用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校的迷思
樓主: BabyBookBu
go

龍校的迷思   [複製鏈接]

monodad 發表於 21-5-23 10:03
我一個叩門直屬男津,另一個讀女龍幼後來㨂男女龍小,感覺兩間學校都一樣,有龍冇龍都係家長自己決定谷定唔 ...

我其實一直也覺得谷唔谷chur 唔chur; 從來不關讀直私津龍唔龍校事;根本就是父母本身對子女學業期望及要求有關。誠然,讀龍校讓父母可選擇放鬆(事實又不一定會放鬆的,因為人人也不想子女是墊底個班);讀非龍校,除非真不介意子女升中讀band 幾;否則,是註定要發力的;差別是小幾開始發力(emoji)(emoji)

我其實不太覺得一定是「龍校for sure」的。我覺得揀龍校是最起碼你喜歡中學部,一心打算讀12年才好揀。眼見有些人入讀一線直資龍小後仍心心念念如何搏入神校。其實會浪費了龍校給予子女較大的成長空間。這一年疫症;讀龍校的仔不用趕課程不用追成績,可以有大量時間睇書同發展興趣。沒有最好的學校,只有最合適(以整個家庭去睇)嘅選擇。共勉。

b3410 發表於 21-5-23 11:04
學校谷vs 自己谷,係唔同嘅。
我唔鐘意學校谷,因為太被動,無論我想還是唔想,都要被push.   有一定比例會 ...

所以我話龍校是給家長一個選擇,谷唔谷都可以。但事實又真係未必龍校for sure…家家有求嘛。

b3410    發表於 21-5-23 19:59
‹ 上一主題|下一主題