用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
樓主: vickycheung36
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學

我都冇join, 因為我都唔覺呀女會咁高分!
至於數學問題, 我再覆你, 可能我會call 你, 因為近日成日唔係office !

VICKYNG 寫道:
Daisy 媽:

我囡囡係幼稚園生, 因為已決定 11月轉坐街車, 想請問你上次轉坐街車時, 通知康和佢o地, 有無人嘈你同要你一個月前通知?

我比左2week notice 佢, 我只係話我自己問題, 會自己揍佢返學唔坐校車, 佢冇嘈我冇比一個月通知佢 !
vickyng  

各位,
終於test 完啦, 不過今次真係唔敢睇佢d成績, 見佢test 前既小測既成績, 都略知一.二 !
不過都好, 可以開開心心同佢過重陽節假期 !

cameo,
我都冇請假同佢溫啦, 一年班就會, 但發覺冇乜用 !
我只係放工返黎同佢讀一次書, 再睇下WORKSHEET 係錯D乜, 提下佢就算, 因為佢D粗心大意, 點溫都冇用既 !
開心放過LONG WEEKEND 啦 !
cameo 寫道:
daisy媽咪,
其實今次test係我個女由幼稚園數起最輕鬆o既一次,因為平時已無得溫咁滯,想臨急抱佛腳都抱唔切,因為我連唯一一日plan左o既假都無左.,所以只係每科test前一日先去"講解"課文及作業!佢識幾多真係唔知嘞,因為睇番佢以前,都係自己錯左都唔知,總係以為自己啱晒,,,ahaha
但今次reader佢一放學好開心同我講,話有一篇係內容有起到一個人物叫keroro囉,,,,呢點反而幾有趣!!
重有係常識問,11月8日係咩日子,我真係r晒頭,阿女話係學校旅行,,,,,笑死我!!因為呢題對我嚟講真係好深喎~

我相信小一第1個test 係適應期, 大家唔駛太介意, 不過要小心留意出題既形式作為考試既準備 !

我個女今個test 一如我所料, 除左中文, 所有都有倒退, 真係  

[

wtmaggie 寫道:
看過卷後,你覺得題目深不深?錯在什麼地方?是不小心錯還是不懂得?幼稚園升上小學是一大改變,要時間適應。要比多d信心佢。如果佢已經好比心機去準備,千祈唔好話佢呀!我個女去年有一次考試默書考得唔好,但佢之前好比心機讀,考試前一晚我病咗,佢好乖自己温習,我躺在梳化上,望住佢背面,我即時好感動(佢好少咁乖,通常都令我好勞氣),成績出咗,分數唔得,我一句都冇話佢,我同佢講,你已經盡力了,唔緊要!
但試過佢唔肯温習,默書只得七十多分,我話到佢上天花板。
大家一齊努力!

如果你對女兒的成績有憂慮,不妨和老師談談,看看其他同學是否有同樣問題,分數的分佈怎樣等。

唔好氣餒,小孩子睇你反應做人呢!加油!

請check pm !

我個女成績 (除左中文進步左之外), 所有都退步左 !
不過我睇番d卷, 中文真係深左, 而理解個part 都幾深, 份卷又長, 我個女邊有心機做呀, 所以中文我絕對滿意啦 !

至於英文, 我個女全部都係錯唔小心, 佢又可能成日諗住自己英文ok, 所以咪"求其"溫, 我又真係冇同佢溫, 所以衰左, 都冇計, 當比個教訓佢啦 ! 不過 reader 都有家長同我講係深左同埋好多小朋友唔合格 !

數學 ! 之前佢係最高分, 依家變左最低分 !
不過有d錯得唔抵, 第1題, 佢用中文字寫左個算盤數字, 老師當錯冇左四分 (但我覺得其實佢冇寫清楚, 唔怪得佢地, 因為功課多數係叫寫中文字, 所以都應比番一兩分), 其他就係佢唔小心或者算式唔岩扣分 ! :cry: 至於時鐘個題, 我個女都錯,不過算啦, 都係一題, 如果好多係範圍以外既, 就死硬 !

常識, 我覺得都深, 不過今次見呀女都好左d, 錯都答得有d"普", 同埋佢好多係填充唔識寫個字而扣分 ! 最攪笑係問倒扁d人著乜野色衫, 我覺得有d深, 因為我個女睇電視時都有問我d人係度仲乜, 但我覺得小二都唔會知咁多政治既野, 講左佢都唔明, 所以我冇詳細解比佢聽, 不過好彩都係1分者 !

不過我聽人講, 小二既程度係會比小一深好多, 所以大家努力吧 ! 希望佢地今日旅行玩得開心d啦, 千祁咪再漏底野啦 !

tungtung-mama 寫道:
Daisy,

你真細心,我都冇詳細睇D卷。

我當然唔係啦, 我主要係睇下呀女錯d乜咋 !
近日又忙緊幫細佬搵幼稚園, 都好忙呀 ! :-x

cameo,
我冇仔細睇卷的內容, 但一定比小一深 ! 至於數學, 我問過亞女佢話老師上堂都有教, 但教得好快 ! 而我覺得今年數學真係多左好多功課 !

Cameo
數學真係要做得多至得, 如果係咁, 我睇你係屋企要再同佢溫一下, 或者你都問下其他家長覺得依家你地個老師教法有冇問題, 如果真係好多小朋友都唔明, 不如同班主任, 或者校長傾下, 我估有d野可以大家配合掛  
亞女話2c班琴日有個老師走左喎, 唔知係咪呢 ?
今日好辛苦, 抱住細佬成30磅去跑三間幼稚園interview, 佢仲要唔講野, 真係的士錢都"洩"埋!

Tungtungmama,
我唔敢講會"灘"三年, 因為亞女都未攪掂 !

cameo,
算啦, 二年班d野係深d架啦, 你有時就跟緊d啦. 我就慘,公司又多又煩既野, 宦邊有咁多時間呀 !

一亞仔今次INTERVIEW, 我真係FEEL REALLY BAD, 完全係陪跑, 想起當年家姐, 真係相差九萬"仗"遠, 我睇亞仔多數只有家姐之前讀個間可能會收, 其他都............

cameo,
我個女2b, 佢話走左個老師姓梁喎 !

我個女旅行當日都話好多地方都玩唔到, 可能地方太大, 學校驚小朋友走散啦, 亞女話有12x個家長義工喎 !

至於reader 份卷, 我冇問亞女, 淨係知深左, 不過算啦, 都考左啦, 留力考試啦 !

仲乜你今日咁早上網 ?
我會同學校要求下次有運動比賽既訓練, 希望可以安排係星期五或者星期六, 因為依家係星期二, 佢放學返到屋企己五點, 再加上跑完步, 成身軟哂, 仲要做功課或者預備默書, 因係好慘. 我個女試過做做下功課訓左覺, 我唔怪佢, 因為佢早上六點鐘起身, 一直到五點至返屋企, 已經好tired 啦 !

校服既野又冇得講啦, 學校要整齊, 唔想五顏六色嘛 ! 不過唔知係知唔知, 上年學校頭飾比帶粉紅色/ 淺藍色頭珠同clip, 但今年就唔可以, 但冇notice, 淨係靠亞女講 !

至於"物"褲, 真係難買架, 不過你可以可花園街行下, 應該有掛 !

乜野呢 ? 真係要八下, 不過我唔揍亞女都唔慌會知, 千祈唔好改考試次量, 如果改為3測3考我就死比佢睇; 如果改考試考埋測試既野, 又係死 ! 不過應該唔會啦, 如果係, 都冇理由淨係叫1,2 年班家長啦 !

wtmaggie,
死羅, 今年手冊d rule 我冇睇, 以為冇改嘛 !

我再睇下個通告係比小一至小四,所以我估係同升中評分之類有關. 我睇我地要upgrade d 成績, 如果唔係, 中學分分鐘會變成中中 ! 大家努力啦 !

仲有, 我無compare 過其他學校, 但個人覺得份test paper 好長, 你地覺唔覺 ?

大家收唔收到料個重大事宣佈係乜 ? 我今朝送亞女返學 (兩年黎第一次)    有家長八左比我聽, 但唔知係真定假, 所以再問下你地先 ! 廢事有不必要既rumor, 你知啦, bk 好多人睇架嘛

各位,
我諗過都係唔講啦, 反正仲有幾日就知, 而且我都係聽得一個家長咁講, 雖然佢講到實牙實齒, 但始終未經証實, 所以我費事post 左出黎引起大家不必要既推想 !
不過如果我聽既野係真的話, 其實都係一件好事黎, 大家放心啦 !

似個week 好忙, 冇時間上網, 乜已經咁多message ?

Bluediamond,
我依家冇時間去仔細reply 你既問題, 不過我可以答你既就係你所聽既同我個人感覺係完全相反, 至於死板就一定唔係, 亞女中/英文堂都係分group, 有discussion, etc...
至於要好靜d得, 當然唔係, 我遲d share 我個女個case 比係聽. 仲有新校長好nice, 我個女成日同佢傾計 !

Milkcat,
歡迎你來到我地大家庭, 有乜野不防出聲, 大家分享 !
不合身校服 ---- 未有 !
舊書 --- 掉左, 不過多數都用唔番 (除左reader, 電腦同mandarin 之外, 因為好多時要係書做exercise 同mark 詞語, 可能都慳唔到 !
‹ 上一主題|下一主題