用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下...
樓主: rabbitgirl
go

德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下... [複製鏈接]

winniethepong:

妳依家可以去學校報名,我個女07/01出世已經收咗09/01返學.

hello各位媽咪!
我囡囡2月做in1插班生,想問咩要預備?thanks!!!!!

hello!請問有冇in1的媽咪呀?我囡囡在今個月插班想了解多些,我知每日在課室門口係黃主任而見過班主任及普通話老師另外有個外國人想問總共有幾多個老師負責in1呢?因囡囡講唔叻問佢又唔識講,問佢食過乜又唔知佢講乜,問佢唱過乜歌佢又唔唱比我聽,請問你地d小朋友大約返幾耐學先至識返屋企講每日在學校做過乜thanks!

原帖由 poohzzz 於 09-2-20 23:16 發表
我女女都係IN1, 佢地共有3個老師, 而班主任即是普通話老師, 另2個是英文老師, 不過上堂時3個老師都係到, 我個女都返了參不多2-3個月我才知佢在學校D野, 因為佢回來會唱歌或扮老師上堂, 模範學校的過程,所以最初真係 ...

poohzzz多謝你的回覆!你囡囡係唔係由婆婆帶返學,早兩日同位婆婆講兩句,佢話佢個小朋友都係11月才插班唔知係唔係你囡囡呢?

原帖由 Big-Mouth 於 09-2-21 09:22 發表
saiwai & poohzzz,

大家好, 我兒子都係INI, 佢係九月已經返學, 我每次問佢有關學校或同學名, 佢一樣唔答, 但有時自己唱一些不知名歌, 有時會說一些生字 mooncake 、paper etc. 而佢係由爺爺送返學。

...

big-mouth您好!我知道你囝囝係邊個,每日都見到爺爺帶佢返學,我囡囡下個月開始坐校車,請問有冇坐校車小朋友媽咪知唔知當小朋友落車後由邊個負責帶小朋友返學校?

原帖由 poohzzz 於 09-2-21 22:15 發表
我女女係9月入讀到現在啦, 係我自己送佢返學及放學架!!!

poohzzz,下星期我都有兩日不用返工自己接囡囡,睇下估唔估到邊個係你先!

原帖由 我係女仔 於 09-2-21 01:00 發表

你女女係咪讀國際?

係呀!囡囡係讀國際班

原帖由 rabbitgirl 於 09-2-22 11:28 發表
請問你地有冇丫?...

rabbitgirl我細囡8個月大現在出入都經常要用bb車,所以唔好意思!

請問讀下午小朋友媽咪,放學後有冇訓覺?

hello!各位媽咪,妳地小朋友讀完n1,妳地會否出去考其他幼稚園呀?

hello!各位媽咪,心水學校其實都係想找一些有一條龍升小學學校,你地知唔知德望係唔係開辨幼稚園?

我囡囡現在返n班,現在停課但囡囡9月都會繼續讀n班而留位費又了,但7,8月學費都唔知好?真係好赤呀!

原帖由 rabbitgirl 於 09-6-22 07:01 發表
你 case 未同我一樣囉...我都比左 k 班留位費,...但七 / 八月未又係照比錢. .唉....

但明日公報會否提早放暑假好似話機會好大,如果提早放是否不用交學費呢?

原帖由 lazioman 於 09-7-26 20:29 發表

好,我會同亞仔你一起努力的,
你也要在學校好好學習.

努力加油!德福N班D老師好有水準你可以放心!我囡囡現在放暑假都經常起老師的名字,佢都好期待9月返學

原帖由 lazioman 於 09-9-12 02:07 發表
一個兩歲的小朋友,
現在都未返夠2星期,
但是老師已經開口說:無太多時間照顧佢,怕佢影響其他小朋友,唔比佢返咁耐,
一天只可以返1-2個鐘,

點解要咁對我的孩子?
點解唔比機會佢學習? ...

hi! lazioman
會唔會老師怕妳小朋友未習慢所以安排佢短一些時間呀?妳可以找副校長或主任了解一,老師為什麼這樣說,問清楚為什麼這樣安排,唔好唔開心啦!

rabbitgirl,
有d野想請教?我都係一樣有兩個小朋友只差一年,大囡返緊下午in1而現在準備幫細囡報n班,其實大囡讀完會報其他kg但因未知係am/pm所以就非常煩惱,唔知幫細囡報am/pm好,又怕安排的時間配合唔到,現在大囡返學係坐校車的,而下星期就要交報名表啦!你囝囝現在還在德福讀k1嗎?可否給我一些意見!thanks!!!

原帖由 lovelywinnie 於 09-9-22 22:07 發表
Hi,

大家好,我囡囡都係讀 N 上午班架!上星期五班主任打俾我傾下囡囡係學校既情況,感到哩間學校都幾好。你地出年會繼續係到讀定會搵出面 d 學校呢?我諗住報兩三間試下! ...

妳好!我囡囡讀in1,我今年會報出面的學校讀k1.

本人有一套冬季國際班女仔100%平售
另送出所有舊冬夏季校服包括體育服,風褸,恤衫,裙,毛外套各款有兩套及一個書包,有意請留pm
‹ 上一主題|下一主題