用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校? ...
樓主: kml32
go

[其他] 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校?   [複製鏈接]

我自己小朋友Y7轉去國際學校,初初擔心可能會有適應問題,不過其實完全冇問題。坦白講,讀幼稚園/小學的時候,未諗過讀IS,當小朋友慢慢長大,越來越了解佢學習能力,學習方法之後,我哋覺得IB更加適合佢,所以轉IS。如果現在再揀一次,我應該都會讀LS先,適當的時候再轉。
至於考唔考到,有冇位,俾d信心自己啦。小朋友有能力,就有選擇,唔係咁難。

讀傳統學校,其實小學低年級完全冇壓力,高年級開始諗升中,的確會有壓力。不過,我覺得IS到中學,也會有壓力。

學習方法方面,其實反而可能讀LS係一個advantage. 因為學校學習傳統教學,基礎打的好好。興趣班,暑期活動等等,我還揀國際學校類型的活動/課程,又可以體驗到IS的教學方法。而且可以結識好多不同類型學校,不同階層的朋友,豐富閱歷。

我也有子女local 直資/私校,某種角度睇,都有很多地方類似國際學校,取長補短。

暫時我覺得,中文/英文唔計,另外一個可以考慮的因素,LS VS IS,可能在於LS的底打的好好,非常系統化。如果話要保持小朋友的探究精神,學習興趣,自學能力,家庭的教育和影響,也很重要。

LS/IS,其實將來都係殊途同歸, 各有精彩。

deco99 發表於 20-9-30 07:44
完全同意唔需要比較,每間學校、每個小朋友都好唔同。

因為樓主問,我咪分享下我見到嘅情況。如果好鍾意 ...
講的好好!

dbchu 發表於 20-9-30 10:38
係,我覺得幼稚園及初小嘅IS小朋友,仲有一份現時難得一見嘅童真,唔計較,單純依樣其實係應該有嘅。
我見 ...
傳統女校的迷思
令,我真係唔覺得幼稚園/初小的孩子,童真屬於“難得一見”。

章太郎 發表於 20-10-3 10:56
十分同意你講法!早幾年搵國際學校,呢度家長好好,俾好多建議,仲會pm交流問候,又無話不停批評LS。近年 ...
覺得部分IS家長,有些只在此山中,自得其樂的感覺。
都無話唔好嘅,自己覺得合適即可。

其實條條大路通羅馬,欣賞並且學習其他學制的長處,以補自己之短,這才是交流的意義。

‹ 上一主題|下一主題