用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSGC, SHCC, SCGS
go

SSGC, SHCC, SCGS   [複製鏈接]

christy2011 發表於 18-11-20 19:03
回覆 dewberry 的帖子

三間透明度最高係st clare  有哂各科L4 成績

17同18年 annual report入面 4Core subjects成績一樣嘅?

bobbob 發表於 18-11-21 08:50
如果以入讀學生計,真係b2都有可能抽得入

如果以入讀學生計,SSGC應該係Band3學校。

bobbob 發表於 18-11-21 08:57
你識人band 3抽得入?

差不多收哂SSGPS,點會無Band3學生。

hkpapa852 發表於 18-11-21 09:04
除非SSGS向EDB申請俾B3學生可用直屬位, 否則B3學生都係入唔到中學部

用自行位嘛。所以保留位的數目有唔少放返去抽獎,可能大家見位少唔揀,Band2生咪係抽獎時有機可乘。

不過重有一樣,SSGC收NCS,按我女描述,有機會唔係Band1成績,你知唔知NCS有無preference ?

hkpapa852 發表於 18-11-21 09:28
好多名校都收NCS,但通常呢D學生就算未必係B1學生,英數都一定強。

反正佢地一定唔駛考中文,佢地中文科成 ...

但通常呢D學生就算未必係B1學生,英數都一定強。<--凡事都有例外。

hkpapa852 發表於 18-11-21 10:23
我唔排除學校每年會因特殊原因收番1/2個B3學生, 但一定唔會多. 否則不如轉做一條龍津校未算囉, 攪咁多做乜 ...

我女嗰年得一個唔收喳,學校唔係叻到得一個Band3學生。自行前呢批學生學校有信通知佢地去interview。

我女讀幼稚園時,學校有諗過轉一條龍,人事變更,中小學校長都轉哂,將來會點?唔知。

王家爸爸 發表於 18-11-21 10:06
我一直都估計,SSGC大抽獎位比實際寫出來既多,原因係小學部既B1、B2學生未必足夠,應該會流出街,所以街外 ...

因為你係估計。每間學校做法不一。

bobbob 發表於 18-11-21 11:06
你女幾年前升中?
今年S5了。

bobbob 發表於 18-11-21 11:42
而家有可能方針轉咗?
唔排除呢個可能,校長都換咗。

fcatherinehk 發表於 18-11-21 16:15
上年已經唔係收晒,92個裡有16個唔收。換走鬼婆校長之後就開始谷,9月開學到12月頭每星期都有Quiz+Test, ...

謝謝資料。

Quiz+Test一路都有,計Term Work ,佔25%。

可能太自由,收緊D都好嘅,免得每次都有唔少學生補考。

fcatherinehk 發表於 18-11-21 16:15
上年已經唔係收晒,92個裡有16個唔收。換走鬼婆校長之後就開始谷,9月開學到12月頭每星期都有Quiz+Test, ...
上年已經唔係收晒,92個裡有16個唔收。

--> 呢16個係咪無interview?  

hkpapa852 發表於 18-11-22 08:53
回覆 LingChiBaBa 的帖子

其實可唔可以分享吓SHCC既DSE成績?

我唔share因為SHCC一路都無對外公開,我怕公開咗學校唔再出咪累咗D師妹。我女今年S6都考DSE,跟住嘅數據對我祇係剝花生用。

不過,對嗰D話好熟悉SHCC但識唔到一個SHCC家長攞DSE資料就好怪。或者佢地有資料但係佢地嘅標準同你嘅標準不一。

sheffield    發表於 18-11-22 11:26

fcatherinehk 發表於 18-11-21 23:21
有interview。當中有幾個因為有學習障礙成績確實係差,其他唔收的其實成績並不是很差

...

咁個直小升中程序無變,可能係舊年有D學生真係太差,或者中學收生緊咗。

我理解,呈分試overall performance攞B應該喺安全線上。

fcatherinehk 發表於 18-11-22 00:08
谷下D學生可能有成效,2017年三大率反彈高女英華大約10%。但學校太低調,無乜人知,有段介紹中學嘅video又 ...

2017年成績高過YWGS如果有跟開hkpapa都一定知。

至於比賽嗰D,上任校長時已有(應該係一向都有做)All round Education & Globalization。

選邊間學校應該由小朋友出發,對個別小朋友,每間學校都有其優點與缺點,唔一定讀DSE成績最好嗰間你小朋友就考到最好嘅DSE成績嘅。

sheffield    發表於 18-11-22 11:24
sheffield    發表於 18-11-22 11:24

sheffield 發表於 18-11-21 18:46
是,我識唔少已上了書院的都是一心一意想返上去的。其實如果聖心書院唔係在薄扶林,肯定少啲人走,也會多 ...
係架,我大女P6時考班頭3名都係上返書院。我問大女考唔考慮轉SSGC陪亞妹佢都唔肯。
如果住中西區,地點邊係問題?何況到中學,好多課外活動。

當然每個人都有自己想法。

sheffield 發表於 18-11-22 11:35
咁按某d人的標準,你大女同佢班頭3名的都不是真正B1生了!祝書院姐姐考DSE大成功!
...

謝謝!

無記錯嘅話,你女好似今學年準備升中學,也祝師妹升上心儀嘅中學。

pollywcw 發表於 18-11-22 12:05
回覆 LingChiBaBa 的帖子

想問下SHCC 返幾點? 聽聞有校車, 係咪真?

返8:00。

有校車,不過我女無搭過。巴士同專線小巴都好方便。

chungws 發表於 18-11-22 17:36
請問LingChiBaBa有校車到香港站嗎?

我不清楚校車路線。

但如果由香港站出發,22專線小巴很方便,交易廣場總站往置富,返學時間司機會駛入置富徑在書院門口落車。

mcl203 發表於 18-11-22 19:19
過埋今年可以爆爆佢~~~

我唔想學校有機會對師妹取消呢份資料,學校好有心提供所有科目vs每個Level嘅人數,唔係遮遮掩掩俾D group咗嘅percentage你。

初中儲3年資料,有助選科時知道學校嘅強弱項。

我無必要冒險用嚟證明俾D口痕友。
‹ 上一主題|下一主題