用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 7歳小一生想學多d電腦
樓主: Ocean419
go

7歳小一生想學多d電腦 [複製鏈接]

LeeCC 發表於 19-4-13 20:17
學下中文輸入法
用拼音最實際

Elenalan 發表於 19-4-14 13:49
倉頡可以學埋個中文字筆劃,對初小生認字好有用。
但我覺得要打字打得快,最重要係學正統打字手法,識用ke ...
是的,萬丈高樓從地起,先touch type

Elenalan 發表於 19-4-14 13:49
倉頡可以學埋個中文字筆劃,對初小生認字好有用。
但我覺得要打字打得快,最重要係學正統打字手法,識用ke ...
至於input method, no strong opinion,depends on order 人 定音人

E+d mon 牛咁大隻,對眼有多大影響?手機平板就一定唔好

Ocean419 發表於 19-4-14 18:57
佢上computer 堂同隔離2個同學覺得老師教的太低b,老師好人見佢地冇disturb others 比佢地坐最後自由發揮 ...

小學課程cover d 野真是得啖笑,要學就programming la, 基本上有部電腦就得,但我冇介紹和唔知小一o5ok,

Cheeselover 發表於 19-4-15 07:09
講到輸入法,我有小小火起,學校教倉頡輸入法,但小朋友對部首認識多少?"月"和"肉","网"和"目" ...
基本上去到小五,我叫小朋友棄倉用拼

Ocean419 發表於 19-4-15 12:12
將來的世界會唔再需要識執筆寫字,咩筆劃筆順果d全部會out, 只需要發音標準對住部機講幾個字已經會自動彈 ...
計算機都exist for many yrs, e加都仲要背成數表呢

bobbob 發表於 19-4-15 09:11
倉頡我到而家都唔識
小朋友初學時我想幫自己都struggle, 之後好彩找到貓紙app.⋯其實中國人發明的東西是否越複雜越覺得自己叻

ABC-DAD 發表於 19-4-15 13:24
剛好相反,中國學習嘅文化似乎係由淺入深,係配合人嘅生理成長。從細個開始學習,係輸入,應用科技係輸出, ...
真的如此嗎?還是一廂情願?靜看聖言派已知不是由淺入深

bobbob 發表於 19-4-15 13:44
我淨係覺得聖人多大話,又話『有教無類』,又話『朽木不可雕』
最後就是好複雜,唔明是因悟性唔夠高,而不是解釋唔到

ABC-DAD 發表於 19-4-15 13:42
個別人做野我唔評論,倉頡輸入亦唔係完美處理到中文字,故有其他輸入法,倉有喜歡嘅用家,拼亦有喜歡嘅用家 ...
事實上身邊一些親友思考和溝通方法很相似,只是他們歸類,不是針對某某individual

MrBeast 發表於 19-4-15 17:26
最後就是好複雜,唔明是因悟性唔夠高,而不是解釋唔到
https://youtu.be/39XmffMuds0?t=111

‹ 上一主題|下一主題