用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

千金難買少年窮

stanleypyk 發表於 20-9-15 21:47
這幾天和仔閒聊, 他說認識的同學多是hea讀, 就算升不到大學, 也隨便找一些銜接課程讀多幾年, 阿仔說他最不 ...
U should just play along.  賺就去半島住一頭半個月魚次lo飯,輸就訓天橋底執老麥食

stanleypyk 發表於 20-9-25 16:04
咁你地的子女對父母供書教學有無感恩, 我個仔的睇法是法例規定, 是父母的責任, 也不會感恩! ...

咁你都反pok 唔到佢注定成世比佢食住

little_yolky 發表於 20-9-26 00:47
你問佢邊條法例規定!我同我個女講,養你其實唔駛乜錢,只要餓你唔死就得,法例無規定一日要俾你食三餐! ...
相信三餐都是expect 左,不過就冇話大魚大肉,ham魚青菜都得

Yanamami 發表於 20-9-25 16:15
唉……你越问咪盞越伤心?我女甚至对公公婆婆都感恩~都記得你之前问过呢个問題了…… ...
so 永康?
樓主唔認老都唔得,開始內循環

little_yolky 發表於 20-9-26 16:46

放假遲起身,工人放假,咪食Brunch囉洗少次碗 ...
話說有個school of thought 係話少餐多食係健康d,好似印傭fasting 咁。不過又有人話早餐是最重要,午餐同同事同學social, 晚餐唔食訓唔著…

stanleypyk 發表於 20-9-29 21:06
今天吃午飯一起閒談, 阿仔話與人溝通要冧埋對方的反應, 所以好多時候都唔想講嘢, 怕講錯嘢令對方唔開心, 我 ...
你這個溝通是一般人的方式,較好的做法是become a good listener instead of offering solution right away.  其實之前我有建議你去參加溝通技巧課程,若你真心想幫你兒子,考慮一下,至少可去一些親子講座,通常都有cover.  印象中好像你有叫你仔去,佢唔改就唯有你改,若已去過就要記得運用,老實說我自己都未必可以,冇準備情況下好多時都是back to default style.

stanleypyk 發表於 20-10-8 22:11
今天又和阿仔討論hea的問題, 他說是普遍現象, 我就覺得未必, 我話佢認識的三數位同學朋友, 就算真是hea住生 ...
為何你總是要去花時間verify 他的Y理,你的circle 沒有6個青少年是努力讀出來有好工為反駁佢的例子嗎?
要子女獨立,自理能力當然是要從小培養,仲有我前一兩年已一早prep 定小朋友要做gim職搵0用$比自己洗,我只會提供基本所需。

Yanamami    發表於 20-10-9 08:50

S-Kwok 發表於 20-10-9 08:44
請教點樣要小朋友做兼職揾零用錢比自己洗 ? 你意思係幫人補習嗰啲?
補習我有mention 過,不過佢成績平平,未必有人搵佢
its more abt setting expectation, 如果唔得,或許要等到夠大去搵暑期工,又或者義工都可以

stanleypyk 發表於 20-11-5 09:42
這兩天早上見阿仔走出大廳睡覺, 今早收到他whatsapp話幫他買殺蟲劑, 剛他醒了一會話有蟑螂, 見他慣常在房中 ...
咁你有冇幫佢買?

akys 發表於 20-11-5 20:14
我會買,因為曱甴會周圍走。或者可考慮他在家Hea時用炸彈,迫佢離家

...
我原本個意思是佢公子可以自己去買,不過你個建議又幾有意思

stanleypyk 發表於 20-12-24 17:45
佢都覺得沒有責任日後一定會比家用...
唔洗養佢已偷笑,比家用,dont make me laugh

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-26 00:34
佢從來未學習儲蓄,亦唔識得分辨想要同需要,未試過定下目標憑自己努力/儲蓄去達成自己嘅願望,未嘗過憑自 ...
之前也提過價值觀問題,究竟是教養定朋輩,樓主stanley 要自己想想,雖然性格定了好難改,或者可幫助打後對話

Azzurro 發表於 21-1-15 06:59
我終於追完全部頁數了

我大孩子年底才小一,目前沒打機問題,追帖除了為了預防以後可能發生的問題
之前上過親子班(針對青春期),除了衣食住行,子女心0上也要look after, 一些關懷說話如辛苦嗎goes a long way, 小時了了shared 左一個網上講座,我看了其中一vid, 也不錯,(dont know still avail or not), 當然這類soft skills 執行上是說易行難
‹ 上一主題|下一主題