用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! - Part 4 ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! - Part 4 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! - Part 4

balltsang,

早晨,icon 幅畫係 ball 仔畫o架?好得喎!
你有無出手相助o架?

snowB

balltsang 寫道:
Jennie
唐詩--"憫農"
[img align=right]D:\others\babyK.jpg[/img]

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! - Part 4

朱MayMay,

見到小囡(低信班) 記得幫我映張相。 thx。

snowB

朱MayMay 寫道:
早晨呀 !

我出閘去扮樹啦 ! 我帶定2 部相機去(因怕無電)
一陣回來報料
[img align=right]D:\others\babyK.jpg[/img]

yy13 ,

第一張已見到小女,多謝哂!
我也想要原圖燒 cd,謝謝!

snowB

yy13 寫道:
all

我 upload 好 d相喇
不過影得唔係幾好   
同埋我用snapfish
如果邊位無用過就要register先睇到

click here for 低班九龍公園outing

Re:大埔道崇真06年K2&K3小朋友家長, 入來啦!-Part 4

一家三口 ,得意媽,

咁即是只有小學6:15-7:15 可以會面班主任?我們沒有?

得意媽, Kirima, ball and Jennie,
你們幾點到?記得留個位一齊坐....      

snowB

一家三口 寫道:
得意媽, [quote]
得意媽 寫道:
係呀, 但6:15-7:15 可以會面班主任, 任傾5嬲

你反問一下我, 我又睇真d, 哎呀! 原來係[size=large]小學咋 真係睇漏2個字都c  :evil:

哈哈! 我都有留意呢part, 但知道只有小學會面, 就.....    [/quote]

Re:大埔道崇真06年K2&K3小朋友家長, 入來啦!-Part 4

天氣太冷了,今晚打退堂鼓 -- 不出席!
細仔又發燒,不如回家攬住暖粒粒!

ball, 我也陪你,我也交不出學卷,因我送漏了資料,比人打回頭。 :tongue:  :tongue:  :tongue:
不過,我會寫手冊告訴老師的。遲 d 補番一樣唧? -(  

snowB

請問有沒有家長報了“快樂故事”多元智能提升班?
我報了但又好似沒有回覆落實。   
得意媽有無 idea?

snowB

duplicated.

snowB

Adrian 媽媽 , Vicky's mom:

我沒有收到電話,因為今週內要填回興趣活動的申請,咁....都要知道“快樂故事”多元智能提升班(星期一)有無著落先填得嘛!  
等我一陣打去學校問下先...........  

我也是報了 12:05 - 1:05 pm (April 30 - June 4).

snowB

Adrian 媽媽 寫道:

Snowb & Vicky’s mom,

我都有報, 早排學校打來話 12:00這段好多人, 提議我轉1:00, 你們無收過電話嗎 ?

Adrian 媽媽 , Vicky's mom:

打去學校問了,老師說已取錄小女,今週內派回收據。

snowB

一家三口:

同病相憐!我  Easter 順手放埋大假,細仔“痴”足我12日,行開一陣都唔得,又要“痴”我訓,唔肯訓床仔,上半夜每個鍾都醒.....唔知點解。 搞到我成日訓唔到,晚晚睇住個鐘漸漸天光。
昨日一返工,佢喊到唔收聲,打電話返屋企聽到我聲又喊,真淒涼.....家姊都頂佢唔住。

snowB

一家三口 寫道:
[quote]
ConnieBaby219 寫道:
jennie

除左煲涼茶外, 可以煲雞骨草去肝火, 大小也0岩飲.
食火龍果有助通便.

雞骨草呢款涼茶幾好飲架!

JENNIE > 做亞媽係O禁加啦!
呢輪我同細囡介奶咀, 晚晚同佢打仗, 冇得訓.    [/quote]

wawa_mami ,

除Vicky's MOM 那些資料, 我補充通告上的:

課程目的:
通過有趣、富啟發性的童話故事,提升學生的多元智能(包括語文、空間、邏輯、音樂、動覺、內省、人際、觀察自然八種智能),並促進學生的高階思維能力,包括創意思維和解難能力。

課程特色:
課堂上,除了會有導師講故事外,學生更有機會學講故事;課程同時促進學生的多元智能和高階思維能力,一舉兩得;活動有趣及多元化,讓兒童愉快地學習;學生在部分的課堂會有作品帶回家(包括小手工、圖畫等)與家人分享,有助提高其成就感和促進親子溝通。

課堂活動:包括

himbb,

梗係比喇,不過去到 B-C 就停吧!D 太辛苦了!

不過,我聽回來的版本是吃豆,不是木瓜喎!?

還有,有報道說吃美國雞翼(含激數)亦令女孩子早熟,9 歲便開始月經。所以不要挑大隻的美國雞翼,挑選細點的巴西雞翼較安全。同我做 facial 的女孩子家裡經營凍肉的也如是說.... 信得過!

snowB

himbb 寫道:
[quote]
Jennie 寫道:
話樣野你聽, 之前同我做facial 個阿姐, 佢個女由3歲開始食木瓜(1星期1次), 佢個女家陣2x歲, 已經帶'C or D " CUP!!!  所以我唔敢亂比木瓜阿女吃.
以上報導全是屬實.   

咁應該係比多d你囡食....還是唔比呢....     [/quote]

消息一則:
21/4 (本週六)是啟思幼稚園華景分校的開放日,2:00pm-5:00pm.
此分校是只收學卷,不用再補學費!!

Kirima, 你都好醒喎!小女也是穿 M 碼,剛剛才買的。

snowB

各位,我會參加 24/5 假日農莊的旅行,還有誰會參加?

snowB

早晨呀!

himbb,

咁可以到時一齊玩 lu..

snowB

himbb 寫道:
[quote]
snowB 寫道:
各位,我會參加 24/5 假日農莊的旅行,還有誰會參加?
snowB

我地都應該會參加...    [/quote]

Jennie,

我都係咁話!不過, vicky mom, 下星期一的“快樂故事”12:00-1:00pm 時段,ricky 都會參加吧?我也替小囡報名了,希望到時小囡認得 ricky 吧!上年我們於碧海藍天聚會見過,那上課可多個伴了。

snowB

Jennie 寫道:
如果我有vicky mom 1/2 o既好, 我估我餅同阿女都好happy, 而阿女有vicky 咁乖我就安樂晒!!!   

Vicky'smom,

23 人咁多,怪不得小女說不好玩!另,老師是否只是畫故事於白版?沒有書之類的素材?
昨日大家都湊住個細的沒機會詳談。
thx

Michelle

Vicky'smom 寫道:
There are 23 kids in class A (12:05 - 1:05 pm), and only 7 kids in class B (1:05 - 2:05 pm).    She said she has another assistant to help to teach the kids in class A.

At around 1:30 pm, I go back to room 202 to "裝" the class of 快樂故事.  I saw Ms. Leung write something on the white board and tell the kids something, maybe she is telling the story.

Vicky's mom

早晨!
請問上年6 /7 月去過北海道的家長,可以分享帶住小朋友的行程安排的經驗嗎?
是否一定要跟團,自己去玩得唔得?
(Plan 下先咋!)

snowB

Adrian媽媽,

咁利害!我唔知呀,我一行 2大2 小,想去北海道/東京旅行,主要行程是希望小朋友唔會覺得悶,如果咁 full 我再諗諗。thx

snowB

Adrian媽媽 寫道:
SnowB,

你是否今年的6-7月去? 我驚會遲如果自己去, 原本今年都想再去, 但1月問cathy 7月的機票已full, 所以我們才改去東京, 個人我就喜歡自由行, 5駛咁趕…

如你有興趣, 我可e個itin給您...

早晨!
低信家長,我發現原來要默書了,手冊上有紅筆 mark 了 9/5  Aa-Ff,是否即明天要背默英文?
上次見老師都沒有提起!

不過老師說明年半日班都會用操作式數學教數學了,建議小女於暑期要惡補下數理邏輯...
請問那裡有這類課程上?學珠算?
請指教。     

snowB
‹ 上一主題|下一主題