用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DELETED 刪
樓主: ilovemiffy
go

DELETED 刪   [複製鏈接]

bobbob 發表於 22-4-8 11:49
其實男校,或者男仔一般中文較弱,我識dse未達標嘅都係男仔,女仔最衰嗰個都攞到3,最勁嗰個5**(至少3個) ...
可能左腦右腦思維方式唔同。

bobbob 發表於 22-4-11 18:37
你見我問足咁多年就知我哋從來冇逃避過,我亦好肯定佢擺響中文嘅時間係所有科目中最多,問題係天資魯鈍加上 ...
我好明白你。唯一補習時間最長的就係中文,也試過不同老師,不同類型,小班或一對一,針對學校,或知識寫作為主。不過,都係去唔到目標水平。中間曾經有過進步,以為融會貫通喇,結果好快打翻原型。原因我覺得係怕咗中文,失去自信,惡性循環。而其他科目更加可以獲得學習的愉悅和成功感,所以內心已經打算放棄。不過,不到最後一刻唔會放棄,都會繼續努力。

bobbob    發表於 22-4-12 11:09

chitchit0520 發表於 22-4-11 23:51
學習成功感係好重要,尤其是男仔!因為男仔性格唔同女仔,女仔比較願意捱,男仔比較怕困難。

其實你哋用 ...

我講緊大女
可能同學中文太好,點都追唔到。補習老師都直接話我知,未必追到喎

仔反而多咗對中文興趣,因為同學中文更加差,佢屬於最好的幾個同學之一,老師好器重,又多鼓勵。

最細果個我改變策略,中英並重,暫時平衡的唔錯,但是也未見突出

chitchit0520 發表於 22-4-12 12:35
大女你已經讀IB, 仲要中文好好?

你既要求已經唔係bobbob講既合格吧?

IB中文A,一樣要求好高,特別是要求中文寫作,對作品的理解,分析能力,我覺得某種角度,難過DSE,因為全部都係寫寫寫。仔因為可以逐步慢慢學,由基礎思維方式開始學,短短一段開始,反而可以更快捉到重點,中point
佢哋都係中英一起學,睇書,都係儘量中英搭配,不過慢慢就越來越偏向英文。

chitchit0520 發表於 22-4-12 22:25
我突然諗,其實如果想讀醫,但對中文取星唔夠信心,係咪讀IAL比較好呢?
...
唔知依家大學**有加權,而且又可以計best 6,可能中文取唔到星都未必太過擔心。除非太差,3322都取唔到。IAL 競爭對手太多,所有non jupas 一條隊,除非嚴重偏科,未必需要揀。

poonseelai 發表於 22-4-13 08:59
那位同學仔在直資,可選 eng B? 當年我孩子中文A老師話中文A和英文A有些技巧互通
...
直資應該可以揀英文B不過中文一定要考A

poonseelai 發表於 22-4-13 17:06

大路咁分,IAL 較適合偏文科或偏理科的同學,衹需選3或4 ...
我覺得IB相對於IAL,對於申請大學,更加多選擇。IAL主要申請英,澳,留港讀書,比較少人申請US。雖然都可以用IAL申請US,但是不如AP/IB popular。
而IB可以UK,US,澳洲,香港,可以說全球都可以考慮。

雖然DSE也一樣可以申請UK/US,不過感覺佢哋會更加了解IB。

而IB所學內容,去考SAT/ACT,或者 IELTS/TOEFL我覺得唔需要特別準備。

chitchit0520 發表於 22-4-13 21:06
咁可能要研究埋大學邊啲科目必要計4+2去決定揀咩中學喎!
因為有啲學校有IAL,有啲只有DSE。
...
多一個選擇好過無選擇。不過IAL可以自己讀/考,未必需要學校提供

mcl203 發表於 22-4-13 21:30

國際性學制用於國際市場有優勢係可以理解喎,國際市場對DSE ...
所以我覺得如果目標明確留港讀書,最直接的方法係DSE

Rpp 發表於 22-4-13 21:33
IB滿分45 分應該入梗讀醫?我都係好小學雞的,唔好意思。
HKU要求要有 chem HLCU 要求 chem HL or Bio HL, 3科 HL 科目取6/7/7 (類似UK med 要求)
排除上一年多人滿分的特殊情況,我諗滿足要求的45分,面試又唔係差到一個點,應該都入到。

chitchit0520 發表於 22-4-13 21:45
如果明確留港讀神科,咁IAL會唔會比DSE易呢?
除非偏科

chitchit0520 發表於 22-4-13 21:43
我仲係幻想緊如果QC收,讀QC定SPC?  
結果真係有機會,咁我諗要計清楚,因為我只有信心我仔中文5, ...
中文5夠分了喎,其他科目取多幾粒*

poonseelai 發表於 22-4-13 22:37

美國收生,睇 whole child, 學生能否顯示自己勇於接受挑 ...
再讀多次我所寫內容,好似乜話DSE唔被人認識,只是說IB會更加了解。
同樣,IAL申請US學校,我只是說不如AP/IB popular, 大家都知道US 要whole child .

不過我明白你的意思,的確,讀什麼學制,都可以申請海外大學。

chitchit0520 發表於 22-4-13 22:43
如果4+2就唔一定啦!係咪?我未睇神科要求,大仔只想讀閒科
其實我唔係太清楚DSE要求,只是大致計過數,取多個5**,好似抵過中文5 變5*
‹ 上一主題|下一主題