用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
樓主: vickycheung36
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學

....

你地星期六係唔係有個家長會要開呢? 重建一事可能會在當天公佈, 而且聖羅撒原校小朋友未來幾年可能會要搬刑大角咀某小學上課, 這是否流言家長會當日你地就更清楚,

{{家長會係星期五, 到時update 大家, 不過我唔想搬去大kok咀呀 !}}

另外, 我認識的女孩在貴校讀P2, 佢媽咪話不單她女兒, 其她同班的都曾在10時多致電其女兒問功課, 可想而知大家都做到10點幾11點, 佢話見個女讀書讀到呆晒好心痛,
{{我個試過一兩次做到11:30分, 因為係之前我唸住放手等佢自己做功課, 我完全唔跟, 點知衰左, 所以當天功課加埋改正, 所以就攪到咁夜, 平日有時會有十樣八樣功課, 不過一定係加埋改正, 唔連改正就真係冇可能有十幾樣功課啦, 佢地一日都係上八堂度之嘛 !long week end或者假期就會多少少啦 }}

而有時默書又要成課書背, 今日告訴小朋友明天就要背默喎,
{{係要背成課, 不過起碼有一星期溫, 而且一早就係內聯網post 左, 小朋友唔知, 家長都應該知 ! 如果真係得一晚時間溫, 如果個個fail, 你估老師唔駛同校長交待咩 ! 呀女今次dictation, 校長至剛剛睇完 !}}

而且小息時小朋友無mug活動空間, 跑下跳下大聲D都唔得喎,
{{亞女話小息一定唔可以留係課室, 第一時間一定要寺toilet 先, 然後就可以玩, 但唔可以係操場跑, 可以去禮堂睇小舞台表演, 打pingpong 球, 跳繩等........以上係亞女講既, 如果有唔岩就correct 我 !!}}

她所指的死板應是指在這種學校對乖考的定義是默不作聲老師說什麼便接受什麼沒有任何查詢或反對聲音, 老師也不鼓勵學生發言
{{我唔識回應, 因為我個女唔係依一type, 但我個女上堂係勁心散, 小則發白日夢, 玩手指, 大則係台底用書疊屋仔, "捐"台底, 無故起身, 出位,等....... 但老師都冇投訢亞女, 只係家長日或者我打電話比老師時佢地至講, 只係叫我得閒提點下佢law ! 至於發言, 佢地依家上堂係分組坐, 中文, 英文都有discussion 時間同role play, 老師反而話亞女group discussion 唔出聲 --- 可能佢唔識, 所以唔知up 乜, 而有一次亞女常識作業做錯哂, 老師仲寫左張紙比亞女叫佢唔明就小息搵佢tim !}}

不過, 我無盡信所以在此求証lor, 其實當初佢個女個位應該係我朋友個女放棄了有關學位而多出來, 佢係St Rose Kinder學生, 開學後我通知佢我朋友give up左個位, 佢再面見先入到架, 所以得來不易架, 但現在又這樣多不滿, 真係人算不如天算
--------------------------------------------------------------------------------

以上分享, 希望幫到你, 或者你朋友啦 !   

各位,
學校真的要重建, 但搬去邊未知, 只知係市區, 係mtr 行2分鐘 !

大家好, 仲乜成個week 冇 人出聲 ? 我就星期六入左廠, 星期二至出返黎, 依家仲放緊sick leave !
終於幫亞女搵左kindergarten, 本來都想佢讀st.rose, 但怕學校要重建時, kinder 係隔離會好嘈, 所以都係讀過另一間吧 ! :cry:

[quote]
VICKYNG 寫道:
Daisy媽咪:

希望你快d好翻! 身體健康!
近來天氣好唔穩定, 大家都要小心d, 我亞囡都病左好耐呀!真係破產啦!

想問下你學校有無講幾時會搬? 會唔會08年? 有無聲氣係唔係搬去暫用深水

唔緊要啦, 反正仲有幾個月都宣佈, 唔駛左估右估啦 !

我今日會resign, 好緊張 ! 不過要 3 個月notice, 係office kill time 都幾死 !

898998 寫道:
[quote]
Daisy媽咪 寫道:
唔緊要啦, 反正仲有幾個月都宣佈, 唔駛左估右估啦 !

我今日會resign, 好緊張 ! 不過要 3 個月notice, 係office kill time 都幾死 !

3 month............high position ....wo....... [/quote]

NO 呀, 我地公司cheap, 連trainee 都要2months notice 啦 ! :evil:  依家輕鬆左啦, 希望有覺好訓啦 !  

不過近日d 中文同英文功課都好似難左, 你地覺唔覺 ?

各位,
我想問個日校長咪講我地d學生成績要係全港100名.....既唔知幾多以內至可以有得上番中學既, 係點既意思   我聽完覺得有d壓力, 又唔知自己個女d成績距離入中學既標準差幾完,   你地知唔知呀 ?
你地去唔去大堂呀 ? 我報左啦 !希望見到大家啦 !

各位,
新一年又到, 祝大家小朋友健康快樂, 聽教聽話.
我個賓左2個weeks 大假, 本來諗住可以留係屋企同呀女溫書, 點知執下屋, 抹下地, 揍細佬, prepare dinner 同lunch, 已經冇哂時間 !
聽晚亞賓返, 我希望可以有時間同佢溫書啦 ! :cry:

大家好,
近日工作勁忙, 但又count down 緊 last day 真慘 ! 個腦係1月1日又中左毒 !

cameo,
我係一月初為亞女搵左個補習, 雖然唔敢期望佢可以令亞女d成績好d, 但發現我要用幾句至解明比呀女, 佢一句就掂 ! 唔知係咪我自己放底書包太耐了 !
我自己覺得今年d 數既功課同要求都多左, 你睇佢地d工作紙就知 ! 所以今次我對亞女d成績唔敢太大期望, 不過好既係我同亞女溫書時, 佢真係比以前定左好多, 佢上唔上腦一件事 ! 另外, 亞女係另一個中心做左個好似明愛個次既野, 結果都一樣 !

大彤彤 :
其實如果自己要進修, 我覺得要係小朋友上小學前讀完, 如果唔係大家都辛苦 ! 就算讀任何一間小學都一樣 ! 所以我都唔敢報任何野.

我依家反依考慮緊搵份乜野工做 ! 不過希望做一陣full time mom 先 !

CAMEO,
咁咪好羅, 學習態度好重要, 我個女就  :tongue:
我個女依家暫定補三日, 星期一同星期五睇功課, 星期日晚就溫成個week 既書 ! 其實我都唔知work 唔work, 因為始終未真正開始 ! 我個女未做test, 等我遲d唔駛做野至慢慢同佢做, 不過正統既test, 你都知大概價錢啦, 唔會相差太遠吧 !
我又貼中其中一條常識課外題, 不過亞女答錯左 ! 激死 !

我棵只出葉, 但生生下又有d葉黃左, 想枯死咁 ! :cry:

大家好, 近日好嗎 ? 我開始做full time mum 啦 !

cameo 寫道:
學校無講,,,但傳聞已有家長好似識人喺有關部門做,問左係彩虹....聽住先!

係咪好近我 ?   不過唔係"鮮魚行小學"/大kok 咀咩 ?   不過唔駛心急啦, 好似唔四月公佈嘛 !

我唔見彩虹有學校空置或者被殺校wor !
不過都好快d啦 !
死啦, 仲未同亞女溫test, 你地開始未呀 ?

我都係科中文拖低哂啦 ! 不過冇計啦. 常識唔駛考都唔知係咪好事, 因為靠佢地係學校做project, 都唔知佢地做d乜, 我地又唔知可以點幫佢地. 所以我都冇同佢跟佢常識功課呀 !

Cameo,
我個女d英文ok, 而且有人跟開, 不過佢太careless, 所有都係careless mistakes, 好似今次默書, 佢可以默 he looks looks like mo. 無端端多左個looks 字, 又唔double check. 成日都係咁, 所以同佢串好d字都冇用.
至於中文, 我有比書佢睇, 但要慢慢黎羅, 因為佢好多生字都唔識, 所以理解唔到, 咪冇興趣羅 ! 而家有補習, 多左少少, 不過都同學校中位成績有好大距離 !
:cry:

熊仔仔媽媽,
依家中學情況我都不太清楚, 只知它的英文科比較出色, 早年的明報亦有讚揚它的成績.
但我相信校風是ok的, 因為小學已經form 左佢地既操行, 而且我有時亦會看到住在我家附近的中學師姐, 亦是十分純樸的!
cameo,
我個女仍keep 住做每日一篇, 但始終語言既野要慢慢來, 其實你都好呀, 只係要執英文, 我個女中文唔好就連數學, 常識都差埋 !   係呢, 唔記得你讀邊班, 如果係c班, 有個同學仔叫hazel, 佢搵左我個女個英文老師補英文, 好似有好大進步, 好似話默書由唔合格, 變到九十幾,你可以問下佢啦 !

至於小學程度, 我覺得係學校有要求, 但又比起一些學校又未係咁深, (可能佢地驚殺校掛) ! 但校風就一流 (我覺得咋) 同埋老師都好好, 而且亦有好多活動, project !

Cameo,
冇問題啦, 你覺得有需要先啦, 佢邊度都教 ,但要夾時間 !

cameo,
今日收左學校張通告有講好多學生病呀, 你小心d照顧亞女啦, 下星期test 啦 !
你可能去買d 維他命 c 雜糖比亞女得閒食粒, 亞女依家食左好似好d, 依家仲著短就衫褲訓 tim, take care 呀 !
‹ 上一主題|下一主題