用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 今日升中放榜,一齊分享。
go

今日升中放榜,一齊分享。 [複製鏈接]

阿囡派第一志願,跨區保良局第一張永慶

yeewaibb  cong'n!  發表於 13-7-10 10:21
   4    0    1    0

回覆:carmenlee2202 的帖子

Mr Chou 話今年派位比較散,大部份都第一志願,但都有D派得嘛嘛!喇沙,九華,真光,依中,都派少咗!反而誇區地區名校就多咗!林護,保一等。或者因為咁,佢地遲啲至公報。

yeewaibb  同上年一樣,雖派得散,但都是地區band 1  發表於 13-7-10 10:21

回覆:Heidi媽 的帖子

恭喜恭喜

引用:Quote:carmenlee2202+發表於+13-7-9+14:19+

原帖由 silvia_ng 於 13-07-09 發表
今年真係好散好散...本區數埋好似只得十幾個。反而NPL再創新高, 有成44個, 真係打個突! ...
今朝係學校睇NPL都係37,估唔到咁快去到44!

回覆:carmenlee2202 的帖子

原來阿囡嗰班都有成11個去左NPL今年多咗人去直資!連全級第一嗰個都.•••••

yeewaibb  我計到有 9x人去咗直資, 當中npl 44人.  發表於 13-7-10 10:23

回覆:bowling68 的帖子

St Paul co Ed.

引用:讓我分亨小小,其實今年真博得過(搅珠或自

原帖由 manlili 於 13-07-10 發表
讓我分亨小小,其實今年真博得過(搅珠或自行),我們校仔仔女女去見一D唔失禮,好多自乙都入埋sec in,奈 ...
對!這個遊戲不是個個人都玩得起,不過如果有做功課,睇多啲EK家長既分析,Band 1 學生都可以一博。跨區就要分析下嗰區啲位競爭如何?其實我地學校派位一向不差,唔知點解今年咁多學生去咗Band 2 直資!NPL 都算Band 1 尾,其他李國寶、培基........唉!唔怪得Mr Chou嗰樣.......

回覆:luiling 的帖子

有!老師係P.5 2nd term派成績表時,會有第一次排位俾你,我囡囡當年band 1尾,我問老師真光入到嗎?佢話好難講,最好能升二十名排名!好彩阿女都爭氣

引用:考1至80幾都係band+1生

原帖由 sugarbunnies626 於 13-07-10 發表
考1至80幾都係band 1生
對!全級有一半係band 1生

引用:今年真係好散好散,留係本區等派位既學生數

原帖由 silvia_ng 於 13-07-10 發表
今年真係好散好散,留係本區等派位既學生數返出黎都唔超過廿個。我仔過多兩年就到佢,我預左唔會讀直資的, ...
唔去考就可堅持喇!

引用:想派到+band+one+官中,+around+排名幾多先

原帖由 luiling 於 13-07-10 發表
想派到 band one 官中, around 排名幾多先有把握?
以陳守仁standard,30名內應該冇問題!如有特異功能就更加好!

引用:+本帖最後由+jesseyeeyee+於+13-7-10+09:45

原帖由 jesseyeeyee 於 13-07-10 發表
唔係同學保守,係家長保守至啱。其實考直資一樣唔容易。全部都要1st in,2nd in.(like our sch)真係少啲心機同時間都唔得!我囡考咗3間直資女校,我總共陪佢去咗九次學校,冇錯!平均每間3次,1st &2nd in + skill test! 最後都係得waiting 咋!

回復 luiling 的帖子

http://www.chsc.hk/ssp2012/main.php?lang_id=2請先上去睇睇油尖旺區嘅學校

引用:Did+some+analysis+on+2013+SSPA+result+vs

原帖由 heidikl 於 13-07-11 發表
Did some analysis on 2013 SSPA result vs 2012 (the school information is based on Khmama file of 201 ...

入NPL去到51,歷史新高!

回覆:angelprincess 的帖子

入NPL有佢好處,樣樣同TSL一樣,全英語,circular 中英有齊,家長同學生都好易適應,昨日我同阿囡去註冊,所有form都係中文,令我O哂咀,心中有D忐忑不安,唔知有冇決定錯.......

引用:其實今年在大抽獎前已有大部分學生簽了直資

原帖由 sugarbunnies626 於 13-07-21 發表
其實今年在大抽獎前已有大部分學生簽了直資中學,只餘五十多位同學參加派位中學,當中有Band 1學生和一些還 ...
是啊!大部份家長都害怕派到一間中中,想當年我大仔成績邊緣B1,老師都鼓勵我去NPL,今次阿女成績比哥哥好,所以我一早打定主意去派位,當然亦因為考的名直資女校失敗,不過我覺得先去派位,如真的派得差,才去NPL扣門,不失為一個好的後著。希望今年各位升小六同學的家長,進取一些,希望出年的派位可以回復已往的佳績。

‹ 上一主題|下一主題