用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屯門奧斯卡幼稚園
樓主: finger
go

屯門奧斯卡幼稚園 [複製鏈接]

Re: 屯門奧斯卡幼稚園

如果間學校唔好,我諗我都已經走左9世,都唔會比囡囡在此校讀書. 我兩位小主學到野之餘都好鍾意返學,我係意想不到,喜出望外. 我最滿意亦好慶幸所有教師嬸嬸都好有愛心,教學盡責,始終全日班要以照顧行先,多謝她們. 我相信揀得oscar的家長都希望小朋友在英文環境下學習,學費貴都願意花.  我唔係因為付了貴學費就希望學校要做d咩,只是在職媽媽的我,強烈想知多d仔女在校的生活而已. 我覺得學校係可以做得更好的,如website,校車,outing活動,reading scheme,收費,communication and announcement etc. 我對其admin真的很失望,其實偶爾學校高層都會上這topic 看看,奈何仍是"意見接受,態度照舊". 寫的寫了,講的亦直接講了,唯有退而求其次"教學方面真係令到小朋友有好既教育...ADMIN方面對我黎講只係其次"啦.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Dear all fans,
你地會參加sports day嗎? 我ok!

Hi veroshea,
只得1星期比人諗仲要做起,時間太少了,又要考試溫書,我仲要整兩份,最終冇時間而逼於放棄了.  希望學校下次有同類活動比賽早些通知吧.

Hi kit,
去左旅行未?

Hi veroshea,
係呀~ 仲要做珠算. 我反映過好多次考試期間可唔可以停珠算一堂,但office話timetable定左唔改得....兩年都係咁.

Hi Kit,
嘩! 去日本...正~ 仲去sz,俊俊咪好happy.   
好野喎,咁快搵到新工,恭喜恭喜. 係邊樹發財呀?

Dear all fans,
我也會去新一代.

Hi queeniechow & greedycat116,
我囡囡讀IK1WD, 你仔仔囡囡是嗎? 大家多d chat 下 ar~  

HI greedycat116,
照參觀日看,新一代本身都應有2-3名外籍教師,所以不是所有的外籍教師會過去都唔出奇. 如果一師教幾班,我肯你都唔肯啦.

Hi queeniechow,
我囡囡叫coby. 我今晚問coby係咪有個同學仔叫charlayne,同佢friend唔friend?! 可能我唔係好識讀你囡囡個名,佢話唔知係邊個. 你問吓charlayne 識唔識coby.

代答,彤彤係Delissa呀!
coby有係學校跳芭蕾舞呀,係佢主動叫我比佢學的,佢跳得好開心,次次返黎都有跳比我睇,但進度好似慢d.
係咩  Angie唔過新一代. coby同angie好friend ka, 比佢知道實好唔開心啦.
我取成績表個日都見到angie媽咪,不過我要走去亞哥個班,所以只係打個招呼,都唔得閒同佢chat下,真可惜.
Please check pm.

今日係 Angie last day. Coby收到她送給的禮物.

hi queenie,
係呀~! 就是收到一份小食. 今天coby回來說,angie真係冇返學了.     

Hi BFok,
你囡囡叫咩名呀? 同coby friend 唔 friend 呢? 好地地成班一齊開心上學,搞到而家咁,真係無奈.
搬出旺角,你幫囡囡報左邊間全日幼稚園?

HI queenie,
我兩公婆每晚(除我返shift)都會返我亞媽家吃飯(懶煮 ),教兩個小魔怪做功課,親子嗲老.  

HI BFok,
Oh no~!!! Gladys 唔讀呀~ Coby 成日同我提起 Angie, Gladys, Charlayne, Hugo, Lawrence and x霖. 我相信佢地好friend 呢~
我都有考慮過搬出九龍,但真的好少kinder可提供延展,冇人幫我揍便give up了.
其實小朋友適應能力好強,放心吧. tino & coby都會過新一代,我想他們在這個過渡期能互相照應,好讓tino enjoys his happy kinder schoolife & coby can setttle down. 9月tino便要上P1,coby要獨自上學,到時還要給coby心理輔導呢.
Please check pm. Thanks!

Hi BFok & queenie,
Coby said "Gladys speaks english. We speak english in class".  She asked me where the new school will Gladys & Angie go. I don't know how to say that. :cry:
BFok, 話時話你會講廣東話ka.
哥哥會係出面升P1,但搬出九龍租貴,主要冇人幫我照顧佢地,honey又唔想請工人,我又想keep住coby英文及中文水平,oscar係這方面確實不錯.  Creative Kinder可能會淺一點. 係屯門有我媽媽照顧,現唯有辛苦哥哥搭保母車.

Hi BFok,
I need to report night shift duty on Mons & Tues so.......... come back to my mum home on Wed.

HI BFok & maggie,
頭先開工時係dinner time時上bk look look law.
每一晚我地走時,兩隻小魔怪都會不斷講"daddy mummy聽日記得返黎", coby唔夠亞哥講時,仲會喊tim.   跟住會睇CCTV,然後亞哥又會call我,問我地行到去邊.   所以而家都唔敢點去wet,盡量速速歸家. 人家羨慕我是56日媽咪,我心裡都不知幾咁唔開心.
亞哥考到聖方濟各及保良局圓玄,兩間都是我心儀的小學,我真的很難取捨. 而前者要係下星期交尾數了,final honey決定揀出九龍,唯有辛苦亞哥.
‹ 上一主題|下一主題