用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
樓主: vickycheung36
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學

cameo, tungtungma,
以我這個大頭蝦既媽媽都留意到既改變, 我睇依個改變都幾明顯 !
我個女都要參加東區遊戲日, 負責跑步. 我個人覺得冇所謂, 因為只係3個月, 都可以安排既 !
我會覺得改變作風亦無可口非, 因為家長選校, 都以口碑為大前題, 間學校高調d, 比人多d知道 (好個方面), 對間學校將來收生既人數, 同學仔出來找其他學校升學, 就業都有幫助.  今時不同往日了, 太低調, 只靠內部既口碑係唔足夠,而且, 依家出面咁多直資,私校, 校長都唔想變為殺校名單之1 (雖然冇乜可能 ! ) 再且, 佢將間學校攪好d, 對佢將來前途都有好處嘛 !
不過, 今個學期令我最欣賞的就是改善學生情緒同社交既"比比計劃" 因為這都是依家小朋友既通病, 學校都有計劃改善, 可以證明佢地都好著重學生既內涵 !

大家有冇報名參加個改善執筆班 ? 個trainer 好出名, 出面學要成 $800/hr, 我估好多人參加, 不過唔知抽唔抽到, 但有咁既安排,家長會應記一功啦 !

不過, 我好唔滿意今學期既校車安排, 我已同幾個同校車家長傾好, 如無問題, 下個月個轉保母車啦 !

仲有, 大家返屋企睇下中文作業下冊, 會唔會頭一頁冇左, 我個女個本就係, 我叫佢帶返去問老師, 但老師話唔緊要, 因為只係目錄, 但我睇唔似, 好似冇左一頁作業內容. 我又check 唔到最後個頁係咪都係冇左 (因為通常印刷排版都係4頁), 大家可否幫我check 一 check 呀 !

tungtung-mama 寫道:
daisy媽咪,
如cameo所說作業“上二冊”,第p.2至p.19都係內容,如你不見了一頁,則沒有了目錄及p.2。如有需要,你可以PM你的email address給我,我可以email 給你。

tungtung mama,
thank you very much, 我email 係 [email protected], 但可幫我check 埋最後係邊頁, 我怕佢係連最後個頁都冇埋 !

至於校車, 上年架車安排都ok, 但今年又轉左車, 上車早左10 分鐘, 6:40am, 返到屋企係1:45pm. 佢有d朋友仔話個司機楂得好快, 又要停十幾個站, 開學頭兩日仲遲到, 到依家仲未比校車個聯絡電話比我 !   不過我等學校confirm 左佢要上邊d課外活動時, 我再會同佢轉保母車 !

Amywonglo,
我好似冇收劇, 不過算啦, 叫人copy 都ok 既, 費事特登行過去 !   

cameo,
架校車令我好嬲, 今日我準時到站, 佢又叫我早多2分鐘 !   (第1日, 我係遲左5分鐘, 比佢話, 係抵我死, 第2日, 我6:40已到, 佢叫我再早一些,  :evil: 第三日, 我6:35已到, 佢架車6:45至到, 一聲sorry 都冇 !

今日我準時到, 佢又叫我早2分鐘, 我真係忍唔住, 我問佢, 架車究竟要兜幾多個站 ? 要 個幾鐘至返到學校, 我自己坐巴士, 最多30分鐘(連等車)就到 , 佢冇答我, 只話架車要兜慈雲山 ! 咁我再問, 你地幾時可以比底個聯絡電話比我, 佢話 "乜未比咩 ? 我下晝比你個女啦 !" contact no. 都要等 !   算啦, 我一定會轉校車, 同區同學仔搵個保母車, 7:10至上車 (足足遲30分鐘), 放學遲十分鐘, 又平$60/月, 點解要比錢受佢氣, 小朋友訓多30分鐘好好多嘛 ! :

各位, 我想問下課外活動係幾時正式開始 ? 我要同新校車講埋 ! thanks !

tungtung-mama 寫道:
Daisy媽咪,

Check過,工課最後是P19,第20頁是出版社,作者等資料。如你沒有,請出聲。I will email the missing pages to you within a cople of days as I do not know how to operate my scanner, so I have to ask my husband to do this.

我最last 個頁係18頁, 煩你scan 比我, 不過唔urgent ! thanks !

hayamama 寫道:
唔好意思,打擾大家...
想問一吓,有無媽咪開始check吓聖羅撒小學學生分派中學嘅情況?Other than派回聖羅撒中學,今年嘅小六學生派成點????  
Hayamama

我唔知, 我都想知 !

今個月29日係小二家長日, 我諗住會話比校長聽 ! 又或者email 比校長同家長會知, 我不會投訢, 但我會反映我既不滿, 起碼等佢地有個知字 !
:-x

wtmaggie 寫道:
好似話今年的課外話動不會只由家教會辦,而是學校和家教會一起辦。我估上次派的預告便是。星期六也有舉辦活動,妳可選那些。

cameo
係呀, 星期六都有d class 你搵下啦 !
我今日搵左褓母車啦, 6:50 - 6:55 至上車, 佢話課外活動後都可以安排系學校接番小朋友, 我初初仲以為要叫工人揍tim    你都問下校車可唔可以安排課外活動後接番小朋友啦 ! 不過可能校車未必得都唔定 ! :evil:
褓母車司機話依幾日有好幾個家長打電話問佢轉褓母車d野, 佢問我點解轉, 我同佢講完, 佢話可能架車要趕返去接幼稚園上學所以要我地咁早上車 !

我依個大"蒙"亞媽, 原來個改良執筆班係今日朝早 7:30, 我仲以為係晚上 7:30, 仲叫亞女問老師駛唔駛著校服返學 !

swlau,
我個女個年就15分都入到, 依家就no idea.
校舍唔大, 尢其禮堂, 但我估對小學生來說都足夠, 當然遠不及千禧校舍啦 !

cameo,
老實講, 不如你試下問下褓母車啦, 問下又no harm, 我個人接受唔到校巴要轉車, 好危險, 唔知學校方面知唔知呢 ? 似乎今年校車安排真係好差, 我同區個媽媽話佢個女開學個兩日坐到嘔, 可能架車開得太快, 又停得多站 ! :evil:

不過我覺得今年學校真係參加好多野呀 ! 可能想省靚招牌啦 !

今日呀女搭校車 嘔呀 !       佢由細到大even 病都未試過搭車嘔架 !!!

swlau23 寫道:
Hi, Daisy媽咪

多謝你的回應, 你的小孩現在讀幾年班呢? 功課可以應付嗎?因為小女比較心散,真的驚她不適應。

我個女小二, 功課量絕對合理, 但由於我個女係"萬世魔皇" + 勁不專心, 所以我會要跟得足d !
sorry, 你小朋友係咪kinder ?

死啦, 如果一體一藝, 我個女死都唔肯學樂器呀 ! 至於體育, 佢都一係一dd, 跳舞又唔count, 咁真係
你睇到今日個張課外活動紙嘛 ? 真係多元化, 連劍擊都有 !
我會join 課後既功課輔導班, 等佢做完功課至返屋企, train up 佢既habbit, 不過唔知老師會唔會check 佢d功課既呢 ? 真好, 依個安排真係連補習都慳番, 不過辛苦左d老師啦 !   
至於校車問題, 我都   我老公叫我下星期就轉, 搭少半個月就算, 至緊要亞女安全都舒服 !

kittychan811 寫道:
Daisy媽咪:

"功課輔導班"是學校辦的,還是街外舉辦的?

係學校內舉行, 我估係學校攪掛    佢話有專職導師指導, 但係咪即係校內老師呢 ?

你係咪st.rose parents ?

kittychan811 寫道:
Daisy媽咪:

我家姐的女兒在SRL讀,她工作很忙,我經常在babykingdom幫她收料,因為沒有聽聞SRL有"功課輔導班",所以好奇問一問! 係咪日日都有得上?需不需要報名?如果唔駛錢都幾好呀!

IC,只係星期二, 三, 四有得上, 佢冇寫話要比錢, 所以我估唔駛錢 !

cameo,
我個女都學過三個月鋼琴, 學完既反應係依家行過琴行都掉頭走 !   至於學器, 我個女同你個女一樣, 非常 :evil: , 不過佢唔鐘意就算, 除非學校一定要學啦 ! 至於樂器類別, 係學校想搵d冷門d, 易搵獎d呢 ?

sophie&sara 寫道:
cameo,daisy媽咪,kittychan,
亞女係今年st.rose的一年級生, 校長大力推行一生一體藝, 但係我又唔知鋼琴同芭蕾舞唔計在內      我女女已跳了3年芭蕾舞(亦有考公開試)所以我唔會放棄! 我最後只係幫女女報讀了中國樂器班.

我都唔會因為學校而放棄佢本身鐘意既野 !

[quote]
hoyukmei 寫道:
Daisy媽咪,
功課輔導班唔係個個都可以參加, 要由老師recommend

[quote]
引文:
    Daisy媽咪,
    功課輔導班唔係個個都可以參加, 要由老師recommend

eling_yeung 寫道:
但器材都唔平, 好似都要$3k.... :        

我又冇留意價錢, 因為亞女一聽見樂器就

大家好,
上星期亞女激到我好嬲, 又     , 依個星期我冇睇佢功課同幫佢溫默書, 等佢自己負責自己既成果 ! 亦要佢知道讀書係佢既責任, 唔係亞媽迫佢既 ! :evil:  希望work 啦 !

另外, 今年我個女個班主任好似幾好, 同好有心 (睇到佢開學以黎所發放既email 比家長同埋教中文既方法, 都見到佢好細心, 希望藉此可以幫亞女改善下佢d中文水準啦 !

下星期五家長日, 大家可能有機會見面啦 !
‹ 上一主題|下一主題