用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法
樓主: kp061078
go

分享蒙特梳利教學法 [複製鏈接]

Re: 分享蒙特梳利教學法

slammama,

Pls see pm....
妹妹豬 齊來做個好朋友)

Kp,

你真係我地蒙媽嘅典範, 你有許多好精彩的想發同構思, 值得参考之餘可以推動我衣個蛇一樣嘅亞媽.

我真係好少親自整嘢俾阿囡, 最近自理方面, 做緊

>雙手用刀叉協調切開,食蛋,食香蕉 (當然蛋殼同蕉皮是佢自己搞掂);
>買了塊超小型洗衫版俾佢自己洗毛巾仔, 洗完自己用双手擰乾, 用夾掛好在小型曬衫架上, 乾了自己收番埋;
>自己著外套, 將件衫放在地上,好像蒙特梭利的小朋友的穿衣方法;
>自己戴帽, 自己開關雨遮, 自己著拖鞋;
>每日同媽咪插花換水;
>買了塊鏡俾佢對着,自己抹面,梳頭,抹鼻涕等

賴媽媽暫時做到咁多...     

小米,

幾時個消息, 我正想参靚IMS添...

對進進同媽咪真係好遠喎 !!

Happy小米 寫道:
bad news!
因為業主加租, ims 要搬去鴨利洲海怡半島 !

小米,

我上地圖睇過,第三期個位址比較靜,座向應該都幾好,因為不是望避风塘嗰边,我想將來設備應該好過現在.但交通很是問題,我屋企留下有巴士直達,但班次很不多.像你們最便捷就要到中環/铜鑼灣轉車.吾知有冇校巴呢? 始終灣仔最方便.
這褱變一變又要重新再唸一唸啦!!

小米,你怎樣看....

小米,

90B 海怡半島---金鐘(東)
$5.8  城巴   

590A 海怡半島---金鐘(東)
$6.1  新巴   

M590 海怡半島---金鐘/中環(交易廣場)
$6.1  新巴   

99 筲箕灣---海怡半島
$5.3  城巴  

592 銅鑼灣(摩頓台)---海怡半島
$4.7  城巴  

671 鑽石山地鐵站---鴨

小米,

最快本來是搭紅色小巴去到門口附近, 但比較難搭,不太近MTR站.  最簡單是搭巴士,上環MTR站一出,任何西行巴士都可,以5/5B最平,貴小小有106/113/104等,同電車落個站差不多,車程大約5-6分鐘.

其實蘇淅国际也是我考慮之列,但又是地点問題,要在北角/天后站再轉車.反而這間對你比較便捷,而且這所IS都好似幾好,應該是可由幼稚园上到小學,值得唸唸...

強力推介:  

當當網買-

一套幼兒圖書
定价:68.60元 (共7冊)

噼里啪啦...
我去刷牙
我要洗澡
你好...

日本 佐佐木洋子 編繪

推介点:
印刷精美,硬皮面
故事簡單, 有趣
喜愛指數:10分滿分, 我俾至少8分
---------------------------------------------

HMV買

"planet earth"
BBC DVD (5 disc set)

上天下海, 大自然各樣動物 昆蟲 記錄片
畫面好靚....

喜愛指數:10分滿分, 我俾9分

小米,

你会不会去海怡孝察一吓呀.....

小米,

有一事請問, 請看pm.

mak mak,

多謝你的提点, 要唸~唸~唸~~~

mily & molly 有聽過喎, 走去page one look look 先....

littlemak 寫道:
小米, zita:
蘇淅国际kinder OK ka, i know some friends kids studying there. Language is strong.
However, the Pri and Sec are just so~so. Think twice.

zita:
you may like "milly & molly" book series very much, however, it is for older kids. at least 3 yr olds onwards, better for 4-8 yr olds. topics abt environment protection, anti-discrimination, sharing, handicap, family love, etc.

甲由仔,

我阿囡第一次自己食飯,都冇影到...你囡囡嗰幾張相好可愛,好值得留念...  
如果可以晒啲相出來,成日俾佢睇, 提醒佢, 佢会覺得自己好叻, 自己可以做得到, 於是就以後好願意自己食飯啦...我成日用衣招,都幾有效,記憶信心增強法....

crew,

see pm....

Hello, 各位朋友

不如我地講吓, 有冇覺得我地嗰小朋友在多個月來在蒙特梭利教育法下, 他們內在或者有那部份覺得有些改變, 好的壞的, 大家都分享交流吓....我自己都唸吓先.

LittlePigmom 同 Minnelli,  好有同感..........

"第一次於這兒接觸這種教學法,是三四月左右吧,直接有改變的,反而是我自己,之前很緊張不停找要教她甚麼的,但自知道甚麼叫observer ,敏感期等之後,反而輕鬆了及實際了點,可以的亦try my best 找時間陪囡囡,腦袋不停想有甚麼可配合她的發展,找到後,她和我都好開心的.”……………..
Minnelli 你講得真係好, 感覺和你很相像.

認識了之後, 真是最大改變的是自己, 自己由細到大也是填鴨制度之一員, 視自由等同放縱, 坐定定才是最乖. 我想, 能給我家庭有機會接觸這種教育思想, 實踐在我兒身上, 是上天給予我的一份最好的禮物. 以前由於工作關係, 鍊得一身燥狂, 冇想到從這個過程中, 自己因着愛的体現, 脾氣也因此祥和不少.

至於阿囡, 現在我很覺得他像一個小大人, 這份禮物暫時俾咗佢最大的是愛, 藉着家庭的愛, 老師的愛, 他對所有人, 動物, 以至玩具, 都好有愛心, 好有禮貌, 不論老少, 見到別人都會主動揮手打招呼, 和認識的人擁抱, 親吻等.

自信, 有, 從日常生活中好易察覺, 佢會好有勇氣嘗試新事物, 做到了, 會好自信拍手鼓勵自已.

凡事喜歡自己做, 只要在能力範圍內, 一定要自己做, 不喜歡別人幫忙, 但這点我不大欣賞.

自覺力良好, 會自動自覺做他認為合理的事, 好似見到地下有垃圾, 有水, 食完飯張椅未推埋, 阿媽洗完頭未乾等等, 佢都會即時幫忙做好.

和同學相親相愛, 從不爭嘢, 互相分享.
有一次在堂上, 一個男同學仔自己走了出去好遠, 阿囡即刻又跟着追出去, 我好奇怪. 原來阿囡追上去, 做手勢叫那位小朋友返回來和大家一齊跳舞, 佢重好主動拖着那個同學的手.

有紀律, 是學校和老師培養出來的. 我地蒙氏的小朋友出到街, 是一個很有紀律的孩子, 不會亂衝一通.

記憶力好好, 容後再用篇幅分享一些有趣的表現.

自理能力, 當然是我們蒙氏小孩的強項.

壞處, 太有主見, 都幾有婢氣, 這点很可惜似阿媽…

evan,

工作上的起起落落一定有, 反而人事上的問題是最難處理, 只要自己做好, 問心無愧就可以了. 我地這褱所有朋友都支持你, 俾心機呀 !!

你篇分享正中我心, 如果有家長俾小朋友上蒙氏教室一定感受得到, 囝囝嘅表現, 就係你自已的一個最好的回報, 俾任何嘢都來得珍貴, 加油evan....

朋友

今日在條街到有個男仔向我賣旗, 好有禮貌, 好斯文....

突然奇唸, 張來我地的小朋友會是怎樣的, 在蒙氏薰陶下, 每個都應該好有禮貌, 擁有健康的心智, 有陽光氣息, 自信的年青人.如果未來我們的孩子有幸能相互結交而成為好朋友就好啦, 因為首先作為父母的我一定不會擔心, 知道好的家庭父母一定能有好品格的孩子出現....   

Hi, Waikiki

如果香港有好多像你一樣的老師就好啦, 用個心去對待自己的學生, 在香港教育制度下真不容易做到, 你囡囡和你的學生真係幸運. 另外, Waikiki 有個有趣問題想問吓, 作為老師的你, 但你又認識到這褱的教育法, 將來你會怎樣打算/安排囡囡的升學問題, 會不會和你未讀daisy的teacher training 好吾同, 你的睇法好值得参考.希望你能百忙中抽空分享.

各位,

暫時睇完咁多篇好友的分享, 真係好感動, 好感動,
想攬攬大家, 為各位歡呼 !!!!!!!!!!!!!   

evan,

鷹架理論强調從经驗中學習
當中跟蒙氏真的很相像
香港區不是太多用這種教學法的學校
我知港島大坑有一間
真開心揾到一間合心意的學校
只要小朋友讀得開心就己经很好了

evan 其實你是一個幾好玩的媽媽
吾知是不是工作關係
好有創新