用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站
樓主: fling
go

聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 [複製鏈接]

Re: 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站

LV77, wincokk,

乜我地12月2日要返學校咩? Parents Day 呀? 死嘞, 我無印象嘅, 真係老人痴呆嘞!!

oh really, then we can meet this time definitely!!

咁我扮咩好呢?  

Hi all 1C mums,

Lun 媽媽, 歡迎你! 希望你都可以報吓料, 大家交流吓啦!

wincokk and Lun 媽媽,
我個仔功課冊都只係寫課外讀默, 我諗今次都應該只係默課外嘞, 都無得温添, 實錯到七彩都得嘞, no eyes see!

我個仔昨晚都有surprise 俾我, 佢都擺咗張綠卡返嚟, 所以都獎咗兩粒星俾佢啦!

wincokk, 你唔好成日話你個仔啦, 佢都好叻架! 有邊個小朋友唔係掛住玩架, 做晒功課就ok la, 放鬆D, relax! :

今日LV77 去咗邊呢?

wincokk,

吓! 你唔好嚇我啦! 我唔係好"cum" 嚇架咋, 佢D驚喜多數無好嘢, 最驚收到學校電話, 唔知係唔係收complain 架嘛! 你係唔係知道佢喺班裏面又做咗D 咩曳嘢呀, please tell if he has been complained by someone!  

wincokk,

我諗應該都唔係我個仔嘞, 因為佢都無話俾我知有好消息。

Btw, do u know who is my son?

另外,我想問吓幾時可以換冬季校服呢?  

wincokk and LV77,

Thanks for your info.

wincokk,

希望我地係講緊同一個"B仔" 啦!!

LV77,

你個仔今次考試都好叻呀, 返到屋企又識得話俾你聽學校嘅點滴, 我個仔就一定唔會主動講, 一係就話唔知, 一係就報錯料,俾佢激死! :evil:

LUN媽媽,

我囝囝已經早兩日參加完比賽, 我相信應該唔會扣分勒, 係學校揀佢哋去嘛, 又代表學校, 希望你囝囝有好成績啦! 請問你囝囝參加中文定英文朗誦? 你囝囝仲有時間練習, 加油, 努力!!

wincokk,

今日同我chat 得太多, 定掛住我呀?    應該寫LUN媽媽都寫咗我個名??  

Good morning all mums,

Long time no chat!! 呢幾日唔係幾舒服連聲都失埋, 好彩呢個星期學校少咗功課, 阿仔又自動自覺做功課, 唔駛咁勞氣! 早D 做完功課又俾佢有得玩, 大家嘅關係都好咗。昨晚收到份專題研習功課, 好 呀! 最怕做呢D 嘢, 做呢D 就即係家長做, 諗起都頭痛。

好開心見到咁多新家長加入,大家可以俾吓意見。初初真係唔係好慣,K3 和P1 真係相差很大,現在適應咗, 囝囝又讀得開心,老師亦很關心學生,有獎有罰,對小朋友真係幾有效架!希望你地能夠為小朋友揀到一間適合佢地嘅學校啦!

我都好希望st. jo 能夠轉回英中, 咁就真係一天都光晒嘞! 唔知校長喺家教會上有無提及呢? 又或者有無家長提出呢個問題呢?

fling and LV77,
我記得個十優狀元係香港st jo 呀!  

fling and LV77,

Thanks for your info.  俾得佢讀英小就當然希望函接到讀英中啦, 我真係好怕到時又有周圍揾學校, 壓力不少呀! 諗起都驚呀!   唔知佢地有無諗過轉埋私校 or 直資, 一條龍呢, 又有自主權, 又可以maintain 自己學生嘅質素呢?

Hi all mums,

又好耐無上嚟嘞, 大家幾好嗎?

明天要默中文課外, 都唔知點同佢温, 我諗佢實錯到七彩勒, 無眼睇!
我想問下昨日派嘅VA 勞作, 是不是要做聖誕掛飾, 係唔係將D 手工紙剪成不同圖案穿在繩上, 要做幾多條呀? 因我有三條冷繩派回來, 係唔係做晒三條呢? 抑或一條咋? Thanks!

LV77,

Thank you so much! 好彩有你, 你知啦, 我個仔講嘅嘢我只會信佢一半, 唔會多架嘞!

我完全忘記咗今日派成績表呀, 好 呀!

睇下聽日見唔見LV77 and wincokk先!

Hi!      

Long time no talk, soooooo busy!  

Good morning all mums!

wincokk,

I don't have any info for preparing food for Christmas party as well, but my son told me that he needs to buy a Christmas present for exchanging gifts on Friday. Is that true?

Hi 1C mums,

My son told me that he is going to bring cookies on Friday. How about your kids?

He also told me that he has written 25 items in the homework book today. So much homework and so much to study.  

Merry Christmas and Happy New Year!    

祝大家新年快樂, 小朋友聽教聽話, 身體健康!

我地成個假期都玩到癲晒, 咩都無做到, 賀年卡和PE Project 都未開始做, 昨天才稍有時間check 功課及做完未完成的功課, 及温咗D 中默,原來一返學就默書嘞, 下星期原來考Chin and Eng Dict.嘞, 我都係昨日先發現, 好驚呀!

我發覺要背古詩「梅花」, 但係揾唔到張紙, 有無媽咪可以fax 給我或email 給我呀? Thanks!  
‹ 上一主題|下一主題