用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 「申請學生成績次第名單」排名
go

「申請學生成績次第名單」排名 [複製鏈接]

ohnono 發表於 12-10-19 16:38
回復 grace_xian 的帖子

簡單來說,學校收到教局的次第名單是沒有學生的成績名次(不論是全港或全區的名次) ...

我仲以為是全港的排名添,

ohnono 發表於 12-10-22 23:46
有時有d野唔知好過知,費事比自己壓力。總之每一步都盡全力,唔諗贏亦唔好想著輸,做到最好就可以。

...

唉....盡力、盡量吧!
剛見了阿仔的老師,(他成績中下)話就關於自行的策略,
實是告訴我們要跟番已計算給學生的band來選校,
都算是很好的溝通,但話中難免是幫著自己學校。

最明顯是只叫我在自行時只選直屬中學,我問可否再推薦多另一間?
老師毫不考慮便說不用了。
要知阿仔成積現在直屬是不收,未見他之前我是放棄直屬的,
除非這次呈分有很好的成積,
我的想法是找間b2中,校風好便可了,已有數間在手,
現見了老師反而十五十六!!

多謝各位:
仔仔banding根據老師所指是b2尾-b3,直屬中學則收b1、b2
老師這次約談主要是要知家長們是否真的明白遊戲規則,不要亂選唔啱band的,
及了解個別學生在自行時所選的學校,同時亦加深雙方對小朋友在校和在家的學習態度等....
我之前說放棄直屬是指在自行時,因正正就是知道自行時各中學定揀最好的學生,
阿仔的成積如選直屬入圍率甚低,心想倒不如搏一間(b2中)有較高機會的吧!!

但老師名言如自行時不選直屬的話,到要叩門便幫不上忙,這就是令我十五十六的原因!!
我亦有點陰謀論是學校想盡量谷高自行時的入表率。

ohnono 發表於 12-10-23 22:49
如老師說的banding是沒錯的話,你在自行時考慮一些band 2中學就無可厚非。

但老師明知你小朋友是band 2尾3 ...

相信老師的,她亦沒必須報假,但由大家在選校上討論分析,
我是抱懷疑陰謀論的心態!!

想請教多一點的是現在這情况,若保持成績不大變動,
在自行時把直屬中學塡上還是不塡上呢?
是否如老師說只選直屬,不須揀其他學校?
想聽多點意見!!

有點心大心細~~

cow 發表於 12-10-23 23:12
nicfaher,

band2生在自行只揀直屬band1中學的情況好普遍, 是叩門用. 既然在自行一般只可入band2中學, 何不 ...

我的想法是入到直屬固然完美,但亦不想搏得太盡,
之前未見老師時諗住自行試兩間b2中至頭的學校,
到大抽甲部又是這兩間加直屬,乙部1塡番直屬,

如阿仔是b2便有機,萬一b3就叩門都唔蘇我啦
我們是甘諗....浯知啱唔啱,定都係睇天!!

但依家老師話如自行唔揀直屬,他日會好難幫,有D動搖!!

ohnono  你自己都識講,萬一band 3咁點?如果band 2,咁是否得你一個band 2想升直屬中學?學校有幾多叩門位?叩門是否以成績行先?2尾3頭的有幾大機會?  發表於 12-10-23 23:46

cow 發表於 12-10-23 23:38
如自行band2中學收了, 就無得大抽獎抽自己中學.
這點我明白,
老師都係甘講,說自行可以搏好D,
但佢好矛盾甘叫我唔好搏出面D band1,
又叫我只填自己直屬!!
好明顯是幫自己中學,但我是明白的!!

ohnono 發表於 12-10-23 23:39
自己知自己事,既然小朋友的成績是band 2尾3頭,不如索性揀2間band 2中學,搏一間好少少,一間保守d。
還掂 ...

你這句:

就算老師幫你叩得到,第日都會吃力

正是我想到的難題。

仔仔的成績中、英文也是七十分左右,數、常有八十幾,

其他副科都有八十幾。

同老師溝通過,以往他們的派位是各banding各佔三份一,

而在前次逞分試中,大多同學成績也有很顯注的躍進,相對阿仔就…..

至於有否調深試卷,就很難得知,但所見又唔太覺!!

ohnono  如果有名次的話,打聽下考第一的同學是甚麼分數就清楚。  發表於 12-10-24 01:54

Jackieson 發表於 12-10-24 00:34
回復 nickfather 的帖子

nickfather, 我有個同事個case同你一樣, 佢阿仔上年讀st. jo, 學校一樣係叫你選直 ...

最後朋友阿仔點呢??

有時老師的話影響真大!!浯順服佢到時求佢真係唔使旨意!!

ohnono  老師嘅話有時都要選擇性地聽。有的老師為求派頭3志願的數字好睇,完全唔考慮不同區域的特性,叫band 1同學第二、三選擇填band 2學校。  發表於 12-10-24 01:59

Jackieson 發表於 12-10-24 09:27
其實你阿仔成績幾好吖,唔會b3啩,而你選校都諗得好全面。我同事就無聽老師話,如果無記錯,佢選校同你諗既 ...

我初初都感覺唔太差(一定唔係叻),但原來真係甘,
可以甘講,這遊戲的原則是要分上中下三堆人,
誇張D有三十人升中甘計,
十個考一百分,
十個考九十九分,
十個考九十八分,
九十八分果十人會被視為b3,
幾無奈,但又奈何!!

ohnono 發表於 12-10-24 10:20
其實nickfather你左上面提到,小學的banding分配是各佔1/3,如果中學得你地一間小學直屬的話,佢收盡都係得 ...

如你所說的話:
學校收8成小學的學生,咁中學有機會不但收band 2生,還要收10%band 3生。

這令我更要問清楚,因所知及之前的概念是就算收直屬小學8成都好,只收b1、b2,
b3係俉收的。
即就是己派了百分之六十六(三份二)的b1、b2,
還有10多%的直屬保留位是回給非保留位與街外生爭的,
而並非派給直屬b3生。
我這概念如你所說的便有出入了(先不理b1有多少位留給b2爭)

看來只是你不甘寂寞,放棄一間十拿九穩的學校,想搏一間比直屬中學更好的學校而矣!
我說過如派到直屬就完美,
事實在見老師時,她問為何自行不選直屬??
我回答如直屬中學現在收小兒的話,我馬上簽承諾書。
所以我心直屬是首選,但也要面對兒子的實際成積,
搏b2頭也很微,何况b1,
如真的b3也得順服面對(希望唔發生吧)

仔仔考好d呈分試就一定係好事!!

cow 發表於 12-10-24 13:57
Marymount 都話他們的banding各約佔三份一, 但我唔係好信. 我想他們只是希望那些band2尾的同學, 以為自己是 ...

分別在自行與大抽,自行學校有得揀,
做高個入表率好睇好多。

fion6406 發表於 12-10-24 13:58
直屬收8成,是除去自行那3成之後給統一的8成,即全部中一學額的56%(70%x80%)。
如果中學部和小學部一級人數 ...

我正是感到老師須然在幫自己中學,也想小兒能追近些,
未見之前我倆同仔仔講乙部三、四位開始會選塡D近家的b3,
大家都無奈。

因去年同事的兒子肯定係B1都派了誇區b2中的學校,
叩門果D狼狽及求人收,聽到都煩,
真係唔想發生~
‹ 上一主題|下一主題