用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 大坑道真光幼稚園家長請進~
樓主: 啤梨
go

大坑道真光幼稚園家長請進~ [複製鏈接]

Re: 大坑道真光幼稚園家長請進~

TinaWu,
反正大家同班,不如大家依家報上囡囡個姓名相認啦,到時學校都係比個xxx家長label我地貼嫁啦!

我囡囡係"黃止琪"(綠組4號)

啤梨,
多謝你介紹左呢幾種湯水︰『蓮子百合瘦肉湯』我好多時有煲,因為一家大小都飲得,而且味道亦唔錯。
至於『蘇杏湯』我就未煲過,唔知好唔好味呢?

啤梨 & TinaWu,
呢排我囡囡放學返屋企,自動自覺除鞋襪;又成日要自己著衫褲鞋襪;去完街返屋企又會自己將鞋放入鞋櫃,d衫褲就放入洗衣楠。唔知係唔係因為依家學校教緊『我長大了』呢個課題,所以懂得自動自覺呢?
定還是平時我日日提住佢做,但都有時做有時唔採我。我發覺佢呢排好左好多,咁你地囡囡係唔係都一樣自動自覺?

TinaWu & 啤梨,
我同囡囡每日都會傾心事,咁我尋日問佢依家仲有冇小朋友哭呀,佢就咁話︰『有呀,藍組果個譚茵雪law,佢食茶點果陣食完冇晒就哭啦.....我今日唔同阿xxx玩,因為佢成日傾計law...』

MrsLee
我冇投稿呀,不過遲d一定會

啤梨,
你唱少左d,應該係『盧副校長、盧副校長,妳在哪裡?我在這裡、我在這裡,妳好嗎?我很好
據我所知,佢地每逢運動堂都會唱『拍拍手呀點點頭,縮縮............』你試下問下你地囡囡,睇下會唔會做埋動作比你地睇,d動作都幾有趣嫁

TinaWu & 啤梨,
今日個家長會我去唔到lu,事關我husband出左trip,冇人可以幫我睇住Ingrid,而我又唔係咁想同埋Ingrid去。
若果你地唔介意,可唔可以去完返梨報下料比我知呢?
Thank you very much!
:

TinaWu,
I eager want to go, but

By the way, I have also given Eu Yan Sang's "Monkey Bezoar Powder" after she had finished the western medicine.  It is very expensive, as it costs $540 per 6 bottle (after less 10%).  I need to feed her 1 bottle per day, normally three days, that means three bottles.  Eu Yan Sang's "Bo Ying Compound" is also good for my daugther.

啤梨,
Thank you for your sharing.
咁請問有冇d咩特別要留意呢?

啤梨
呢排我少左上bk,唔好意思,唔該晒你提醒要著波鞋。

TinaWu,
我尋日同Ingrid傾計,佢話佢同紅組『張x情』做左好朋友,唔知係唔係你囡囡呢?

各位媽咪
我剛剛睇到通告話11月20日下午5:00至8:00有個活動叫『開開心心食吓傾吓』你地去唔去呀?

bb2001,
冇錯 今日收到。

我諗住整d三文治呀、魚丸呀。當下午茶攞

TinaWu,
Wa!  16 photos.  I have got only 3 photos.  How come you have 16?

By the way, see you on 13 Nov.

啤梨,
原無意外,我都會參加11月20日既活動。你會否帶埋茵茵一齊去呀?我應該會帶埋止琪去。

TinaWu,
咁你呢?

ttung,
其實我都唔係太清楚堅道真光同大坑真光嘅分別,不過我我就鐘意大坑果間d環境。你係咪要為小朋友搵學校呢?

ttung,
講真,如果我唔鍾意依間學校,我就唔會比囡囡讀。我當初都有考慮報d好有名氣嘅學校,想囡囡行一條康莊大道。不過後來唸我地如果揀果d學校,阿囡會唔會開心呢?定還是會讀得好辛苦呢?真係為左佢好?
咁同老公商量,大家嘅睇法都好一致。我地得一粒女,我地想佢將來懂得照顧自己、唔係要讀書成績好、只要佢讀得開心。
後來揀真光係因為校風樸實,學校環境好,又有操場、又有游泳池。而且真光又係一條龍,唔使阿囡第時轉來轉去。
直到囡囡入左真光,我就更加鍾意依間學校。就好似講家校合作咁,真光就真係做得好好。當然家長都要付出好多時間,但相對地d老師一樣要放好多時間。你可以試想下,9月開左1次家長會、10月又開左1次家長會、11月又有兩個活動.......
其實無論你揀邊間都好,最重要係要從小朋友嘅方向考慮。同小朋友一齊去學校睇下,留意d老師點對小朋友。  
祝你一切順利!

真係大頭蝦,原來今日開生日會要著運動服

我都唔知呀,不過d高班媽咪話係一齊開喎

twyam,
據我所知香港大坑道真光中學係band 1學校。
不過我就唔係咁清楚大坑道真光小學同九龍真光小學嘅分別。

啤梨,
呢排Ingrid都有d咳(天光時),我今日就煲西洋菜羅漢果西絲骨湯,不過唔知Ingrid鐘唔鐘意飲。因為佢同佢daddy一樣,唔係幾鐘意飲d好深色嘅湯水。

Hello 各位,
我最近部電腦down左,要買個部新嘅,今日先至install好,所以依家至上到bk呀

TinaWu
我發覺冇左部computer就好似冇左隻手一樣
多謝你上次d pudding,好好味

TinaWu & 啤梨
Ingrid also told me that Yan Yan has changed to Green Team.  What happend to Yan Yan?  Why she need to change the team?

Ingrid haven't told me bring the newspaper, she just always asked me giving her paper box all the day.
‹ 上一主題|下一主題