用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 行政長官林鄭月娥今日記者會提到幾時解除9個國家禁飛令 ...
go

[其他] 行政長官林鄭月娥今日記者會提到幾時解除9個國家禁飛令   [複製鏈接]

回覆樓主:

嘥氣啦 , 她講的野都好信, 一陣咪又說「之前講的野,其實是冇意思,沒意義的 !」

sleung2020 發表於 22-3-10 23:13
你就想,關選舉咩事

對呀 ,小圈子選舉,又不是民選 , 關突手選舉咩事 !

幸福花海 發表於 22-3-12 06:45
唔合理,有事要出入境的也是香港市民,呢啲政策唔應該長期維持。在香港既市民染病要處理,出咗境既市民就好 ...

我一直都認為香港係顛, 要實行上機前檢測 ,跟足你入境要求都沒有問題,但入到境後隔了幾日先發病都係唔想 , 但作為香港是永久居民, 有病政府都有責任要醫的, 雖說是疫症,但發病情況絕大多數都是輕症,但絕不應該拒絕永久居民入境囉。

相反其他以工作、學生等有香港身份證的居民,呢類人成醫療負荷,可以拒絕入境,又或者可以購買健康保險,好似泰國咁。

幸福花海 發表於 22-3-12 19:28
所以一直都唔明白,在香港既香港居民爆疫,會增設好多設施去處理佢地,但出咗境既居民要返來就覺得佢地係負 ...

呢幾年的香港,我越來越陌生 !

newfather 發表於 22-3-14 02:55
https://hk.news.yahoo.com/%E6%B3%B0%E8%88%AA%E6%8A%B5%E6%B8%AF%E4%B9%98%E5%AE%A2%E7%A2%BA%E8%A8%BA-% ...

咁還有阿聯猶 、 埃塞俄比亞航空,國泰的 。

poonseelai 發表於 22-3-19 13:00
孔繁藝今早話,香港情況比海外部分地區嚴重,海外回港人士如已打針 (兩針?), 抵港檢測陰性無須隔離,如陽性 ...

個個專家講既野不同。
塵菇涼夠話放寬帶來太多風險和不確定,要堅守策略。
「傳聞檢測」 和「禁足」幾個司長、局長日日講既野都不同 ,攪到盲搶炎。
呢D海外放寬,個個走出來都講不同說話, 已經盲目了。
咪睇下各國都放寬開放, 經濟復甦時,以香港作為對外經濟型地區 , 仲攬住個祖國繼續動/靜態清零。

sp3014 發表於 22-3-19 13:25
肯定會啦,上年嘅暑假前後咪就係咁囉。曾經一度減到7日,只係行咗2個半星期,確診一上升,尊貴嘅議員一話 ...

非常認同 !

puzzledmama 發表於 22-3-21 22:24
唔知點解我有預感,呢個政府冇咁順攤比留英港人返香港,好快又會出招玩殘大家,大家應該要平常心,唔好再有 ...

同感,突然太順攤,更令人不安 !
‹ 上一主題|下一主題