用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-7-14 16:13
我女話做得晒,但加多句:做得晒但唔一定啱,仲驚

我最怕佢哋返來講,okay la, 還有時間剩
因為好大機會做漏一版,或者tricky 題目睇錯。
反而有一次大家都話簡單,阿女做的好辛苦先做完,我就反而放心,因為結果的確佢高分

中學考試,點可能輕松完成?除非神級人馬

YolandaTam 發表於 20-7-22 07:48

成績單上名次,從上至下分別係英文、中文、數學、M2, LS, c ...

高中開始逆襲成功!

YolandaTam 發表於 20-8-29 23:35
今日終於有九月安排。
每日 8:45 至 12:50 係學習時間,每科頭2課上 live, 之後看老師安排。
下午補課,以 ...
我哋仍然未出到time schedule   不過之前都係全日跟時間表上堂,今次應該一樣。

訂書的書局也電腦系統故障,書也沒有拿到。校服就還可以著到,頂住先。

YolandaTam 發表於 20-8-30 12:27
嘩你哋都好煩惱喎,攞唔到書想備課都打折扣  
祝你哋快快攞書,順順利利   :fortunat ...
唔使備課自己放自己假
睇下小說,希望睇多D文學作品。

bearbear2003 發表於 20-10-1 12:38
我地係9/26先係Swindon攞齊書,仲欠中文啟思校本,仲未買,仲等學校通知
我哋已經攞齊書。同學之間家長真係好幫得手,share  ebook link 俾大家暫用.
感恩!

bearbear2003 發表於 20-10-1 15:29
咁好有eBook.
IB書,可能因為疫情,免費ebook睇到9月

YolandaTam 發表於 20-10-2 00:55
其實唔太清楚,只傳佢去咗做補習老師。
有人估因為佢教出嚟嘅人 M2 成績唔夠理想而被叮走 我哋中三 ...
可能M2深過M1。

名校教過,再出去做補習,可能更加好賺

可能直資的老師壓力都幾大,各個都咁叻。阿女英文老師當年DSE全部爆**,只有中文低分,無緣讀醫科。教的好好,不過一直唔俾佢教高中,可能太過junior? 之後走咗去其他band1a

cafeva 發表於 20-10-2 09:13
高中係咪高人工D?正常計英文初中比較重要,高中就要捉路貼題練技巧,學校安排都合理。
...
人工問題真係唔知。不過你講的應該有道理,高中要經驗豐富老師,熟公開試。

YolandaTam 發表於 20-10-2 12:39

一方面係 M2 比較抽象。
M1, M2如果興趣不大,還是不要讀,否則可能真係無“熱情”

YolandaTam 發表於 20-10-16 08:57

年輕人讀嘅 phy chem econ,每教完一課就小測,佢自己 ...
可以keep 到10 -1030瞓睡眠足夠精神好吖

YolandaTam 發表於 20-11-4 11:34
一般人講 M2 嘅樽頸位出現啦!今次 UT 同學表現十分參差,20分滿分, mean 係 12, median 13. 有幾個0,1 ...
越戰越勇!

YolandaTam 發表於 20-11-4 16:12
果不其然......
英文病假補考,分數打八折,得返19.2/40,估計排名 10×/169。語文始終較弱,無論如何閱讀 ...
語文要練習答題技巧。
高中唔理咁多,操題喇。

YolandaTam 發表於 20-11-4 17:24
多謝建議    。
佢話今次篇文章講飲食,文化同一啲偏生物嘅嘢,所以唔知噏乜喎 :nothin ...
閱讀理解最驚遇到唔熟的topic,真係讀而不解

小鹿揀學校 發表於 20-11-22 10:51
Circle 是近年才引入的課題, 並不屬於我們年代的產物,circle property 那十大rules 要我透徹理解應用都頗 ...
唉,唔明數學點解要搞到如此艱深!

小鹿揀學校 發表於 20-11-22 11:20
最抵死是深得嚟卻不被外國承認係一科完整math, 因沒有calculus....
計我話應該取消circle proper ...
寫信去考評局DSE math的確有點兒古怪!其實既然係core,所有人要考,應該內容就係文科理科都適合的程度,而且作為一個獨立科目被認可。英文/中文你可以話係基礎,將來無論學咩都需要良好的語文能力。
已經有M1,M2,艱深內容應該放入延伸部分。

YolandaTam 發表於 20-12-31 14:54
請為年輕人集氣!
佢焦慮症發作,考試表現失準其次, 而家放假我掹佢出街、喺屋企食緊飯個腦不停諗數學事大 ...
年輕人可能荷爾蒙作怪,情緒波動大。我覺得以你女性格,如果唔係自己解到困擾佢的問題,唔會放棄。

所以,加油,休息下再來過,一定成功!

YolandaTam 發表於 20-12-31 16:34
可能真係荷爾蒙,佢呢幾日 M。
佢昨日朝早突然企喺度望住窗口發呆,我覺得出奇,問佢乜事,佢同我講話佢好 ...
佢哋年齡階段的經典情緒波動有你在,一位理解佢,默默支持佢,又可以忍住唔囉嗦的偉大媽媽,佢真係好幸福!

YolandaTam 發表於 21-1-3 18:05

多謝意見。

我大女都係差唔多,運動音樂藝術樣樣唔掂
宅,情願坐窗口發呆,也不願落公園玩陣。不過,佢喜歡聽歌,機不離耳,有時五音不全唱一陣; 喜歡填色,之前升中呈分試壓力大,就油secret garden果類圖,近視加深好多; 玩diary, 買好多貼紙/膠紙/筆來裝飾;還有就係朋友,有時情緒低落,就會同朋友傾一陣電話,或者chat一陣,大家互相扶持,就好好多。

不過,在家網課時間太耐,也經常情緒不穩,因為網課真係悶d,難專注。佢情願自己睇video/書 自學。開學時間未知,考試會唔會繼續亦係唔知,時間好快過,公開試也越來越近,的確壓力越來越大。

不過佢哋面對的,其他同學一樣要面對,大人也一樣要面對。

年輕人慢慢就會搵到解決的方法,我有信心

MrBeast 發表於 21-1-4 08:48
和考試有關的:出貓特工隊/the bad genius,或許有共嗚,冇的話當娛樂也ok
會唔會真係學咗出貓

YolandaTam 發表於 21-1-4 15:50
因為由細到大聽我講得多如何緬懷當年讀 MPhil 嘅快樂,佢成日話驚讀研究學位會鑽牛 ...
有科學家氣質做研究的人就係咁,唔解決問題茶飯不思。

不過搞科研可能會好枯燥,佢有冇心理準備?
而且如果搞純理科,我覺得可能都係去外國讀下大學會更加增值。
‹ 上一主題|下一主題