用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓! ...
樓主: DKmum
go

準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!   [複製鏈接]

回覆:DKmum 的帖子

我仔都諗住今過去,鎖定英國,應該要由foundation 開始,再駁y1, 揾左2間agency,  覺得都系一般般,你地用邊間,可以pm 我嗎 ?

回覆:brother4 的帖子

一般般系 --- 我自己都有上網爬文,咁佢地講解時,同我揾到嘅資料有D 出入,問佢地乜唔系咁咩 ? 佢地又會話都系嘅 ! 咁我咪覺得佢地唔夠專業囉。
咁我又唔系專業,都驚網上嘅野唔知真定假,緊系想佢地比翻D 專業意見我啦。
所以想睇吓你地用邊間,問多幾間,個心定D,好驚決定錯野嘛 !

回覆:brother4 的帖子

咁你地用邊間 ?  可否介紹吓,唔該 !

引用:回覆+AS-Ma-Ma+的帖子 There+is+a+educati

原帖由 Fantasy123 於 15-01-14 發表
回覆 AS-Ma-Ma 的帖子

There is a education UK exhibition held on Jan24- 25 in 灣仔會展5G,( held by B ...
我知,呢個exhibition 我睇過2次啦,第一次去,完全無頭緒,拎埋一大袋書仔,第二次,好小小,其實原來每間院校都系唔同agant 駐紮,即系都系sales 野囉。
by the way,  今次都會再去睇睇。thx.

引用:我女兒也是希望今年9月到英國升學,但直至

原帖由 mansim 於 15-01-27 發表
我女兒也是希望今年9月到英國升學,但直至現在還沒想清楚讀Foundation還是考A-Level,Agent大多推介A-level ...
呢個問題,我已諗左一年。
因為我仔成績不是不標青,所以我唔選A level 再同人爭,我會穩穩陣陣揀間uni 嘅 foundation, 最緊要睇吓佢地升y1嘅條件,睇自家細佬個能力而選。

namanyi  你仔仔現在讀中五定中六?   發表於 15-1-28 01:51

引用:標青成績咁大學修那科? +

原帖由 brother4 於 15-01-27 發表
標青成績咁大學修那科?
sorry,  我打錯,系不標青

引用:今日聽完AGENT解釋阿女又覺考讀中六就仲可

原帖由 mansim 於 15-01-27 發表
今日聽完AGENT解釋阿女又覺考讀中六就仲可以考慮選科,她也接受。其實我都吾知對不對,夠竞A-LEVEL是否很 ...
如果讀一年A level , 再經UCAS 報大學嗰D, 要睇佢本身個底好唔好,如果唔好就唔好諗,因為一年內要適應晒所有野兼要考試,都幾辛苦。
如果過去讀2年A level,  再經UCAS , 個底本身ok 嘅話,就應該無問題啦,但total 就系5年嘅費用。
我仔個底唔多好,所以以上2樣都唔會揀,我揀foundation 再駁y1.
我有2個朋友嘅仔,F4過左去,一路拉牛上樹,讀唔到。結果差一個term 都唔讀埋就返黎,激死阿爸阿媽,hk 中學未畢業,uk 又系未畢業。
所以我同仔講,一定要響hk 考埋dse 先比走,in case 響嗰邊讀唔成,都唔會2頭唔到岸囉 !

‹ 上一主題|下一主題