用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撤小學

等我試下解答你既問題 :

我想問你們是否天主教 (我不是, 我是訓教徒)

以你們所知其他家長會唔會為了入聖羅撤而入教, (我唔知, 不過如果有20分, 我估d人會博 st.mary 或者 maryknoll, 比我都會!)

如果不是聖羅撤幼稚園學生又不是天主教是否機會很微. 亦不是天主教而入到呢?
(第2round應該靠luck, 第3round 就只收番自己幼稚園生)
多唔多同學不是羅撤幼稚園學生 (我唔知, 不過我本身唔係幼稚園生, 我係第2round 派入去既, 但我亦有朋友同我一樣選 st.rose 第2, 就派左第8/9個志願, 所以好睇你既luck架)

因為如果機會不大可能用回自己
校綱. 但我自己一直都覺得九龍D學校好些, 大家有可看法.
     九龍城既中學網好 !

vickycheung36 寫道:
Hi Daisy 媽咪,

因為我朋友是聖羅撤幼稚園學生, 希望再入天主教第一round入唔
到     門都比其他容易.聽到你話有朋友抽到8-9志願都好驚下.
我同你一樣想法九龍d學校好些.所以一心選協恩/聖羅撤. 但其
他學校又真的同大埔d學校無分別所以心大心細, 不過中學校綱
真的比較好令我更煩惱.

Hi 心心媽咪,

因為我一直覺得九龍d學校比較好, 不一定是女校但希望是一
條龍.

咁........我相信佢1st round 第一志願take st.rose 已經ok, 如果唔得, 第3round 叩門都一定得啦, 除非你朋友個小朋友d品行好差者........ 唔駛為係入而得登去入教 (我覺得良心過意唔去, 因為冇個heart 係度)

hihi, 其他st.rose 媽咪 !!
你地有冇奇怪點解今次test 會出成績表既 ? 第1次都冇

cameo,
你真好記性+心水清 !
我知道有速算紙, 但唔覺有三個十位既加數喎 ??? 但我地班主任先前已經講左新校長有要求架啦 ! 不過我唔知d程度係咪深左, 因為冇得比較 ! 但我朋友個女讀真光, 佢一睇我個女d 中文worksheet 已經話深, 佢地依家先做既worksheet, 我地十月已經做緊啦 !

Cameo,
我個女未派依張速算紙, 所以唔知佢做成點, 不過我見佢本良師d 3個雙位數既連加法錯哂, 都心中有數 ! :cry:   我個女既 weakness 係數同中文, 中文真係好難攪, 都唔知黠教, 我好驚佢final exam 唔合格 (我唔求佢高分, 只要佢合格我都   加上亞女又手腳慢, d 功課做到好夜, 再加上我working mom, 平日都冇時間同佢溫, 只靠星期六, 星期日冇左賓賓, 亞仔又只係跟我, 老豆又唔識同個女溫書, 所以    
你好細心, 做你個女真幸福 !   亞女早兩日同我講 "溝女" 原來係同學仔度聽番黎, 我同佢講 "呢d係粗俗說話, 好孩子唔會講既, 媽咪以前如果有同學仔講呢d野比老師聽到要記小過架 !" 真係煩呀, d 功課都未攪掂, 仲要攪d咁既野 !

vickycheung36,
如果你張st.rose 放第一, 你中既機會好大架 ! 我所指我朋友派七,八志願, 佢係同我一樣 (1. 協恩, 2. st.rose) 要記住, 依個遊戲係玩luck, 你有luck 的話, 誇區第一志願你都可以抽到     明未 ?

Cameo,
我通常會用直式教佢, 佢好似用直式易理解d !
如果 : 45+(  )=90, 我會先計個位, 然後問佢5加幾多=10 (因為0其實係10), 然後再計十位, 4+1(因為進位) 記住叫佢寫進位個一字, 再加幾多=9.
我試過 (  )=90-45, 佢係唔明架 !   (不過我都唔知我個方法得唔得架 !
我個女就只睇英文書, 不過依家冇睇啦, 因為佢太心散, 做功課又慢, 都冇哂時間 ! 我相信佢要時間去pick up, 因為語文係要慢慢黎 !   仲有, 激死我, 佢琴日中文書做作句(第20課), 佢作 "我就___________" 佢寫"我就寫字"完全係亂黎 !
你都係少d比佢睇tv啦, 我夜晚係唔開電視架, 所以佢講溝女, 一定係同學聽番黎 ! 小朋友衰野學得好怏架 !

vickycheung,
其實34可考慮既學校有 (協恩, 馬頭涌, st.rose 同陳瑞棋), 其他好似嘛嘛地 (我聽人講咋 !) 因為我只考慮女校, 所以後面個d都係亂填 !

tiffany,
我同cameo 個女都係讀小一, 你呢 ?

YES ! BINGO !

THINKBERBELL,
你好, 我都唔明點解呢一代既小朋友都咁大頭蝦
定我地serve 得佢地太周到呢 ?
如果我冇記錯, 你好似仲有個仔仔, 你仔仔間學校ok 嗎 ? 我都諗緊亞仔可以choice d乜野小學, 係九龍區, 真係冇乜好似st.rose 咁, 校風好, 而程度中庸既男校, 你有冇好提議呀 ?   sorry, 離左少少題 !

thinkerbell,
st.frances 太難啦, 又深, 我怕就算亞仔考到, 我做亞媽都跟唔到 ! csk 都係我考慮之一, 不過唔係男校, 我個人偏愛齋校 ! 德信就好似冇乜人提, 我都唔知好唔好 !

cameo,
紅磡區係有幾間幾好(平均)既學校, 我都係考慮之列 ! 至於英華, 當然好啦, 但亞仔係零分, 機會好徽, 而個區除左英華之外, 就好似冇乜其他好d既choice, 而且個區好似好多新移民, 係呼 ? 我唔係"奇"視, 不過怕亞仔學左d naughty 行為者 ! :cry:

weweroxy,
多謝你既information, csk 中學係邊 ? 另外, 你係咪有個女讀st.rose 架 ? just 八掛 !

cameo, thinkerbell,
亞女真係好naughty, 琴日佢同我講老師掉左佢自己一個人坐呀 ! 真係比佢激死, 講極都係咁naughty !

THINKERBELL,
班主任開學時已經講我個女好naughty, 仲有風紀姐姐寫email 叫我個女唔好再naughty, 老師好勞氣tim ! 老師話今年全級既小一都好心散, 花好多時間去control 課室既秩序, 而新校長又有要求 !, 所以佢地    佢仲話今年小一比上年小一既成績差左tim, 唔知係咪班妹全部都係兔年出世, 所以咁naughty 呢 ?
不過話雖如此, 但我覺得老師好好, 留左手, 亞女conduct 係b-, 但佢會verbal 同我講佢naughty, 叫佢乖d ! 外面睇起黎, 都仲有個b字, 冇咁礙眼嘛 !
係呢, 你覺得新校長點呀 ? 我係校慶見到佢, 佢都好nice 喎 ! 你又覺得佢係咪要求高過以前呢 ?

weweroxy,
亞女讀b班呀,你呢 ?
你兩個相差5年喎 ! 我都係呀, 不過我大既係女, 細既係仔 !

cameo,
所以我覺得d老師真係好辛勞, 仲要對住班蛙鬼 !   

我都唔係好清楚, 亞女話畫一棵樹, 要跟住個樣黎畫, 要似既, 加上colour, 就係咁多啦 !

THINKERBELL,
我知一樣野, 就係星期五本來返半日, 而家冇左 (
你同我既理念都差唔多, 所以亞仔都想佢入天主教學校 !
不過我就冇你咁好彩, 亞女係要跟主佢至得 !

cameo, weweroxy,
亞女話個份係常識功課喎 !

綜合幾個小朋友既資料, 呢份功課究竟係 i.t. /視藝定常識既功課呢 ?    個人覺得似常識/視藝多d, 因為常識教完公園既野, 視藝就用樹葉做完畫, 依家再畫樹都合理, 但i.t............ 我就諗唔到啦 !
不過, 大家update 大家, 睇下到時邊個岩啦 !

我記得迎新會時, 有家長話d小朋友早讀時帶"頭文字d"返學校睇, 係咪依個topic 令校長扯火我就唔知啦, 我都唔記得校長有叫人quite   可能我當時坐得好遠, 冇留意啦 !

Cameo
我對校長都好滿意, 但又覺得副校長都好好, 佢頂左一年acting, 我想信佢表現應該好好 !但唔知點解唔比佢坐正 唔通係因為佢係男人 ?
你真細心, 我填完張form 就算, 都冇留意有幾多餐, 如果exam 之後放10:45就好啦 !
我想問你知唔知常識考試係咪填補冇字choice ? 因為亞女上次好低分, 全班第3低, 但又冇paper 睇, 都唔知佢錯d乜, 你有冇idea ?

CAMEO,
我估亞女真係睇見咁多中文字, 冇心機去睇題目 ! :evil: 不過, 老師仲未派常識卷, 所以冇得睇番佢上次錯d乜 ! :-x

我check 過, 其他卷派哂, 淨係爭常識未有, 亞女話未派 ! 我見過今次test, 係有字choice, 不過亞女話考試冇字choice, 但又唔知係咪佢聽錯 !

考試後放半日, 太好了, 佢可以 take nap 啦, 唔知學校有冇暑期活動    同暑期作業多唔多呢 ?   

thinkerbell, cameo
亞女話常識卷真係未派, 唔知會唔會校長睇緊呢 ? 因為近日亞女話校長要睇佢地d作業同默書 !
亞女又比老師寫手冊啦, 我叫佢乖d啦, 因為好快佢就升2年班, 耍做姐姐啦 !

2galma 寫道:
羊咩咩太太,

i heard that SRL primary is a good school, but the hkcee result is not as good as the others.

(我都唔清楚, 只知好似100% hkcee 合格)

i know that some primary girls go to other secondary school instead of SRL. may i know if all primary girls study in the secondary section?
(好正常啦 ! 所有學校都會有這個情形架啦, 如果你讀得好, 可能係全級頭幾位, 當然想將亞女送去更有名氣既學校啦, 好似德望會轉去maryknoll/dgs 一樣 ! again, 我覺得srl係一間低調既學校, 但校風真係好 -- 配合到我既要求)

順帶一題, 上星期去睇左 inter-school english debat (發現 srl 都入到3rd round, 看來都不太差, 而且好似話有100%入大學喎 !

thanks
‹ 上一主題|下一主題