用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?
go

家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?   [複製鏈接]

sunnymama2 發表於 19-10-5 11:32
因為懷疑小朋友學障,所以揾專家睇吓有咩問題及需要咩治療,結果係學習能力冇問題,唔需要任何治療,反而要 ...
1 因為你po用的terms, 你用的專家是什麼專家?
2 睇完在小朋友立場是當有溫左,是可理解,但問題是第二日默時唔記得,咁你可以大家一起商量如何改進。

3 想問清楚,雖然你覺得溫唔夠,其實是默成點呢?

Elenalan 發表於 19-10-6 09:56
老師都有話我女係資優,仲坦言暫時低年班學校冇咩配套俾佢。學校的worksheet已分3個程度,佢已做緊最深果 ...
之前網友分享,評左可以知道弱項(發展balance些 )看看有沒有什麼需要follow up

IloveJJ 發表於 19-10-6 11:59
知唔知有種方法係強調成功經驗?而2唔好專注失敗既地方?我覺得對男仔尤其work,因為佢地好勝

你仔默書最 ...
雖然我經常執筆忘字,但也是叫小朋友唔好花太多時間在默書,第一,佔總分%十分之少,二,看多d書自然會記得,三,懂得運用先有用,平時唔識寫問ipad 就得(當然唔糸在考試)

IloveJJ 發表於 19-10-6 16:27
無錯!我回想自己識既中文字比我老公或朋友多,唔係我默書比佢地高分,只係因為我睇書多過佢哋。

我仲做 ...

是的,隔一段時間唔溫或唔用,好快就會比返老師(除非係黃容阿媽)

MNIF 發表於 19-10-6 23:02
冇問題,你答得我係欣賞我。我就唔係,指定不答覆某君。不肖和他糾纏。我對名利看得很淡,但做事好認真,每 ...
通常我都不會pick on 網友的typo, but cant help to notice 你的別字

Cheeselover 發表於 19-10-7 07:15
請問令郎除了默書外,其它科目成績如何?我認為花時間在中默上當然沒有意思,但有時又不能不顧及,因為還 ...
我會說看書是一個無痛和長遠的方法,但其實不是一個很有效的方法

MNIF 發表於 19-10-7 12:53
有趣,點解咁特別關注我呢?
天生無聊

有次fd sent 段時事chat show, 講某陰謀論,我是完全冇興趣的但又唔知解控制唔到隻mouse click 左來看,一邊睇(其實是聽多d)一邊上ek,但又比我notice 到片中相片內的破棧,我對眼生成咁都冇辦法,命也

MNIF 發表於 19-10-7 12:53
有趣,點解咁特別關注我呢?
ps, 但不要誤會我不是針對你,只是覺得別字出於你手較有趣

sunnymama2 發表於 19-10-7 14:57
當然唔好啦,好的就由得佢啦  

佢好寫字串字好冇記性,所以做左評估睇吓係唔係學障,但評估報告又 ...
咁你有冇問專家應該用什麼方法教?

sunnymama2 發表於 19-10-7 15:11

略略講吓唔好鬧要tum囉

我意思是用什麼記憶學習方法才幫到仔仔,當然家長parenting skill 亦是重要的一〇。

雖然cp (assume 係)通常唔會offer 特別訓練方法,而這些follow up service 都是額外收費,從你所描述的我就唔會再搵佢(just personally feeling) (不過唔知佢建議的家庭教育cover 什麼)
或者你試下去一些非牟你機構如協康查詢下,睇下會不會有什麼課程/service 適合

sunnymama2 發表於 19-10-7 15:46
冇錯,佢係cp呀,我之前根本唔識分cp/Ep.

你意思即係坊間有訓練記憶學習法的協助嗎?真係估唔到呢。
kind of.  不過唔係三隻眼個d。通常職業治療師有一些較活動或有趣的訓練幫助小朋友,又或者用一些multi-sensory 的方法,不過你要放下身段,因為好多時去得協康都是有不同的special needs (事實上gifted 都是sen 的一種),但我小朋友不是g優,我也不肯定幫不幫到,倒査詢一下也無防,協康這類機構不會屈你的

parenting 102: 重視個過程not 結果

sunnymama2 發表於 19-10-9 09:10
想請教你,我仔好鐘意睇好無聊的漫畫書,如植物鬥彊屍,我唔比佢睇,迫佢睇多d文字的書,對嗎。
...
容易la,睇一本多字獎一本漫畫

ToMing123 發表於 19-10-12 03:14
我個仔又係二年級,默書又係極勞氣,成日唔識寫字。相反係佢唔抗拒抄寫,可以主動坐兩三個鐘抄要默既詞語, ...

閱讀快但明故事大剛,跳(一組組字看)也是正常吧,但若read aloud 都唔明,perhaps太多生字?咁就要以退為進
協康之前有個「讀寫小奇兵」,中大耳鼻喉科亦不時有關於聽說讀寫的講座

little_yolky 發表於 19-10-15 12:53
之前用開一尺既,佢已經唔驚了
試下唔專心,鉄柱打wok 金

IloveJJ 發表於 19-10-15 13:11
唔係喎,嗰位JM 食咗喎,佢醫生話佢無病所以無反應。
我平時食幸福好眼瞓,嗰次食完無反應,原來我無感冒 ...
食什麼dosage 先?anyway,我都覺得那位mama勁,現代板eason

IloveJJ 發表於 19-10-15 14:25
我唔知嗰位JM食幾多。但我自己食幸福就係平時一樣份量。
大人食小孩份量的話冇反應也有可能

bobbob 發表於 19-10-15 16:31
https://www.nd.gov.hk/pdf/antidrug_knowledge.pdf
睇下有乜副作用先好食
所以我覺得個阿媽勁就是咁解

IloveJJ 發表於 19-10-15 19:36
咁真係要問當時人,但佢係同醫生講咗話點解自己食無反應,而醫生話佢無病所以無反應的。
...

咁段估個e生又唔會arc佢,只是奇怪為何連副作用都冇。因為有fd 的小朋友之前要食藥,有副作用fd 心痛停了一陣,不過最後都向現實低頭。我只是知少少,絕對不會是代表

little_yolky 發表於 19-10-15 13:55
呢個女真係唔抵幫。由得佢作文就作D垃圾出嚟,攞住把鐵尺坐響佢隔離,兩分鐘自動捉晒D錯字錯tense出嚟!:t ...
不防一試另類'體'罰:睇螞蟻字英文書+體育運動
‹ 上一主題|下一主題