班數學同英文都無人唔合格,英文最差都有6字頭,但呀囡d料唔知真定假!

我囡今次測得比我想像中好,我已經好開心!

Lulu

一科應該唔會,但兩科非主要科唔合格好似就要留班,不過音樂比較難攪,連溫都唔知點溫...多d鼓勵呀囝,叫琴老師得閒幫手考吓佢睇諳同聽音,你都唔好唔開心,而家做人媽咪都係盡力,個社會要求d小學生都唔係小學生,個個都要做小超人!

原帖由 pizzahut 於 09-11-12 11:29 發表
各位,我有d唔開心呀, 因為個仔音樂得15分 (我知你地係唔會笑我,所以我先夠膽講), 我問佢點解咁低,佢話好多都聽唔到,我問佢你有無留心架? 佢又話有. 佢有學琴都咁低, 我都唔知點算!

p.s. 會唔會音樂唔合格就升 ...

J'smama,

你同囡囡都要小心身體呀!黎緊依幾日話仲凍,記得帶頸巾返學呀!

Lulu

原帖由 J'smama 於 09-11-14 14:53 發表
阿女昨日參加九龍東遊戲日,佢個組攞左第三名. 佢非常興奮,因呢個係佢係體育方面第一次攞既獎. 但攞獎之後卻換來兩行鼻涕,因九龍灣運動場太大風,而學校又要求佢地著夏季運動衫比賽,所以就算比賽完即刻著番件冷衫都頂 ...

有本新出既書叫"港孩",分析時下初中生既一d毛病,好好睇,大家如果有睇過呂大樂既"四代香港人",咁依本書就係講第五代!

為人父母我就覺得本書好好睇,提醒左自己好多野,所以提出來分享,有興趣可以去書局睇吓!

Lulu

多謝提醒!我都係同佢溫吓工作紙,有時間會叫佢睇吓書,講起下個星期應該要默英文!

d輪無物特別野,所以d兩個星期日都係去左玩!尋日都去左西貢放風箏同捉蟹仔,去埋人地屋企BBQ先返屋企,玩到心都散晒!

今日大家有無去書展?我c6放假,所以都出左去,一次過買左10本書! 佢話有折好"第"喎,都唔知呀囡點睇!

原帖由 pizzahut 於 09-12-7 10:47 發表
提下大家, 下個星期要考電腦筆試喇.

其實呢科又係好難攪,係咪溫哂d 工作紙就ok 架喇?

sorry sorry,睇唔到你個留言...要再講一次sorry,因為我朋友住係個度,佢車我地去,我唔知個度叫物名,只知近西沙茶座,下次問左再話你知!

原帖由 pizzahut 於 09-12-10 12:26 發表
今日真係要感恩呀, 因為天氣好好呀! 我之前仲擔心天氣咁差, 一係好熱, 一係好涼, 吹完一日風返來實病都似!

西貢邊到有得捉蟹仔呀 ? 點去架 ? 介紹來聽下:) .

...

新年快樂!我地今年都係香港過,只係去過廸士尼同埋人地屋企玩,跟住d時間好快就唔知做物咁過晒!

而家先見到你個留言,答你係lunch time都無用喇...

Lulu

原帖由 pizzahut 於 10-1-4 11:12 發表
想問問大家今日邊堂考中作呀?

會唔會係lunch time 呀? 因為我諗緊去唔去睇下個蕃薯, 如果係lunch time考,我就唔去lu.

thanks

J'mama,

收到晒,唔該晒!十萬分感激!

我都同個囡串埋d adverbs,就係見到第十課有!

呀囡明日要考書法,普通話筆試,數學心算同音樂自選...都幾攞命!

大家努力!成功在望!

Lulu

原帖由 J'smama 於 10-1-6 15:30 發表
Pizzahut,

我send 左去你gmail個度, 你睇下收唔收到la。

我諗今次主力考past tense, 但 present tense係EWS都有一小part出現過, 所以都要睇多兩眼。而adverb d生字, 好多係Story 10都有, 咁差不多都叫做串埋。

...

Susanna,

你囡囡一向都好自動自覺,佢自己可能已經溫左呢!再講,我囡尋日番黎話聖經唔難,佢話自己識,我都只係同佢默過金句同睇過課文一次,所以都唔洗太擔心既!

Lulu

原帖由 SUSANNA 於 10-1-6 21:03 發表
原來今日考左聖經, 我都無幫呀女溫, 好擔心, 吾知佢考成點!

我個囡都係!我尋日就叫佢唔好做住,因為無咁快要交,叫佢溫書,不過後尾個細囡放學發燒,帶左個細既去睇醫生,個大既係屋企做物真係唔知,後尾我連佢d功課都唔記得check!

Lulu

原帖由 J'smama 於 10-1-7 10:35 發表
Susanna,
係呀,阿女都話聖經好易,所以你都唔洗咁担心,反而佢話體育筆試難

呢幾日你地d小朋友有無帯份常識project返屋企做呢?唔知點解老師要係考試期間仲要日日俾deadline佢地,不過我都係同阿女温左書先,臨訓前先 ...

考完中英文都輕鬆左d!不過呀囡返黎已經知佢串錯左surprised同read既過去式,居然寫readed ,真係無氣!

咁都錯得,都無物好結果!

Lulu

原帖由 J'smama 於 10-1-12 12:24 發表
終於考完第一科,阿女就講得好輕鬆咁話易,都唔知真定假.

繼續努力呀!!

...你講完我仲驚! 今雲都係C梗!而家即刻要佢溫常識同數學!C小一科得一科!

Lulu

原帖由 J'smama 於 10-1-13 12:12 發表
Lulu,

我囡話成份卷都無寫過surprise呢個字喎,反而填充題就有submarine呢個字。

另外考Tense個part, 好似工作紙―樣--Present Continuous Tense 同Past Tense分開兩段考,read個題係要加"ing".

我囡話最深係最尾個 ...

好嘢,放"監"lu!

我都係咁話!考晒就話之佢!玩左先算!

原帖由 J'smama 於 10-1-15 08:42 發表
呢兩日唔理咁多,一於吃喝玩樂呀 ... YEAH!!!

我班除左中文,全部派晒!我囡全部退步! 除左聖經同上次差唔多!

英文科老師無講成績,數學科老師就話有人唔合格,但最高分o個個又可以有97分!唉...總之就係唔知呀囡攪物!

都有d安慰既係佢自己都唔開心,話我知佢有d自責,咁我話你下次比心機啦,醒醒啦,佢話會喎,佢自己知衰都好喇!

Lulu

原帖由 Alexismama 於 10-1-18 21:35 發表
無人嘅? 等我報料先啦, 我女派左中英數,今次要   因為佢溫書時已超心散!

有無人派左常同聖?

有無人知大圍成績如何? 我女話佢D老師無講, 所以我都唔知佢到底係咩位 ...

早晨呀!

我反而覺得要搵出個小朋友跟唔上既原因,係課程太深,佢唔留心,生活習慣令佢太累,定係有讀寫問題,因為我覺得留班未必解決到個問題,讀多一年一樣既課程都唔代表個小朋友就能夠明多d!

Lulu

原帖由 SUSANNA 於 10-1-22 12:09 發表
代友問,她兒子今年四年級(律貼學校),一向成績麻麻,她玩想替兒子轉校及留班,期望可打好個底升中學,你們認為可行嗎?還有好小學會收他嗎? ...

今次課書我覺得唔算深,不過我囡次次都係衰課外,所以我都平常心,叫佢盡力做好自己就算!

原帖由 SUSANNA 於 10-1-28 16:36 發表
我都未有時間幫呀女溫黙書,日日都好忙.

唉...只係希望佢攞到分咋...

原帖由 SUSANNA 於 10-1-28 17:07 發表
我諗無邊幾個可以係課外個part取滿分掛?

應該都係貼係門口電視下面,但家長日未見有,可能今個星期先貼!

我班主任話我班整體考試既成績普遍比測驗退步,都未必真係咁容易做優異生,不過我估應該多過二年級!

Lulu

原帖由 yendavid 於 10-1-31 21:35 發表
請問今次邊到有得睇優異生名單?多唔多呀?照計85分應較多小朋友有chance!

你囡囡真係好乖,見到佢好似係禮貌之星tim喎!

原帖由 J'smama 於 10-2-1 09:57 發表
呢樣野未必班班都有,可能係老師一時興之所至先叫d同學下堂表演。但足已令我位驚青女兒尋晩不停練首催眠曲,攪到我都差唔多

...

Q ma,

唔係喎,應該係Alexis個班最多有9個,其次善班8個,總共54個優異生!

我地依度都好多優異生 ,你地既小朋友真係好叻!低讚!

Lulu

原帖由 小蕎媽媽 於 10-2-2 09:21 發表
出左了,係你地果班最勁,有10個優異生。
‹ 上一主題|下一主題