用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔英藝n班揮手區
go

大埔英藝n班揮手區 [複製鏈接]

兩個星期內通知呀, 岩岩好兩個星期內啦~ :)
我個囡都係AM~

yatwohse 發表於 14-10-30 12:44
我個B 都收倒, 其實係唔係有IN 就會收?
個個B都書讀咪好囉

Kaka126 發表於 14-10-30 12:59
收到信囡囡讀am,安基司pm waiting list, 其實係未安基司好些?但我想囡囡讀上午班! ...
兩間教學style好唔同架, 睇下你想要咩, 不過而家既然安基司係waiting list, 除左等似乎冇咩辦法架啦~

回覆:大埔英藝n班揮手區

網上傳聞其實唔可靠 不如直接問下學校仲好
我就打左去問啦
但基於佢一向行政都唔好,所以可能我知道既 同你地再問既 答案會唔同都唔定

引用:收到信啦!+Pm班,本來想全日,遲d再問下有

原帖由 Ox2 於 14-10-30 發表
收到信啦! Pm班,本來想全日,遲d再問下有冇位先!
咁細個就返全日會唔會好慘呀?係咪冇人湊到?

引用:可否透露吓佢地回覆左乜野?thx

原帖由 寶寶常在心 於 14-10-30 發表
可否透露吓佢地回覆左乜野?thx
Pm左你 我唔想公開

引用:我想問下係咪去in就有offer?因為我識o既朋

原帖由 Liuvyn 於 14-10-31 發表
我想問下係咪去in就有offer?因為我識o既朋友,無論d 小朋友o係in 時有反應定無反應,所有有去in的都有offer ...
覺得自己小朋友叻係開心既,但係咁講,你唔覺得個個小朋友都有書讀係好咩?呢個世界總有小朋友怕醜靜啲唔鍾意出聲或者第一次去陌生環境勁扭勁喊,咁唔駛旨意in得到?唔應該因為個個都收=學校唔好

我唔明點解啲人會覺得in親都收就等於學校唔好,小朋友咁多潛能,就憑個5至10分鐘就決定一生啦?唔係囉,何況只係2歲既n班呢。收到offer係開心,你想像一下如果只收到waiting list/reject, 咁你既心情會點,正如其他家長都一樣,唔通就要覺得自己小朋友好水皮,唔夠其他小朋友叻,然後就要再互相比較?兩歲都未到啊。

既然收到offer, 雖然唔係心儀既時間,你可以衡量下第二間心儀既幼稚園既競爭係好大,自己再決定比唔比留位費囉

引用:回覆+大吉大吉+的帖子 其實唔係話唔想其他

原帖由 yatwohse 於 14-10-31 發表
回覆 大吉大吉 的帖子

其實唔係話唔想其他小朋友有書讀。 我小朋友有Offer我都好開心。 只不過見倒當日情 ...
有個post話安基司有300人報名,但佢只收100人,上午下午主流國際各一班咋,但以口碑黎講,報英藝既人數冇可能多過安基司一個double, 就當英藝有300人報,每班30人,上下午全日班,絕對cover得晒, 咁收得晒都唔出奇
有case係上午offer唔到,只offer到下午,咁就有數得計啦

商業化呢個term就有啲主觀啦, 邊一間學校,安基司好,英藝好,明雅好,唔駛你交留位費,唔交學費住就可以返學先呢,間間都係收四千幾一個月。

佢有足夠老師同課室開班, 收得學生多,就自然賺得多。其他學校唔夠咁既地方同老師,就自然收唔到咁多,但其實大家都係廿幾三十人一班。

yatwohse 發表於 14-10-31 22:17
回覆 aby336 的帖子

跟據教育局提供資訊http://kgp.highlight.hk/website/schoolinfo.php
佢D NUMBER咩字頭點樣排我唔知啦, 如果真係成700人IN真係好勁喎, 對面個間口碑好都係300, 呢間有700? 勁得有點不可信XDDD 個個都鍾意安基司喎~不過都好多謝你既INFORMATION, 咁即刻有5班N班左右, 係啦, 30個左右一班啦~至於足夠老師, 我覺得冇乜好擔心, 佢連PLAYGROUP都係幼稚園老師教返, 2個老師一齊上, 已經係英普, 一個NET, 一個普通話老師~
BTW, 你唔似想小朋友讀呢間喎, 咁你會交留位費嘛?
只係見你都唔鍾意, 如果硬要交留位費比佢, 然後要擔心呢樣個樣, 覺得佢賺左咁, 好似辛苦左自己喎

其實我REPLY你, 只係想講, 大家唔駛咁介意IN親都收呢個問題, 真係的, 邊個收到OFFER唔開心呀, 係咪先, 收到一件事, 讀唔讀又係另一件事, 學校係咪要賺留位費係一件事, 佢冇用槍指住人個頭要你交, 係咪先, 一切都係家長既決定

ONCE家長既然決定比, 一係決定讀, 一係打算做後備, 咁做後備都唔排除真係要讀, 所以留位費都係局比架啦, 咁萬一家長決定揀第二間, 到時唔可以退錢, 就要覺得佢呃錢, 咁就對學校既評價唔FAIR啦~

TAKE IT EASY, 反正有OFFER就鬆一口氣啦~

引用:回覆+aby336+的帖子 其實我唔係唔想小朋友

原帖由 yatwohse 於 14-11-01 發表
回覆 aby336 的帖子

其實我唔係唔想小朋友讀英藝。我只不過係覺得校方處理收生手法好有問題,令我覺得好唔 ...
咁真係你同我問到既答案有啲出入喎
果然出名行政唔好丫,btw, 真係交錢個陣問清楚

引用:我今朝交左英藝留位費勒,都係冇講主流定國

原帖由 寶寶常在心 於 14-11-01 發表
我今朝交左英藝留位費勒,都係冇講主流定國際,佢話五月先confirm,但会盡量跟番我地之前既意願

今朝排隊眼 ...
今次佢真係衰在主流國際既安排囉
交費用既時間list晒出黎都幾好 好預算啲

回覆:大埔英藝n班揮手區

我都係呀 :D 交左錢啦 !

引用:決定左唔轉,因為感覺英藝都幾多野學 +

原帖由 寶寶常在心 於 14-11-04 發表
決定左唔轉,因為感覺英藝都幾多野學
我都揀好英藝,鬆一口氣,放下心頭大石

如果安基司放waiting offer, 我會立即讓出比其他媽媽!

引用:英藝收左a.m.+&+寶兒收左p.m.!+唔知點揀?

原帖由 funwong123 於 14-11-06 發表
英藝收左a.m. & 寶兒收左p.m.! 唔知點揀?
呢度係N班喎 哈哈!有寶兒應該係K班啦

‹ 上一主題|下一主題