用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無媽咪的小朋友是語文智能低弱 ?
go

有無媽咪的小朋友是語文智能低弱 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我兒子同你朋友差不多,要如何決定真是很頭痛,因為怎樣才是最好?對佢最有幫助?相信是沒有人會知.....
我仔仔外表是正常人一個,但因為語言發展慢,所以佢學習都會慢,好簡單咁講下主流學校同特殊學校的最大分別,主流學校學生跟課程走,特殊學校課程跟學生走。明白兩者差異嗎?家長想小朋友在特殊學校得到些什麼?想係主流學校得到些什麼?這就是家長要想清楚的地方,子女最終在那裡讀是由父母決定的,有關人員只能給你意見作參考。
我仔仔是讀主流學校,不要問我什麼原因,因為我想得到的東西在主流學校才有......有問題的學生讀主流學校學是很辛苦的(家長),要有心理準備,成績也不要想會好到那裡去,這是事實。

醒目開學勳章

我仔仔讀小二,默書是沒有問題(80分左右),但佢要比其他同學勤力,因為始終能力是比較慢,所以家長係會好辛苦,用好多時間同方法同佢溫書,但考試明顯係差,因為理解對語言有障礙的小朋友是一個大問題,最重要還是家長同學校的溝通,因為有學校的支持,家長的壓力會減少。
這類小朋友不要太重視分數,因為這樣對家長同小朋友都會帶來負面情緒,只要小朋友有盡力,比多些時間佢吧,所以家長要平衡心理是很重要的,這就是主流學校家長要面對的困局。
你可以叫小朋友就讀學校的社工,轉介家長去參觀特殊學校,自己去體會一下那間學校最適合自己小朋友。

醒目開學勳章

原文章由 hw1115 於 08-4-28 21:39 發表
Hi, ever mami,

First of all, thank you for some mami's feedback.

我今日叫佢媽咪問吓有沒有融合小學可以轉介.
另外, 這個小朋友不是自閉, 只是IQ 低,
正所謂"人蠢有無藥醫", 只希望他能學識
自己take care him ...

小朋友自理能力差到去邊?如果大小2便,食飯/寫字都ok,可以考慮主流學校,如果基本自理唔得,就可能要考慮特殊學校了,因為主流學校是沒有職業治療師的,除非你自費係出面做訓練。

醒目開學勳章

原文章由 SandraLo 於 08-4-30 22:44 發表

我平日都有睇到你答其他媽咪, 俾的意見都好好, 好幫到佢地, 但今次我實在不敢同意, 現時的主流學校, 就算正正常常的一個普通小朋友, 都不會讀得很舒服, 你怎會覺得「大小2便,食飯/寫字都ok」,就「可以考慮主流學校 ...

你的回應好正常,但當自己的孩子是弱智時,要考慮的問題就會好多,我自己都考慮了很長時間,亦都參觀過特殊學校才作決定,你應為佢地上堂一定係發夢?難道係特殊學校就唔發夢@@"當然這些小朋友父母不會對佢係學業上有很好的表現,但要明白,語言是要有語言環境,只靠語言治療師每天半小時訓練你認為足夠了嗎?特殊學校校長比左個佢學校最叻講野的同學同我對話,我覺我仔還好過他,上堂時學生都只是呆呆坐著或有些是走來走去@@"你估他們明白老師說什麼嗎?評估結果只是一個參考,最了解兒子只有他的父母,怎樣是最適合父母最清楚。如果入左特殊學校真係可以完全解決問題,這樣就不會有咁多家長入讀主流學校,而需要提倡融合位啦。我仔小二計數都需要用手指,但計3位加減數都沒有問題,只是文字題就....所以先要攪掂佢語言放面,才會對佢文字理解有幫助,而學校又比到佢每星期一次的語言訓練,同學間又比到語言環境佢,咁又可需入讀特殊學校呢?

醒目開學勳章

原文章由 SandraLo 於 08-5-1 13:21 發表

你說的當然是對, 而我說的, 只是反對「大小2便,食飯/寫字都ok」,就「可以考慮主流學校」!
我說加减數仍是用數手指的方式計算, 過了十便計不到的那個「小朋友」, 他並不是二年級, 而是中二。
我無意去左右任何父母的 ...

我也沒有說你講的內容有問題^^,因為樓主所提供資料有限,我只是強調如果自理能力都弄不好,真是要考慮特殊學校,因為佢地有物理治療師可跟進小朋友情況,而樓主這句「只希望他能學識
自己take care himself & 一些生活技能」,所以我才會想這小朋友自理能力是否足夠,當然都是給樓主參考的。
‹ 上一主題|下一主題