用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08年 根德園(根德道) K1A 上午班...黎傾傾 ...
樓主: elainec
go

07-08年 根德園(根德道) K1A 上午班...黎傾傾 [複製鏈接]

亞瑤昨天一口起說了很多兒歌, 其中一段是小綿羊,真有用,暖羊毛,做衣裳.  秋天到的一段, 她好似同我講: 秋風起, 天氣涼, 寶寶 / Ms Chui 快快穿衣裳, 小心凍親呀!  另外, 仲有: 爸爸好, 媽媽好, 天天工作真勤勞, 我要做個好寶寶.  Ms Chui好, Ms So好, 天天工作真勤勞, 我要做個好學生.

原文章由 Virginialum 於 07-11-11 22:11 硐表
Hei Hei also said 小綿羊,真有用,暖羊毛,做衣裳 recently. He also said 秋天到,天氣涼,寶寶快d穿衣裳,小心凍親呀!

原來每個小朋友的圖書都一樣.  不是星期五才交回嗎?  我這懶虫媽媽還沒跟她一齊睇.

原文章由 NathalieMiMi 於 07-11-13 09:27 硐表
係一樣ga... 彤彤今日已經帶返學la...

Ms Chui都派了一張相給亞瑤.  我都想知仲有無其他相可以訂, 明明諗住上星期接亞瑤時問一下, 點知唔記得.  如果無, 下次開party時, 等我去接放學, 幫大家多影幾張.  不過, 原來坐校車的, 是早d出來排隊上車, 坐車去多實道再分車的.

原文章由 cooltungtung 於 07-11-13 12:46 硐表

係咩,彤彤有帶相返屋企,唔通同同冇响學校影相 ,等我問下ms chui 先

Hello All,

我25號都ok.  小瑤星期六/ 日通常都不會午睡, 所以晚上7-8時就 , 所以粉嶺鹤藪香薰園會比較好.  

小瑤前晚有黠燒, 昨天沒上學, 現在沒事了.  大家知唔知昨天教了d咩?

原文章由 cooltungtung 於 07-11-16 08:52 硐表

咁............. 紀律人員俱樂部如果星期日去唔係咁岩我地喎,不如就決定去粉嶺鹤藪香薰園啦,果度可以早小小玩完就走,第日佢地要返學呀,你地贊唔贊成

 ...

Hello Cooltungtung,

我們住荃灣, 所以小瑤在地鐵站附近的南豐中心學跳芭蕾舞.
今年六/ 七月才開始學.
跳得好唔好我真的不知, 因為她不肯跳給我看, 課室又沒有窗俾我望下佢跳成點.
不過, 她知道去跳舞就好開心.
開學初期, 有一次同Ms Chui講唔返學, 要去跳舞.
Ms Chui
問佢幾時要去跳舞, 她說星期六.
跟住Ms Chui同亞瑤講, 聽日星期三, 未到星期六呀, 您星期六致去跳舞啦, 我第聽日再見!

其實我想俾亞瑤多學一樣嘢, 畫畫或者英文唱遊 會話, 不過, 我自己仲就緊時間.
您有咩心水course?

原文章由 cooltungtung 於 07-11-13 19:59 硐表

hello candy,

小瑤有學芭蕾舞咩
響邊度學呀
學得好唔好
開唔開心呀
我都想比同同學跳舞或者玩下唱歌,嗰衰妹好鍾意唱歌

Hello All,

唔好意思!  失蹤了幾天.  小瑤星期二又無返學, 因為星期一晚她咳得很厲害, 將奶奶全部嘔出來.  之後驚她肚餓, 又俾奶奶佢飲, 結果又嘔了D出來.  房間的被鋪換完又換, 累C!

安噸好了她後, 又發現仔仔有點燒, 但手腳冰冷的.  星期日已經因為發燒看了一次醫生, 但食咗藥, 都不覺得好D, 所以三更半夜又抱他看醫生, 到現在為止, 他個樣雖然都仲好精靈, 但始終都好似斷斷續續的有點發燒.  等下再帶他多看一次醫生.

星期日, 我想帶小瑤出來玩, 明天覆實可以嗎?  因為她很想和同學出來玩, 不過, 我要再看看細佬今日的情況, 及肯定小瑤沒咳才讓她出來玩.

Candy

原文章由 cooltungtung 於 07-11-21 18:30 硐表

好呀,我唔識去呀,我地約埋响MTR / KCR等丫,幾多點 响邊度等

之前Ms Chui 已俾了一張相亞瑤.
但上星期亞瑤說要帶8蚊返學俾相.
我唔知係真唔係, 不過, 都用紙仔包了8蚊俾她放在書包.
第二日, 檢查書包時不見了, 她說俾了老師.
早兩天Ms Chui來電, 順便問下, 她說之前俾的8蚊是相錢, 晒好之後會夾在手冊俾佢帶返屋企.

原文章由 Virginialum 於 07-11-19 21:18 硐表
I didn't get any photos either. But I remember that the school news mentioned that photos would be taken and we can order them. Should I ask Miss Chui?

Hello All,

多謝各位關心!!!  : 緣份真的奇妙, 能夠認識小瑤同學仔的媽咪, 好開心.!!!

昨天早上老公帶了仔仔去睇醫生, 醫生沒再開藥, 說小朋友發燒會持續數天, 食晒之前D藥就可以, 應該沒大問題.
仔仔昨晚己沒再發燒了, 終於鬆一口氣!

早兩天問小瑤和同學仔一齊出來玩, 好不好?
她猛說好.
不過, 她間唔中仲有一兩聲咳, 所以我都是不帶她出來了.
唔好意思, 希望下次真的可以出來和大家打招呼, Say Hello.   願大家有一個溫馨難忘的星期天.:)

Candy

原文章由 elainec 於 07-11-23 10:28 硐表
see u all then!!!

2 Adults + 彤彤
1 Adult  + 同同
2 Adults + Ethan
2 Adults + 嘉惠
2 Adults + 熙熙

Hello ,

聽見您們玩得開心, 我都想快D快D見到大家.

昨天小瑤在校車嘔, 我今早交返套校服返學時, 見到有個好大的聖誕老人和鹿仔係公園.  不過, 小瑤之前都無同我講話學校多咗個公仔.

Hello All,

小瑤好返啦!
多謝關心.
早兩日, 佢都拎咗兩張相返屋企, 仲逐個指住話俾我聽叫咩名.
次次影相叫佢笑, 佢都笑到這個樣.

星期日無帶佢出來和同學仔玩, 費事佢失望, 我買了一些材料同佢係屋企整muffin.
在葵涌廣場買, HK$15/ , D材料加水, 油和雞蛋攪7分鐘, 放在焗爐焗30分鐘就OK.
我家中只有細細部的焗爐, 都可以整到.
很簡單, 她又覺得好開心, 味道OK, 就是不夠鬆.
我打算今個星期再同佢整餅, 當親子活動嘛!

原文章由 NathalieMiMi 於 07-11-28 10:31 發表
今朝低至14度wow...我比彤彤着PE衫返學, 你地有冇丫  

彤彤昨日帶咗2張生日相返屋企,原來有8個小朋友一齊生日wow... 有d小朋友我都末見過, 彤彤一個講比我聽, 其中一個笑得好開心既就係"小瑤"law... ...

Hello Cooltungtung,

我估都應該係花粉導致敏感.

舊年新年行年宵, 買了個氫汽球俾亞瑤, 佢好開心.  仔仔剛出世四個月, 佢見到個大Helllo kitty汽球都好開心.  唔知係唔係我將個球太貼近他的臉, 而內裡的化學物有少少漏.
大年初二那天下午, 玩完一輪, 前後唔夠半個鐘, 他雙眼紅紅腫腫, C我地, 即刻抱去醫院.
醫生都說有可能是氫氣球導致, 因為BB的皮膚太嫩, 對外界物品容易有過敏的反應.

最緊要同同現在的紅腫已慢慢消散, 您就可以放心啦~

原文章由 cooltungtung 於 07-11-28 13:01 發表

由細到大,佢都未試過對食物敏感嘅,最大可能都係花粉呀,植物之類啦 今日叫做好番少少啦,但係都有少少紅同腫囉

Hello ,

無驚無險又到星期五, 之前連續三個星期, 亞瑤都請了一天病假.  今個星期終於返足 5 日學.

同同說得沒錯, 上星期我去了學校還衫, Ms Chui 叫小瑤自己交給君姐.  我跟住走去望下, 仲同君姐傾咗一陣, 佢好好人.

早兩天, 小瑤都有跟我說軍立無返學.  另, Ms So 今個星期都好似有兩日無返, 唔知係咪真呢?

原文章由 cooltungtung 於 07-12-7 13:08 發表

我問過同同,佢話ee叫"君姐"wow

彤彤點解會喊呢?  唔知小瑤會唔會同彤彤有計傾呢?  今晚問一問小瑤, 睇下有無料到.  希望彤彤日日返學都笑口常開.

原文章由 NathalieMiMi 於 07-12-7 11:16 發表
Morning!

彤彤今日洩洩又喊唔肯坐校巴返學, 都唔知点解wow... 最後我送佢返學, 但去到學校門囗彤彤話佢好驚wow...又開始喊... 攪到我都有d担心佢添....

最後Ms Chui 幫我手氹佢唔好再喊, 又話 ...

Hello Natalie,

上星期問了小瑤, 不過她亂up一通.

媽媽: 今日有無同學係學校喊?
小瑤: 有, 彤彤.
媽媽: 知唔知點解佢喊?
小瑤: 佢爸爸蝦佢.
媽媽: 彤彤話俾您聽佢爸爸蝦佢?
小瑤: 唔係: Ms Chui話俾我聽.
媽媽: Ms Chui有無話彤彤爸爸黠樣蝦佢?
小瑤: 無喎
媽媽: 您又無叫彤彤唔好喊
小瑤: "搖搖頭"

小瑤是蘋果組的, 她坐近1B那邊近門口的位置.  她可能和彤彤不是好熟.  因為她講同學仔的名字時, 通常先講海晴, 梓欣.  下次約出來玩, 等她們再熟D.

原文章由 NathalieMiMi 於 07-12-7 14:55 發表
好呀! 唔該你幫我收吓料la... 小瑤坐边張抬ga...& 佢係什麼組   

嘩! 同同一定好開心 .  小瑤爸爸之前有一次在校巴站接她, 佢都好開心.  何況同同爸爸仲帶埋相機同聖誕老人影相.

原文章由 cooltungtung 於 07-12-11 08:44 發表
聽見candy話學校有聖誕老人和鹿仔係公園,尋日叫左同同爸爸接同同放學,順便影幾張相 影出嚟效果都幾靚架 果衰妹仲開心到不得了,因為爸爸第一次接佢放學. ...

Hello NathalieMiMi,

原來如此!  記得小瑤第一日返學唔喊, 第二日返學見到校車來就喊, 說校車的"登"唔好坐, 好硬, 要我陪佢搭地鐵.  我唔理三七廿一推了她上車.  殘忍就殘忍D, 不過真係唔可以俾佢地以為扭計就可以.

原文章由 NathalieMiMi 於 07-12-11 16:37 發表
Hello CandyChing,

彤彤今朝又喊又扭計要我同佢搭MTR返學 真係比佢激死啦... 開學唔扭計而家先呢扭計...

唔係佢爸爸蝦佢, 其實係佢蝦爸爸先..   Ms Chui 話佢唸唔到点講就講爸爸蝦佢law...因為係 ...

唔知有沒有喊包排行榜, 阿小瑤都應該會有份囉!  有時問佢係學校有無喊 , 次次都話無, 跟住就數D同學仔果名出來說呢D同學喊喎.   上次家長日, Ms Chui話小瑤一遇到有咩做唔到, 就會又喊又叫.  她叫起來的聲音很尖, 我擔心課室都俾佢震裂.

最近她搭校車返學, 差不多一星期嘔一次, 最嚴重的一次, 是一星期嘔三次, 同一日內返學&放學都嘔, 都唔知攪咩.  她又不是飲得多奶, 通常飲3-4安就唔飲.  

原文章由 cooltungtung 於 07-12-11 19:01 發表
仲有,就係佢唔喊就唔會嘔,佢已經可以飲完奶先返學啦 雖然飲得唔多,但係都好過無丫

有Ms Chui 幫手引導, 彤彤都應該好快沒事, 到時朝朝出門口都 .

原文章由 NathalieMiMi 於 07-12-12 15:24 發表
Ms Chui 已經call 咗我啦! Ms 說佢見到彤彤就冇喊到wow...所以彤彤只係扭Mommy帶佢搭MTR返學咋!  

Ms 仲話要忍心d由佢喊幾日就冇事, Ms 會慢慢引導佢wow....  我希望佢唔好再洩啦!   ...

同同應該無講錯.  尋晚餵小瑤食飯時, 她說早兩日同同喊, 她說拉住同同手仔, 去木橋搵Ms Chui.  不過, 我唔記得問吓同同點解喊.  
小瑤常跟我說木橋好好玩哩!  另, 昨天好似全班同學都有返學. 之前問親都報告缺席名單.

原文章由 cooltungtung 於 07-12-12 18:28 發表

我諗同同都名列榜首

有一次我問佢响學校有無喊,佢話有,我再問佢喊咩野,响邊度喊,佢話响公園喊,要搵ms chui 喎,我問佢跟住點呀,佢話拖住梓瑤搵ms chui 喎 都唔知真定假 ...

彤彤今日好乖, 獎她5個叻叻叻叻叻.

原文章由 NathalieMiMi 於 07-12-14 10:52 發表
彤彤終於今日冇喊住返學la...

佢今朝自己6:30 am 起床呀! 落樓前又同我Bye Bye wow....     

希望佢可以keep 住喇!!!:loveliness: :loveliness: :loveliness: ...
‹ 上一主題|下一主題