用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇12月細b入到Paul boy 或港同?
go

有冇12月細b入到Paul boy 或港同? [複製鏈接]

細B入直私、神校年年有,只係比例問題。

每個小朋友同家庭都唔同,人地個套未必適合你

首先要認清事實,一般情況下4歲9個月同5歲半係真係有差別。
第二,你可以用於同小朋友操練的時間同錢
第三,小朋友係咪真係操得起

細B過來人,玩左兩年,冇特別操練,自由放養,4歲9個月去考私小,基本上就係去參觀學校遊樂團,Second in都唔使諗。到大B時,12月頭已經完成任務。 當然唔係神級學校,但我覺得滿意。

學樓上講,你要做兩手準備,小朋友咁犀利,細b就搞掂左直私遊戲當然開心。但亦都要諗埋,如果全軍覆沒,或者唔係你最想要的直私,你會點部署下一年,讀定唔讀,要唔要再戰多一年升小遊戲。

回覆 vvevv 的帖子

玩埋啦
有咩考慮,以前出POST都提過

1. 如果以細B身份再玩多年直私,讀左兩個月小一點都會大幫助個讀多兩個月K3。同埋你要個小朋友讀多年k3|,會好悶。讀小一,似終細b,其實你吸引都仲係慢啲,咪當預習一年,第二年讀返小一個陣︳你可以開始溫定小二書咁,年年如此。

2. 自行大抽獎個間要預左係今年再考唔到直私都會開心繼續讀落去的學校,當然可能你要計埋佢升中的成績啦。我個陣自行用左黎報間誇區非大熱門校,但唔夠分,但因為幼稚園同小學有啲關係,當用黎拎分,大押獎我甲一都係填佢,入左。因為個區太多好嘢揀,我揀個間唔係最勁,但都唔差,真係第二年都入唔到心儀小一或插唔到心儀小二,谷下佢上前30名都可以入到好中學。

3. 用細B身份,你除左可以玩多年直私小一外,仲可以諗埋插班心儀的小二。

4. 你要睇下小朋友對repeat會唔會好抗拒,因為自己的朋友升晒上小一,佢就讀返k3,又或者係自己的朋友同學升晒上小二,但自己又返小一,有啲小朋友可能會好敏感,要留意。

5. 如果真係要再考直私小一多一次,小朋友可能會問你點解,咁你可能要因應你小朋友的個性去設計答案了。例如呢間學校大啲靚啲、叻啲近屋企啲,反正令件事多一個合理化的理由。

水果媽媽    發表於 22-11-12 22:37
‹ 上一主題|下一主題