用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問天水圍哪間小學入讀送八達通及迪士尼入場券?? ...
go

請問天水圍哪間小學入讀送八達通及迪士尼入場券?? [複製鏈接]

原文章由 babyfaifai 於 07-10-5 12:44 硐表
得到關學校園獎? 我住在輔助會對面,每天返工都見到哪校學生在隧道內玩,吸煙有,講粗口有,打架有。若你們不信可以去天秀輕鐵站旁看看,可以拍片去第一手真相。

...

頑劣學生唔止一間學校有,市區名校都有人去打劫中E 曳ge小朋友最主要係父母管教方面有差錯!我朋友住慧景軒,佢女女係對面輔小讀P2,仲在生,有排未死得,仲好開心tim 我附近(元朗)間補習社ge 幾位Miss,佢哋仔女係讀十八鄉、何德心,唔係個個都啱讀名校!每間學校都有好處,亦都有不足,唔好過份打壓收生不足ge學校,人各有志,等新進小一ge家長多D選擇!派傳單去幼稚園,名小學一樣有做,宣傳下學校ge長處,無咩唔啱!學校本身財力夠,offer好D既獎品比得獎小朋友,亦無乜唔妥姐,話人哋買學生ge指控太嚴重啦!
我知以往輔小會選每級品學兼優ge一班,獎佢哋免費去迪士尼,唔係學校full pay的,last year係渣打bank贊助的!其他小學一樣揾到贊助亦不足為奇!

老師都係凡人,工作唔順利,離職之後講前顧主壞話,好多EQ不足ge人都會做!我相信辦學團體唔會真金白錢咁派$$,好多學校津貼校車費、校服、課外書、活動費......我知有位元朗名小學ge同學仔,因小一時返學唔happy,轉去古洞附近一間村校,只需自備黑、白鞋同書包就可以返學啦,因學校津貼(其實係送)書簿文具、校車校服、午膳..... 坦白講,有D家境清貧ge同學,係好需要呢D津貼架!獎勵讀得好ge同學,送書卷亦是家常便飯!有D辦學團體會得比較廣泛ge贊助,因利乘便益下旗下ge小學生都好正常!好似輔助會咁,成日主動申請各類贊助,可以話佢收生方面主要係低收入小朋友,所以靠津貼做招攬亦無可厚非。市區學校亦有不少類似情況!我個人認為各取所需,不值得大驚小怪!

原文章由 babyfaifai 於 07-10-5 20:11 硐表
老師們,得閒花多些時間去教好學生吧。

收生差沒有人怪你們,但只花時間去討論區及只顧做宣傳則是失德。

校董會有錢派當然沒有問題,但拿申請回來搞活動的錢去派則是另一個問題。

回頭是岸吧!!

教好每一個學生才最 ...

乜家下D老師唔水做ga 你哋點知邊個係呢?我以為只有師9先至咁得閒日日上BK嗲 話時話,網上留言千祈唔好盡信,我大女當年升幼稚園,就係信錯所謂ge口碑,累咗小朋友!到我細果兩個仔女果時,實行靠自已,攞大假,拖住仔女去學校附近觀察,大女果期仲未出頭ge新校,到咗細女果時已經屬受歡迎一類,幾年人事幾番新,各位父母要親力親為呀!仲要多D參與學校ge活動,親子呀!尤其係只生一個仔女ge家長,更要親自出馬!我ge大女做咗細佬妹ge白老鼠,我覺得好難受!:cry:

唔係only 慧X軒先至有wetland park景,我住元朗都可以望到!
babyfaifai,你莫勞氣,會傷身!不如搬罷啦!對面果間school激得你咁慶,又要你特登用個新户名login BK,所有發表都係針對人地間小學
網絡世界實則虛之,懶係言之鑿鑿,查實惡意點名攻擊,有失BK之詳和風格!
‹ 上一主題|下一主題