用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

我仔都係讀南元小, 第一次呈分試考全級3X, 呢個成績有冇機會入鄉中?
其實我心目中偏向選盧幹庭, 因為鄉中一向係尖子集中地, 佢入到去都係墊底一批;
如果選盧幹庭, 同學水平可能差不多, 可能對佢仲好, 自信心會強d. 加上盧中剛轉全英教學, 我估會比充足資源比學生, 好好栽培以保"名聲", 我咁諗有冇問題呢? 請教各位意見.

原帖由 mamafufu 於 10-11-7 03:18 發表
今日講吓東華三院盧幹庭紀念中學。

喺教統局教學語言微調政策實行之前,盧幹庭一直都是中文中學成績比較突出之一,係好多band 1 生的"後備"之選,放在第二或第三志願。當年只有約10%中一係英中學位,即只有三分一的band 1生 ...

mamafufu, 好多謝你詳細的分析, 對我們真係幫助好多!

原帖由 chariho 於 10-11-8 00:07 發表

你心目中的決定是正確的, 鄉中不用想了, 除非有特別技能, 盧幹庭也是不錯的選擇, 學校最緊要合乎阿仔的 level, 要讀得 happy 無煩惱, 才能自信學習.

如果不介意直資學校, 李兆基也是不錯的選擇, 可以多加留意. ...

我就是希望幫阿仔選一間佢能力所及, 可以讀得happy無煩惱的學校, 等佢可以好好發揮~

原帖由 Sherryko9 於 10-12-6 11:57 發表
就快要自行揀兩間中學了!越來越迷惘,發覺個囡比我預期唔係甘叻,從來只重著佢語文,數只求不太差,但原來不能,數可以去到80幾(原來可以拖低她甘多!)人又大意,呢排反思緊如何選校,近排著力番囡囡數學,寧願慢慢要她完全明 ...

Sherryko9,
我都十五十六, 原本一心諗住盧中係其一選擇, 但身邊人多多意見, 話什麼自行當然要博下機會選傳統英中, 又怕真係會選擇錯誤, 又唔想浪費咗聯繫位個機會, 真係唔知點選擇. 睇埋下星期派成績表結果如何再決定. 真係開鑼喇, 緊張喇~

原帖由 Sherryko9 於 10-12-6 14:03 發表
我唔會諗趙中了!因為數字令我怕,係甘一路退,上年果批退成甘,再睇番地地成績係經過5年變成甘(在趙中),我其實都唔係好短視架啦!都會諗吓幾年前和幾年後學生成績(當然品行亦很重要)點發展,唔會淨睇1年貨仔.唉!但囡囡老 ...

睇完今年本中學概覽, 我都唔會考慮趙中, 佢地連公開試的成績都唔提供, 我心諗若果係好的, 點會唔show出來, 可能係因為成績唔見得人, 所以都費事比人知.

其實心儀間中學, 自行報都可以啫, 點解要等叩門喎~ 除非你有其他更好選擇!
諗下諗下, 好似冇乜其他選擇, 基元就C6唔係太喜歡, 唔想個仔讀; 商中/白約翰又了解唔多, ~ 真係煩~~ 想做好兩手準備, 諗多幾個組合都諗爆頭!

原帖由 mamafufu 於 10-12-6 15:21 發表
趙聿修公開試成績﹕

http://web.clsmss.edu.hk/academic/public-exam-results

Thanks! mamafufu.

mamafufu,
pls check PM. thanks!

今日交埋第二間的申請表, 真係鬆一口氣~ 宜家等運到 ==> 面試機會!

回復 316# whywhywhy 的帖子

你形容得好啱, 好似放低咗幾舊大石.
我填第一間時都係一路填一路驚寫錯, 到第二間佢份申請表有 word format, 咁我咪打好資料, 核對好晒先print出來, 心理壓力冇咁大~
祝大家好運, 收到好消息!

原帖由 ycmami 於 11-2-23 17:37 發表
我報左盧幹庭係19/3架!

ycmami,
你收到盧幹庭面試信未呀? 唔知佢地幾時開始寄信通知呢~

好緊張~ 唔知幾時收到信呢~ 又担心唔知會唔會寄失, 唉... 幾時先捱到七月呢?!

請問你地去面試的學校有冇要求著什麼衣服? 如果冇指明, 係咪著校服會好d呢?

原帖由 mamafufu 於 11-3-15 16:45 發表
如果冇指明,一定係著校服好d,因為你都唔知中學老師的觀點係乜,可能你精心打扮的便服,反而係佢心中的"奇裝異服"。

mamafufu,
你都講得啱, 咁我就唔駛煩, 就著校服, 仲要燙整齊d! ^^

原帖由 701003 於 11-3-19 14:53 發表

盧幹庭~~單獨in,廣、普、英都有,首先讀一篇英文文章,用英/普介紹自己,再問下父母英文名點串,係where出世,點解揀呢間中學,有咩難忘/有趣的回憶,時事 ...

我個小朋友問的問題有些不同, 唔駛讀文章, 可能因為佢地係分咗組. 普-只問左一條:喜歡什麼季節 ; 英-填個人資料form, 有咩難忘回憶, 父母做什麼職業, 喜歡什麼電視節目... ; 廣-問得較深入, 什麼係全球暖化, 點解揀呢間中學, 喜歡什麼課外活動, 若果讀呢間學校會選什麼課外活動, 平時如何分配時間溫習.....
等的時間長, in的時間短.

原帖由 patmama 於 11-3-21 11:25 發表
我亞仔都係問呢d 呀 不過完全冇諗過佢會要佢寫個人資料 個地址串錯咗  

大家同路人呀~ 希望大家一齊入到啦!
我仔唔識 "Nationality" 係乜冇填, 佢話老師話好多人都冇填!
佢in完都幾有信心, 不過唔可以比佢放鬆, 來緊仲有第三次呈分試要準備 !

原帖由 蜆介鯪魚球 於 11-4-19 12:44 發表

大約1666人

學校講話元朗小六生有5641人, band 1 約1880人, 要入英中真係....

原帖由 蜆介鯪魚球 於 11-4-20 13:33 發表

但學校只叫我們?部,只可填元朗區

班主任都叫我地盡量揀返元朗天水圍的學校排前一些, 屯門的位少機會好微~ 唉~ 難為我地家長, 揸住本選校表, 熱門英中唔可以填晒,  band 3 又話程度差唔好填, 可以選擇的少之又少, 填咗14間咋~ 唯有照交!!

原帖由 mamafufu 於 11-7-14 10:44 發表
各位媽咪,我想統計下元朗區band 1 學生的派位情況,俾下年千禧龍年的小朋友參考,佢地既競爭會比今年仲劇烈。

我想問﹕
(1) 你地既小朋友係讀邊間小學?
(2) 全級頭一、二、三名分別派左去邊間中學?
(3)  有幾多個入咗屯間 ...

pm 咗比你啦~  

YWCCL 發表於 13-1-16 11:25
讀南元小兩次程分加埋後全級考10幾, 自行報第一報趙中, 第二報盧幹庭有冇機會 ...

盧幹庭如果有機會面試又表現好, 好大機會得, 所以真要諗清楚係唔後悔先好交表.
報趙中, 不如報鄉中, 搏聯系位入.

YWCCL  唔想入鄉中同咁多勁人競爭, 趙中統一派位時都有聯繫位, 所以第一揀趙中第二盧幹庭  發表於 13-1-17 15:11
‹ 上一主題|下一主題